Torstai 27.6.2019

Jussi Niinistö pettyi puistokiistassa: Edes ”Leninin uhrien muistopuisto” ei kelvannut

Luotu: 
17.5.2018 19:52
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu. Arkistokuva.

Sinisten kaupunginvaltuutettujen Jussi Niinistön ja Sampo Terhon aloite Lenininpuiston nimen vaihtamiseksi kaatui Helsingissä. Edes kompromissiesitys ei saanut kannatusta.

Kaksikko jätti lokakuussa aloitteen Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamiseksi. He halusivat muuttaa puiston nimen Suomen 100-vuotisjuhlan hengessä Ukko-Pekan puistoksi entisen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin mukaan.

– Aloitteen jättämistä seuranneen prosessin aikana kävi kuitenkin ilmi, että päättävien elinten enemmistön mielestä Ukko-Pekka Svinhufvudille on jo nimetty riittävästi paikkoja Helsingissä, ja että enemmistö haluaa säilyttää heille enemmän tai vähemmän rakkaan Lenin-sedän nimen Lenininpuiston muodossa, Niinistö kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Valtuusto äänesti aiheesta keskiviikkona ja sininen valtuustoryhmä ehdotti kompromissia.

–Säilytetään Leninin nimi kaikin mokomin Helsingin nimistössä, mutta muutetaan Lenininpuiston nimi Leninin uhrien muistopuistoksi. Se kunnioittaisi näkyvällä tavalla niitä lukemattomia ihmisiä, niin suomalaisia, venäläisiä kuin muidenkin kansallisuuksien edustajia, jotka jauhautuivat Leninin luoman kommunistisen hirmuhallinnon rattaissa, Niinistö sanoo.

Niinistön esitys asian palauttamisesta valmisteluun niin, että Lenininpuisto nimetään Leninin uhrien muistopuistoksi, kaatui äänestyksessä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Nimistö on osa historiaa ja monet nimet ovat säilyneet tuhansia vuosia. Leninpuistokin on iskostunut käyttöön myös kartoissa ja kirjallisuudessa jo kohta 60 vuotta. Säilyköön se myös tulevaisuuteen.
Sotaministerille voisi järjestää pienen Natopuiston vaikka Sipoon Korvesta.

Veikko Virkkunen

On se vaan kummaa, kun on kysymyksessä murhaaja joka on tapattanut tuhansia ja tuhansia ihmisiä, niin Suomestakin löytyy ihmisiä, jotka kunnioittavat ja nostavat hattua tällaiselle ihmispedolle. Jos on kysymyksessä olisi matti meikäläinen, joka tappaa jonkun toisen matti meikäläisen, niin tappaja tuomitaan vankilaan. Tällaisia vileneitä vaan juhlitaan vuodesta toiseen.