Maanantai 20.5.2019

LM: Puolustusministeri sulkisi naiset armeijasta määräajaksi – ”Säästöjä on kerättävä”

Luotu: 
18.5.2018 08:02
  • Kuva: Jukka Vuokola / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö korostaa Lännen Medialle, ettei hänellä ole mitään naisten palvelusta vastaan.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) haluaa etsiä armeijan rahapulaan muita ratkaisuja kuin kertausharjoitusten karsimisen.

Niinistö sanoo Lännen Medialle, että naisten vapaaehtoinen asepalvelus voitaisiin jäädyttää joksikin aikaa.

–Naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa, mutta säästöjä on kerättävä, Niinistö sanoo.

Ministeri korostaa lehdelle, ettei hänellä ole mitään naisten palvelusta vastaan.

Yksi vaihtoehto olisi, että naisia ei otettaisi yhtenä vuonna lainkaan palvelukseen.

–Se toisi neljän miljoonan euron säästöt. Kevyempi malli olisi se, että naisia otettaisiin vain yhdessä saapumiserässä, jolloin säästö puolittuisi.

Niinistön mukaan emme saa tehdä samaa virhettä kuin viimeksi.

– Jos minulta kysytään, niin tällä kertaa ei leikata kertausharjoituksista, ei maasto- tai alusvuorokausista eikä lentotunneista. Turvallisuustilanne on muuttunut. Kansallisen puolustuksen tasosta ei voida tinkiä. Nyt on keskityttävä jonkin aikaa perustyöhömme. Niinpä esitämme muita säästökohteita, hän perustelee.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Ostetaan muutama lentokone ja pannaan naiset pois - nyt olis aika tehdä välikysymys?
Pientä maata ei puolusteta muutamalla lentokoneella vaan tarvitaan jokainen kansalainen koulutettuna puolustussotaan. Maasta ammuttavat torjuntaohjukset koneiden sijaan. Senaattikiinteistöt rahastusautomaatti ei sovellu puolustukseen.

Ralf Karlsson

Valtion ensisijaiset tehtävät ovat kansalaisten sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden takaaminen ja terveydenhuolto. Jos näistä joudutaan tinkimään samalla kun valtiolla on varaa maksaa miljardeja kannattaville yrityksille yritystukina on priorisoinnit pielessä hallituksessa.

Seppo Simonen

Voih nyt Jussi Niinistö munasi lausunnolla itsensä kunnolla. Oikein sammakko tuli rykäistyä, peru äkkia ja pyydä nöyrästi anteeksi meidän uljailta naisilta.
On tämä hullua kun syydetään tukea tuulivoimaan ja puolustuksesta tingitään.

toni poutiainen

Naisille olisi hyvä tehdä erillispataljoona sodanajan sijoitukseen. Tällainen suunnitelma varmasti saattaa olla jo olemassa, että sijoituspaikat vaihtelevat taistelevan ryhmittymän selustassa lähinnä ilmatorjunta, sotilaspoliisi ja huoltokomppanioissa.

Nykyiset sukupolvet kyllä tietävät, että suurin osa naisista on vain rasitteena, kun lähdetään kriisiajan tehtäviin. Tämä tulee selväksi jo asepalveluksen aikana etenkin fyysisessä kestävyydessä, jolloin taisteleva ryhmä kärsii automaattisesti heikommaista yksilöstä. Itsenäisessä ja hajautetussa taistelutavassa ryhmä on toisinsanoen yhtä vahva kuin siihen osallistuva heikoin yksilö.

Itse maanpuolustuksen tason ylläpidon kannalta ~700 naisen vuotuinen määrä on puolustuskyvyn kannalta aika marginaalinen. Toisaalta neljän miljoonan säästötkin ovat marginaalisia, mutta tietysti jo valmiiksi pienoisen puolustusbudjetin raameissa näkyviä. Ehkä kompromissiratkaisuna olisi hyvä joko lisätä suoraan puolustusbudjettia seuraaville vuosille tai vaihtoehtoisesti vain yksi saapumiserä naisille per vuosi. Parastahan olisi (1-3kk) lottakoulu -velvollisuus jokaiselle naiselle, jolloin velvollisuudet naisten ja miesten välillä olisivat aikalailla yhtäläiset.