Maanantai 27.5.2019

HS: EK poistaisi suomalaisilta lomaviikon – ”Pöyristyttävää”

Luotu: 
18.5.2018 09:48
Päivitetty: 
18.5.2018 09:55
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    EU-lainsäädäntö nostaa työnantajien lomakustannuksia. Vastapainoksi EK on ehdottanut viidennen lomaviikon poistamista.
|

Vuosilomalain uudistusta pohtineessa työryhmässä oli esillä suomalaisten lakisääteisen viidennen lomaviikon poistaminen, kertoo Helsingin Sanomat. Asiaa ehdotti työryhmässä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka vahvistaa asian lehdelle.

– Yksi vaihtoehto on poistaa laista viides lomaviikko, joka ylittää EU-direktiivin määrittämän neljän viikon minimin. Näin kuljettaisiin kautta linjan kohti EU-käytäntöjä, EK:n asiantuntija Mika Kärkkäinen sanoo HS:lle.

Lomia lyhennettäisiin siis vastapainona sille, että EU:n lainsäädännön velvoitteet kasvattavat yritysten kustannuksia. Jatkossa pitkään sairaslomalla tai muuten poissa olleillekin työntekijöille taataan neljän viikon vuosiloma.

Työntekijäpuolen keskusjärjestö SAK kuvaa EK:n ehdotusta radikaaliksi, mutta huomauttaa, että viiden viikon lomista voitaisiin vastaisuudessakin sopia työehtosopimuksissa. Tämä on silti eri asia kuin lakiin kirjattu lomaoikeus.

– EK:n ehdotus on pöyristyttävä ja ihmisten todellisuudesta irtaantunut, toteaa Demarinuoret tiedotteessaan reaktiona HS:n uutiseen.

Poliittisen nuorisojärjestön mielestä ehdotus sotii nykyaikaista vapaa-ajan arvostusta vastaan.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan HS:lle, että lomien pituuteen koskeminen ei enää ole työryhmän asialistalla, koska vuosilomalain kokonaisuudistus kaatui.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Väyrynen

Tämä EK on sitten vekkuli laitos. Lopputulosta ajatellaan tasan 0 kansantalouden kannalta. Muutama kymmen tuhatta työtöntä lisää, mutta jos asia esitetään juuri näin pipipäälle, urpolle ja torvelle, niin läpi menee että heilahtaa.

Mika Riekki

Sama kun poistaisi lomarahat yksityisiltäkin sitten. Kuntia ja valtiotahan se ei koskisi? Nytkin jo ~keskiverto palkansaajat ottavat mieluummin rahat lomana marginaaliveron vuoksi. Kai se on halvempaa työnantajallekin, kun eivät vastusta.

Matti Martimo

Pitäisköhän EK:n miettiä ensiksi yritysverotusta ja kuluja mitä tulee yritykselle työntekijästä eikä työntekijän ansaittuja lomia. Taitaa olla joku Sipilän sukulainen ek:ssa töissä kun tälläsiä miettii? On tää aivan hullu maa. Odotetaan koska tämä Costa Finladia vaan uppoaa hyvä on ollut alku viimeiset parivuotta