Torstai 27.6.2019

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan – eläkkeiden maksu jatkuu 3 vuoden ajan

Luotu: 
18.5.2018 13:23
Päivitetty: 
18.5.2018 13:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan puhemies Paula Risikko johti uudistuksen valmistelua.
|

Eduskunta on päättänyt lopettaa kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän. Puhemies Paula Risikko kertoi asiasta hetki sitten.

– Sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan. Tämä järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, Risikko julisti eduskuntapuolueiden infossa.

Hän kertoi eduskuntapuolueiden päättäneen yhdessä, että sopeutumiseläke korvataan huomattavasti pienemmällä ja määräaikaisella sopeutusmisrahalla, joka on jo käytössä vuoden 2011 jälkeen valituilla kansanedustajilla.

Hänen mukaansa lainsäädäntö tullaan uudistamaan ripeästi. Sopeutumiseläkkeen maksu sitä saaville ex-kansanedustajille ei lopu heti, vaan heitä koskee kolmen vuoden siirtymäaika: sopeutumiseläkkeen maksu loppuu vasta kolme vuotta lainsäädännön voimaantulon jälkeen. Risikon mukaan eläkejärjestelmän muuttaminen ei perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella ollut mahdollista ilman siirtymäaikaa.

Näin järjestelmän muutoksesta todetaan puhemies Risikon ja eduskuntaryhmien tiedotteessa:

”Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja korvataan sopeutumisrahalla, joka on jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Nyt tehty päätös koskee niitä entisiä kansanedustajia, jotka tällä hetkellä saavat sopeutumiseläkettä, ja niitä ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia, jotka nykylain mukaan ovat siihen oikeutettuja. Uudistus on tarkoitus saattaa voimaan ripeästi. 

Perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella on päädytty esittämään siirtymäsäännöstä, jonka mukaan nyt sopeutumiseläkkeellä olevilla entisillä kansanedustajilla on oikeus saada sopeutumisrahaa 3 vuotta lain voimaantulosta. Muille sopeutumisrahaa maksetaan nykylainsäädännön mukaisesti 1-3 vuotta sen perusteella, kuinka kauan edustajatoimi on kestänyt. Sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot. Nykyistä sopeutumisrahajärjestelmää korjataan niin, että ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutumisraha tarkistetaan lähemmäs ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa ja oikeus sopeutumisrahaan syntyy, kun on ollut vuoden kansanedustajana.

Jatkovalmistelussa täsmennetään nykylakiin perustuvaa kansliatoimikunnan mahdollisuutta myöntää harkinnanvaraista eläkettä samoin kuin sopeutumisrahan vaikutuksia eläke- ja muuhun sosiaaliturvaan. Puhemies ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat korostavat, että tämä esitys ei muodosta minkäänlaista ennakkotapausta, jonka perusteella voitaisiin heikentää muiden eläkkeensaajien oikeuksia.

Muutokseen liittyviä lakipykäliä valmistellaan parhaillaan virkatyönä, jonka jälkeen eduskuntaryhmien puheenjohtajat tekevät asiasta yhteisen lakialoitteen.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sisko Rajamäki

Nyt nostan kyllä hattua Paula Risikolle, hän jatkoi Sauli Niinistön aloittamaa todellisen vääryyden korjaamista sinnikkäästi. Asian mittakaava selviää monelle vasta, kun oma eläkeikä lähestyy ja huomaa, kuinka pieni eläke onkaan vuosikymmenten työstä- siis todellisessa eläkeiässä. Vielä pitäisi korjata eläkekertymäprosentti, käsittääkseni edustajilla on koko ajan ns. superkertymä. Tällöin eläkettä kertyy työvuodesta yli 4% ansioista, kun muilla kansalaisilla se on jotain 1,8%.

Ismo Alatalo

Perussuomalaiset ei hyväksyny esitystä, koska samalla sopeutumisrahaa nostettiin. Ps olisi halunnut entiset kansanedustajat samalle viivalle muiden työttömien kanssa, nythän heillä ei ole mitään velvollisuutta mennä töihin.
Jäikö toimittajalta asia huomaamatta, vai eikö se persujen kanta ollu mainitsemisen arvoinen asia?

Anja Musakka

Äkkiseltään lukien nostan nyt kukkahattua Risikolle & co. Itse tykönäni päädyin samaan ratkaisuun, mutta se on jo eläkkeellä oleville tosi raju, ( kun olivat kuvitelleet saavansa eläkkeensä hamaan tappiin ketkutteluista huolimatta) joten en uskonut visioni toteutuvan. Eläkkeellä olevat siirtyvät sopeutumisrahalle (max 3 v.) suoraan (voimaantulon jälkeen), ja rahan suuruuteen heillä vaikuttavat tulot, myös pääomatulot.
Lisäksi hyvää on, että mietitään myös sopeutumisrahan maksamisen yhteydessä muiden mahdollisten sosiaalietuuksien vaikutusta rahan suuruuteen.
Ja erittäin hyvää oli maininta siitä, että tällä ratkaisulla ei ole ennakkopäätöksen luonnetta muihin eläkejärjestelmiin. Ei pidä ollakaan, koska kansanedustajien eläke/sopeuttamisraha on ollut historian saatossa oma kehitelmänsä, jota toki on hissukseen yritetty korjata muita eläkelakeja lähemmäs.
Tuo sopeutumiseläkkeellä ketkuilu oli niin suuri epäkohta, että se piti korjata. Muissa eläke/työttömyysjärjestelmissä ei moista ketkuilumahdollisuutta edes ole. Jos joku yrittää, rosiksessa tavataan.

Seppo Simonen

Ennen vuotta 2011 olleiden kansanedustajien sopeutumiseläke järjestelmän lakkautus nyt taannehtivasti on erittäin kyseenalaista toimintaa. Lakiehdotus on syytä viedä perustuslalivaliokunnan käsittelyyn.

Tämä kuvastaa samaa kuin sotasyyllisyys oikeuden käynnit valvontakomision määräyksestä. Kun sellaista lakia ei ollut jossa Kenraali Airo ja sodan aikainen Presidentti Risto Ryti olisivat syyllstyneet piti laatia taannehtiva laki.

Kansanedustajat myyvät nyt itsensä median ja somen alttarille taannehtivaa lakia laatiessaan Paula Risikko sanoo että on kansalaiset on kokeneet epäoikeudenmukaiseksi. Kun muun muassa Suvi Lindenin on saanut sopeutumiseläkettä, muuten missä kansan mielipide on mitattu. Kansanedustaja Mustajärvi oli huolissaan siitä josko tämän taannehtivan lain perusteella käydään käsiksi muidenkin alojen omiin eläkkeisiin taannehtivasti, siis missä on nyt kansanedustajien moraali.

Sisko Rajamäki

Perustuslain asintuntijat ovat olleet lain valmistelussa kyllä mukana, ja muutoksen mahdolliseksi havainneet. Kyse ei ole taannehtivasta lainsäädännöstä, siirtymäaika on riittävän pitkä. Onhan ollut täysin luokatonta, että nykyiset eduskunnasta jääneet nelikymppiset - ja jopa alle- edustajat ovat saaneet nostaa ko. tavallaan työttömyysrahaksi tarkoitettua etuutta jo vuosikausia. Etuudella on ollut väärä nimi, sopeutumiseläke. Eläke kuuluu saada vasta eläkeiässä, kuten muutkin kansalaiset. Myls pääomatuloilla keinottelu- joillakin jopa tosi suurien- on ollut alaarvoista laskelmointia, nyt ne huomioidaan tuloissa.

Mikko Räsänen

Tyhmä kysymys: miksi ei ole mitään mainintaa euroista? Ei tämä mene silleen, että lopeutusmiseläke vaan loppuu. Tilalle tulee uusi systeemi, joka ei taatusti ole yhtään sen vähempiarvoinen. Siis euroista ei ole puhuttu mitään.

Antti Ollikainen

"Kolmen vuoden siirtymäaika oli oikeusoppineiden mielestä tässä tapauksessa kohtuullinen ja riittävä."

On se kumma juttu että tavan kansalaisilta voidaan leikata mikä tahansa etuus kertalaakista mutta näillä kansakunnan kynttilöillä pitää olla jopa kolmen vuoden siirtymä aika. Ei ole tasan nallekarkit, ei! Ja voisko joku viisaampi kertoa että mistä löytyy se lakipykälä tuohon kolmen vuoden siirtymä aikaan ja miksi se koskee vain harvoja ja valittuja?