Tiistai 18.6.2019

Älähdys SDP:n veroideasta: ”Tavoite muuttaa Suomeen syntyminen vankilatuomioksi”

Luotu: 
19.5.2018 15:59
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka sekä puolueen puheenjohtaja Antti Rinne julkistivat puolueen vero-ohjelman keskiviikkona.
|

SDP:n viikolla esittelemän vero-ohjelman ajatus verottaa maastamuuttajan omaisuutta ennen hänen muuttoaan uuteen kotimaahansa on herättänyt vilkkaan keskustelun lauantaina.

Aiheen nostivat esiin yrittäjä Kim Väisänen ja kansanedustaja Elina Lepomäki(kok.), jotka ovat kommentoineet sitä sosiaalisessa mediassa sekä mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

–Monilta meni täysin ohi demareiden vero-ohjelman tavoite muuttaa Suomeen syntyminen vankilatuomioksi, Väisänen toteaa Twitterissä.

 

 

SDP:n vero-ohjelmassa vero on nimetty arvonnousuveroksi.Verolle halutaan se omaisuuden arvonnousu, joka kertyi henkilön asuessa Suomessa.

–SDP:n vero-ohjelmassa oli joitain hyviäkin aineksia, mutta tämä ei kuulu niihin. Tarvitsemme pikemmin enemmän kuin vähemmän kansainvälistä liikkuvuutta sekä yksityistä pääomaa: niin henkistä kuin aineellista, Elina Lepomäki tviittaa.

Väisänen, Lepomäki ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioivat mielipidekirjoituksessaan, että koska Euroopan unionin perusperiaatteisiin kuuluu varmistaa ihmisten, omaisuuden, palvelujen ja rahan vapaa liikkuvuus unionin alueella, kyseisen kaltaisen verolainsäädännön toimeenpaneminen on haasteellista. 

–Euroopan unionin tuomioistuin on ottanut päätöksissään hyvin kielteisen kannan niissä tapauksissa, joissa EU-maa on yrittänyt säätää vapaata liikkuvuutta rajoittavaa exit-veroa, he toteavat.

SDP:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér vastaa, että arvonnousuverolla tiivistetään veropohjaa siten, että myyntivoitot verotetaan siellä missä arvonnousu kertynyt. 

–Ehdottamamme arvonnousuvero/exit tax käytössä lukuisissa maissa ja takaa tiiviit veropohjat, mikä takaa neutraalin verotuksen ja matalat kannat. Tarkoittaa, että myyntivoitto verotetaan kertaalleen siellä, missä arvonnousu kertynyt, hän tviittaa.

 

 

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen varoittaa, että exit-vero olisi este myös yritysten kasvulle.

–Sdp:n maastomuuttovero’sta ei enää ole pitkä matka entiseen itänaapuriin mistä ei päässyt edes maksamalla pois. SDP:n suunnittelema exit-vero olisi myös yritysten kasvun este, hän kommentoi Twitterissä.

 

SDP:n vero-ohjelmassa arvioidaan, että ottamalla käyttöön arvonnousuveron Suomi voisi verottaa myynteihin, perintöihin ja lahjoihin sisältyviä arvonnousuja siltä osin, kuin ne ovat syntyneet Suomessa asuessa.

–Näin tulo verotetaan kansainvälisen verotuksen periaatteiden mukaan siellä, missä se on kertynyt, ohjelmassa sanotaan.

SDP:n mukaan tällainen vero on käytössä esimerkiksi Yhdysvalloissa, Norjassa ja Ranskassa.

Lue myös: SDP julkaisi 12 kohdan listan: Näin verotusta tiukennettaisiin ja verovuotoja tukittaisiin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Mites demarit toistepäin? Vapautuuko ulkomailla asuessa syntynyt arvonnousu verosta?

Eli jos palaan Suomeen 20 vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen raskas osakesalkku matkassa, ja myyn sitten osakkeeni Suomeen palattuani. Onko ulkomailla syntynyt arvonnousu verovapaata?Meneekö myyntivoitosta veroa vain Suomessa asuessani syntyneen arvonnousun perusteella?

Petri Lahtinen

Koska Suomessa on niin heikko palkkataso, ankara verotus ja korkeat elinkustannukset.

Toisaalta, tyypillinen maastamuuttaja on jo opintonsa maksanut verojen muodossa. Itse arvioin saamani koulutuksen yhden (1) kuukauden palkan arvoiseksi. Tosiasiassa todellinen osaamiseni on hankittu muualla, kuin proffien luennoilla.

Harri Tapani

"Kyllä kateus on järisyttävä luonnonvara. "

Ilmeisesti niin on, tuolla hallalituspuolueissa näyttää kateutta olevan todella rankasti jopa työttömiä ja niiden tuloja ja muita pienituloisten tuoja kohtan, että noiden köyhimpien tuloja pitää leikellä useilla eri tavoilla, eikä siellä taida olla yhtään mainitsemaasi "kommaria" päättäjän paikalla, jotain eurososialisteja siellä kyllä kerrotaan olevan, niitä jotka jakaa suomalaisten rahoja ja omaisuutta halvalla tai ilmaiseksi pitkin maailmaa.

Petri Hämäläinen

Veropohjan murentuminen ja kapeus on oikeita ongelmia.

Pääomatulojen verotus on kovin kevyttä.

Perintöveron poistaminen olisi fiasko.

Kuitenkin, demareiden on syytä keskittyä olennaiseen, eri veropohjaan, pääomatulojen ja perintöveron vahvistamiseen, ei ulkomaan älyttömyyksiin, joilla olisi kansainvälinen haittavaikutus.

Jonny Wadd

Verottakaa nyt ensin säätiöiden tuloja. Toinen keino on laskea menoja. Hallinnon määrä pienemmäksi, maahanmuutonkin kustannukset 1.. 2 miljardia euroa, joten säästettävää löytyy. Oopperaa subventoidaan 60 milj.eurolla jne.jne.

Heikki Sakari

Kuinka monta työntekijää on saanut palkkansa Harakan ja Rinteen toimesta? Heidän ajattelumallissa muodostuu kuusikymmentä luvulta. Toinen on toimittaja toinen ammattiyhdistysjyrä. Heidän ajatuksensa kulkevat kateuden ja hallitsemisen kautta. Samalla heidän ajatuksensa verotuksesta kurittavat normaalia keskituloista ihmistä , joka haluaisi perillisilleen paremmat lähtökohdat kuin heillä itsellään on ollut.

Kenneth Ainetdin

SPD ei osaa kehittää mitään uutta ja luovaa. Ainoa mitä SDP osaa on huutaa kurkku suorana: VERO. Kuitenkaan esimerkiksi vasemmiston asunnonvuokraus yhdistykset ja säätiöt ovat jäämässä SPD:n suunnittelemaan veropohjalaajennuksen ulkopuolelle.

Sen sijaan, että yritetään lypsää kansalaisilta lisää veroja tulisi esimerkiksi virkamieskuntaa karsia. Tämähän ei kuitenkaan käy SDP:lle koska virkamiehet ovat heidän suurin kannattajakuntansa.

Onneksi olen jo muuttanut ulkomaille, mutta harmittaa tämä SDP:n täydellinen järjenköyhyys. Ei kansanlaisen perustehtävä ole veronmaksu, vaan työnteko ja onnellinen elämä. Verot ovat välttämättömät, mutta ne eivät saa muodostua itseisarvoksi.

Sitten ovat vielä nämä kateusverot jotka eivät tuota valtion kirstuun juurikaan rahaa. perintövero on näistä kamalin. Moneen kertaan verotettu raha menee vielä kerran verolle kuoleman jälkeen. Tämä perintövero on ihan järjetön ja se hankaloittaa esimerkiksi yritysten sukupolvenvaihdoksia.

USA:ssa laskettiin yritys- ja henkilöveroja, ja mitä tapahtui. Työttömyys laski alle 4% ja talous kukoistaa. Tämähän ei tietenkään käy Suomelle eikä eritoten SDP:lle.

Atso Eerikäinen

Ainoa järkevä verouudistus, joka lisäisi köyhimpien elinmahdollisuuksia Suomessa, olisi verojen perimisen alarajan nostaminen 20.000 euroon vuodessa. Siihen pääsee jopa 10 euron perustuntipalkalla. Valtio tienaisi vähintään 10 miljardia, koska mitään tukia (taskusta toiseen siirtäminen) ei enää makseta kuin täysin työkyvyttömille. Valtio saa myös nykyistä huomattavasti enemmän arvonlisäveroja, koska ihmisten ostovoima lisääntyy.

Syrjäseutujen elinolosuhteet paranisivat huomattavasti, jos veroista ainakin puolet maksettaisiin siihen maakuntaan (kuntaan), jossa on syntynyt ja joka on verovaroin asukkaansa kouluttanut ja pitänyt hänet terveenä. Epäilemättä Lappi olisi erittäin vauras, koska se on tuottanut lapsia jopa 20 perhettä kohti. Helsingin ja muiden suurten kaupunkien hyvinvointi on riippunut täysin syrjäseutujen lapsituotannosta.

SDP:lle ja vasemmistolle ehdottaisin , että säätäisivät seuraavalla vaalikaudella veronkorotuksen omille jäsenilleen, koska heidän ideologiansa ajoi Suomesta ulkomaille pakoon sosialismin ja kommunismin kaiken sosialisoimisen vaaraa satojatuhansia suomalaisia ja ajaa yhä edelleen.

EU:n ulkopuolella (Japanissa) asuvana (olosuhteitten pakosta) maksan yhä edelleen veroja Suomeen pienestä eläkkeestä, joka olisi täällä lähes verovapaa (verojen alaraja 20.000 euroa) pienuutensa takia. Mieluummin maksaisin senkin tänne, koska saan mm. erinomaiset terveyspalvelut tästä maasta (siis kuin ilmaiseksi, koska Suomi verottaa 2.000 euron eläkettäni enemmän kuin tässä maassa keskituloisia rikkaammat maksavat veroja)).

Lauri Kiiski

SDP pähkinän kuoressa: veronkorotukset, enemmän julkista velkaa ( siirrettyä verotusta tuleville sukupolville, enemmän julkista sektoria ja yrittäjät kyykyyn maksumiehinä sosialismin maksumiehinä.

Ei ole puolue paljon muuttunut viimeiseen sataan vuoteen.

Pekka Lehtonen

Haistakaa paska koko valtiovalta, ette osaa muuta kuin verottaa"(irvin/salmi).
Hoi demarit, pankaa verolle myös suomalaisten matkailijoiden ja ulkosuomalaisten suomesta tienatusta ulkomailla kulutetusta Suomeen saamatta jäänyt arvonlisävero.

Nyt kyllä aloitan demarien vastaisen vaalityön. Pakana vaan, että noita kateellisia saattaapi olla liikaa.

Kari Ilmarinen

Ruotsissa tämä jo toimii - on toiminut jo vuosikausia nimellä "realvinst-skatt". Eli oman asunnon "myyntivoitosta" otetaan reilu 20 prosentin vero ja tämä on johtanut vain itkuun ja hampaiden kiristykseen: vanhukset asuvat suurissa asunnoissaan pakosta, nuorien mahdoton päästä omaan asuntoon kiinni ilman rikkaita vanhempia. Käytännössä tarkoittaa sitä, että maksat ison veron yleisestä asuntojenhinnannoususta ja myynnistä käteenjäävällä osalla ei jää varaa edes koirankoppiin.

Leo Carena

Joo, terveisiä vaan demareille ja erityisesti Timo Harakalle! Mutta toista kertaa minua ei kuseteta. Tai palaan sinne mistä aikoinaan muutin tänne.

Kun otin 90-luvulla pienen vapaaehtoisen lisäeläkkeen, kertoi vakuutusyhtiön edustaja, että se tultaisiin verottamaan samalla tuloveroprosentilla kuin palkka. Kas kun vihdoin pääsin nauttimaan tästä melko vaatimattomasta lisäeläkkeestä, pomppisi tuloveroni toistakymmentä prosenttia ylös! Raippaverotus loppui vasta kun vapaaehtoinen lisäeläke oli ajallisesti rajoitettu eli päättynyt.

Siellä mistä olen kotoisin, kannustetaan kansalaisia säästämään eläkepäiviä varten antamalla verohuojennuksia (...), koska katsotaan, että sitä vähemmän tarvitsevat eläkeläisinä mahdollisesti valtion toimentulo- ym. apua. Aivan turhaa saada suomalaisia poliitikkoja käsittämään tätä. Verotuksen kipurajani voi myös olla ajallisesti rajoitettu ja sanoisin tarvittaessa: hyvästi Suomi!

Kari Tuurihalme

Täällä ei monikaan saa kerättyä varallisuutta niin paljon, että siitä olisi valtiolle hyötyä. Puolueita lähellä olevia yrityksiä, järjestöjä ja muita, jotka tukevat puolueiden toimintaa sekä puolueita voisi verottaa sensijaan. Esimerkiksi vuokrataloyhtiöt tulouttavat kymmeniä ja satoja miljoonia rahaa puolueille ja ammattiliitoille. Siinäpä Harakalle rahasampo. Rahat voi lähettää sitten vaikka Venetsuelan viidakkoon

Tapani Tuominen

Kyllä on vastenmielistä lukea näiden sosialistien linjauksia. Sekä vero- että maahanmuuttopoliittisia.

Ensimmäisiä suoltavat kehdosta hautaan verorahoja imevät Harakka ja Rinne ja jälkimmäisiä täysin vailla mitään realismia (niin ikään valtion elätit) Tuppurainen ja Raszmyar.

Puistattaa ajatuskin siitä, että nämä pääsisivät hallitusvaltaan. Siksi valinta nykyisen ja mahdollisen hallituksen välillä on kuin vanhassa sanonnassa; ruton ja koleran välillä.

Petri Lahtinen

Norjassa Exit Tax koskee
- vain yli 500 000 NOKin omaisuutta
- vero koskee lähtökohtaisesti osakkuuksia ja vastaavia.
- maastamuuttajan rahoja ( esim myynyt asuntonsa ) vero ei koske

Demariversio exit -verosta vastanne samaa tilannetta, missä DDR:stä loikkaavat olivat.