Tiistai 18.6.2019

Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Luotu: 
20.5.2018 11:21
Päivitetty: 
20.5.2018 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Hallituksen tavoitteena on pitää maakuntavaalit 28.10.2018.
|

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ottaa selvän kannan maakuntavaalien aikatauluun ja sanoo suoraan, ettei niitä voida järjestää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnitelman mukaan lokakuussa.

–Oma kantani on, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa 2018, hän tviittaa.

Lavapuron mukaan pitäisi laskea poliittisesti sovitun aikataulun realistisuutta. 

–Perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslausunto saattaa edellyttää muutoksia, jotka voivat olla työläitä. Sen jälkeen koko maku/sote -paketti takaisin PeV:aan, jossa normaalit asiantuntijakuulemiset, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Perustuslakivaliokunnassa esitellään lausuntoluonnos soten valinnanvapaudesta tiistaina, ja lausunnon käsittelyyn on varattu aikaa loppuviikko.

–Ensi viikolla hän ilmeisesti tulee perustuslakivaliokunnan sote- ja maakuntauudistuslausunto. Pohjapaperi valmistuu tiistaiksi ja sen käsittelyyn on varattu loppuviikko. Valkoista savua valmiin lausunnon merkeissä nousee kenties torstaina tai perjantaina, oikeustieteen professori Pauli Rautiainen arvioi.

 

 

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan ei ole olemassa perusteltua syytä, miksi maakuntavaalit olisi pidettävä syksyllä.

–Maakuntavaalit on siirrettävä ensi keväälle eduskuntavaalien yhteyteen. Sote-uudistuksen ja kehysbudjetin käsittelylle on annettava se aika, minkä eduskunta tarvitsee. Kaikki muut vaihtoehdot merkitsisivät eduskunnan aseman väheksymistä, hän linjaa mielipidekirjoituksessaan Pohjalaisessa.

Hallituksen tavoitteena on pitää maakuntavaalit 28.10.2018. Jos maakuntauudistus on hyväksytty heinäkuun alussa, jää vaaleihin valmistautumiseen aikaa vain neljä kuukautta, eli poikkeuksellisen lyhyt. Euroopan neuvoston alaisena toimivan ns. Venetsian komission suosituksen mukaan vaalit tulisi järjestää aikaisintaan vuosi sen jälkeen, kun vaaleja koskeva lainsäädäntö on hyväksytty.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on aikaisemmin asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Toukokuun alussa hän kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pohti sunnuntaina, voiko oikeusministeriön vaalipäällikkö itsenäisesti päättää vaalien lykkäämisestä, jos aikataulu osoittautuu liian tiukaksi.

–Minusta olisi hyvä, että tässä vaalipäällikkö toimisi täysin itsenäisesti. Hallitus voi koettaa pysyä aikataulussaan, mutta kansalaisten tulee voida luottaa vaali-instituution integriteettiin, hän tviittasi.

 

 

 

 

Lue myös: 

Sote-asiantuntija aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto”

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Onkin ollut outoa, että hallitus on määritellyt sote-maakuntauudistusaikataulun valmistumisen ennalta määritellyn vaalipäivän mukaan.
Jos toimitaan rehellisesti ja huolellisesti asiassa niin vaalipäivä pitäisi kyllä määritellä sote-maakuntahimmelin valmistumisen mukaan.

Kestääkö nykyinen hallituksen suunnitelma juridisen tarkastelun? Epäilen.

Jarkko Palmgren

Sinällään Sipilän hallitus on tasapainottanut taloutta tai se olisi muutoinkin tasapainottunut. SOTE ja maakuntauudistus on kuitenkin toteutuessaan riski.

Mutta Keskustapuolueen kannattaa heivata Sipilä pois puheenjohtajan paikalta ainakin viidestä syystä.

1. Maakuntavaaleissa pitäisi joka kunnasta olla vähintään yksi paikka ( Tai 2) maakuntavaltuustoon. Se menisi kunnan suurimmalle( ja 2. suurimmalle) puolueelle. Paikkoja voisi olla väkiluvun mukaan porrastetusti, joka leikkaisi suurten kaupunkien valtaa. Ne kaupungit pärjäävät kuitenkin ilman maaseutukuntia ja tekevät mitä tahtovat.

2.Nyt toteutettavan mallin mukaan maaseudun ääni lakkaa kuulumasta ihan täysin ja lähes lopullisesti. ( SDP, Kokoomus ja Vihreät saavat paikat) Uudeltamaalta luokkaa alle 25 000 hengen kunnistakaan ei pääse edes yhtä edustajaa läpi.

3. SOTE:n kakkosvaihe jää seuraavan hallituksen toteutettavaksi. Siinä hallituksessa Keskusta ei galluppien näkökulmasta istu. Sipilä johtaa näköjään Kepun oppositioon. Soten kakkosvaihe menee siten , että seuraava hallitus ( Kokoomus, SDP, Vihreät ja RKP+mahd. Krist.) Avaa rajat afrikkalaisille ja lähi-itäläisille. Maaseudulta ulosmitatut ja kaupunkeihin siirretyt palvelut sekä resurssit jaetaan maahantulleille. -Ei siis oman maan kansalaisille kattavasti, vaan kaupunkien uusille yöllisten katujen kaukomaiden kuninkaille.

4. Sipilän epäonnisituminen 2015-2017 toteutuneessa kymmenien tuhansien " jätkien laittoman maahantulon "-maahanmuuttopolitiikassa on niin kallis ja raskas virhe , että KEPU pääsee taakasta eroon vain miestä vaihtamalla.

5. Sipilän vaihtaminen toiseen, tarjoaa KEPU:lle mahdollisuuden kisata pääministerin paikasta 2019.

6. Kallis Sote-hallintohimmeli olisi voitu välttää toisenlaisella entisen organisaation lääkärin työn resurssoinnilla ja tulospalkkauksella sekä ihan "oikean, käyttökelpoisen " ja kunnollisen kattavan potilastietoohjelman avulla. ( eihän meitä suomalaisia ole kuin yhden ison suurkaupungin verran).

Mutta Keskustapuolue on kummallinen ja Sipilään uskotaan alisteisesti ja kritiikittömästi kuin " Kekkoseen " aikanaan. Kepussa johtaja ei ole ikinä väärässä!

Ennen Kepua pystyi vielä äänestämään, nyt ei enää muutamaan vuoteen.

-Korjatkaa jos olen pahastikin väärässä...Kiitos.

Henri Järvi

Juha Sipilä on profiloinut itsensä tietoisuuteemme yritysjohtajana. Mutta hänen strategiassaan on jäänyt kaikki vaikutusarviot tekemättä ja toimintaa näyttää ohjaavan narsistinen vallan- ja rahanhimo. Ilman rahaa ja valtaa hän tuskin kokee olevansa olemassa.

Antaisitko sinä tuolle ihmiselle yrityksesi johdettavaksi? Minä en.

Jotkut veikkaavat hänen kaatuvan Sotkamossa. Minä en usko siihen koska näin kansalaisena näyttäiai siltä että kaikki oppositio on vaiennettu puolueessa. Minä en ainakaan näe sitä. Keskusta aate on myyty muutamasta roposesta, kahvikupista valtion piikkiin, kansaedustajuudesta. Minä en kehtaisi mennä kadulle, kertoa ihmisille että olen yksi Sipilän keskustalaisista opetuslapsista ja hänen valtapyrkimystensä takuuhenkilö.

-vanhempi kansalaisena olon erityisasiantuntija-

Seppo Simonen

Minä taasen ja kuten koko Keskustaväki lukuunottamatta vain muutamaa poikkeusta olemme Juha Sipilän takana viemässä Suomea kohti uutta nousevaa hyvinvointia.
Jos perheellämme olisi yritys antaisimme mieluusti sen Juhan hoitoon tuottamaan hyvinvointia perheelle.
Keskusta ei diggaa Karl Marxin sosialistisesta ideologiasta joka ei tuota hyvinvointia itse vaan ottaa toiselta hyvinvointia itselleen.

Arto Lähteelä

Maakunta vaaleja ei pitäisi järjestää koskaan.
Kansanvalta on Suomessa hyvällä tasolla.
Maakunta avaisi uuden verolähteen.
Ehkä eläkeläisten viimeisetkin rahat ulosmitattaisiin.
Valtionhallinto toimi hyvin entisten pienten läänien aikaan.
Valitettavasti se hyvä hallinto aikanaan hävitettiin suurlääneihin.