Tiistai 18.6.2019

Asiantuntija varoittaa kvanttitietokoneista: ”Kannattaa siirtyä vaihtoehtoisiin salaustapoihin nyt”

Luotu: 
20.5.2018 12:32
  • Kuva: Jan Goetz / Aalto-yliopisto
    Kuva
    Kvanttitietokoneilla tarkoitetaan kehitteillä olevia supertietokoneita, jotka toimivat paljon nykyisiä nopeammin ja pystyvät siksi pilkkomaan muuan muassa nykyisiä salausavaimia.
|

Kvanttitietokoneet pystyvät purkamaan vahvimmankin salauksen salamannopeasti, varoittaa IBM Researchin johtaja Arvind Krishna.

Tämä ei ole mitään tieteisutopiaa, vaan hyvinkin todellisuutta jo viiden vuoden päästä, kirjoittaa ZDNet-julkaisu.

–Jokaisen joka haluaa pitää tietonsa salassa pidempään kuin 10 vuotta, kannattaa siirtyä vaihtoehtoisiin salaustapoihin nyt, sanoi Krishna Kaliforniassa järjestetyssä kvanttitietokonetapahtumassa.

Tapahtumaan myös osallistunut Stanfordin yliopiston fysiikan professori Kam Moler varoitti, että ihmiset tuntevat olonsa nyt turvallisiksi, koska ovat tehneet kaiken nykytietämyksen valossa tarpeellisen tietojen salaamiksi, mutta kvanttitietokoneet purkavat salaukset. 

Moler kutsui ilmiötä ”pelottavaksi”.

Kvanttitietokoneilla tarkoitetaan kehitteillä olevia supertietokoneita, jotka toimivat paljon nykyisiä nopeammin ja pystyvät siksi pilkkomaan muuan muassa nykyisiä salausavaimia.

Kvanttitietokoneiden kehittely on jo pitkällä ja niiden kaupallistaminen tapahtunee noin viiden vuoden kuluttua. Esimerkiksi IBM:llä on kehitteillä kvanttitietokone IBM Q.

Krishnan mukaan Lattice Field-nimisen salausjärjestelmän pitäisi pystyä kestämään myös kvanttitietokoneiden hyökkäykset.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

tom brunila

On melko varmaa, että kvanttitietokoneet myös mahdollistavat uudenlaiset kryptausmenetelmät joiden murtaminen on kvanttitietokoneelle yhtä vaikeaa kuin nykyisten kryptausmenetelmien murtaminen on nykyisille tietokoneille.