Maanantai 20.5.2019

Tutkija vastaa Jussi Halla-aholle: ”Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, voisimme hyötyä tästä kansakuntana”

Luotu: 
20.5.2018 18:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Tutkija Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan.
|

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan.

–Minusta paremmalla maahanmuuttopolitiikalla saadaan Suomesta vauraampi ja maailmasta oikeudenmukaisempi. Maahanmuuttajat ovat ja tulevat olemaan yhteiskuntamme kulmakiviä mikäli he työllistyvät ja integroituvat. Maahanmuuttajat ovat pitkällä tähtäimellä elvyttäneet monien maiden taloutta ja rikastaneet isäntämaita kulttuurisesti ja taloudellisesti, Salehzadeh kirjoittaa blogissaan.

Blogi on vastaus perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle, joka sanoi lauantaina Ylen haastattelussa, että paikkaisi Japanin mallin mukaan väestön ikääntymistä teknologisella kehityksellä, robotisaatiolla ja toimintoja tehostamalla.

– Suomessa voi aivan hyvin olla tulevaisuudessa paljon pienempikin väestö. Japani halutaan pitää japanilaisena, ongelmia ei yritetä ratkaista maahanmuutolla, vaikka siihen olisi Aasiassa oikein hyvät edellytykset. Siellä on hyväksytty, että tulevaisuuden Japanissa on paljon vähemmän ihmisiä kuin tänä päivänä, Halla-aho totesi.

Salehzadeh myöntää blogissaan, että maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa heikosti. 

–Siksi maahanmuutto ei paranna yhteiskunnan huoltosuhdetta vaan pikemminkin kuormittaa sitä, ainakin ensimmäisessä polvessa. Vaikka seuraan innolla teknologiakehitystä ja robotisaatiota, olen kuitenkin eri mieltä Halla-ahon kanssa siitä, että robotit olisivat paras ratkaisu tulevaan työvoimapulaan, hän kommentoi. 

Suomi voisi hänen mukaansa kuitenkin helposti moninkertaistaa tänne tulevien kiintiöpakolaisten määrän.

–On resurssien haaskausta vastaanottaa valtava määrä turvapaikanhakijoita, pitää heitä vuoden tai kaksi täällä hakuprosessin ajan, käännyttää takaisin valtaosa, ja sitten ajatella, että turvapaikan saanut henkilö kouluttautuisi työvoimapulan alalle. Parempi olisi rekrytoida suoraan tarvittavia osaajia köyhemmistä maista Suomeen. Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, joten humanitäärisen auttamisen lisäksi voisimme hyötyä tästä kansakuntana, Salehzadeh sanoo.

Hän ehdottaa, että lähtömaissa järjestettäisiin suoria rekrytointeja esimerkiksi lähihoitajille. 

–Pätevöityneistä kandidaateista valitaan parhaat, heille myönnetään vaikka viiden vuoden oleskelulupa ja työsopimus, ja ennen maahantuloa heille vielä järjestetään yhteinen koulutus kielitaidon ja muun osaamisen varmistamiseksi. Voisimme valita motivoituneimmat ja pätevimmät tekijät, ja hekin ilahtuisivat mahdollisuudesta työskennellä Euroopassa.

”Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä”

Luottoluokittaja Moody’s arvioi aikaisemmin toukokuussa, että maahanmuutto vauhdittaa talouskasvua Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

–Odotamme, että maahanmuutto tarjoaa kasvuruiskeen Pohjoismaille. Vaikka osalla maahanmuuttajista työllistymisaste onkin alempi, ovat sen julkiset kustannukset hallittavissa, Moody’s kirjoittaa raportissaan.

Moody’s muistuttaa, että paineessa olevalle huoltosuhteelle täytyy tehdä jotain.

–Maahanmuutto kasvattaa työvoiman määrää ja lopulta tuottavuutta. Pitkällä tähtäimellä tämä helpottaa niitä ongelmia, jotka liittyvät väestön ikääntymiseen.

Luottoluokittaja lähtee raportissaan siitä, että maahanmuutto ja siirtolaisuus ovat kansainvälisesti pysyviä ilmiöitä. EU:n ulkopuolelta tulevat muuttovirrat Pohjoismaihin jatkuvat, joten niihin on Moody’sin mukaan sopeuduttava.

Moody’sin arvion mukaan pohjoismaisen politiikan valtavirta suhtautuu maahanmuuttoon rakentavasti, eivätkä maahanmuuttovastaiset voimat saa yliotetta päätöksenteossa.

–Suomen kannalta maahanmuutto on avaintekijä. Sillä pidetään väestön pieneneminen hallinnassa, Moody’s sanoo.

Moody’sin raportista uutisoi myös Kauppalehti.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

"Parempi olisi rekrytoida suoraan tarvittavia osaajia köyhemmistä maista Suomeen. Tulijoita Eurooppaan on enemmän kuin voimme vastaanottaa, joten humanitäärisen auttamisen lisäksi voisimme hyötyä tästä kansakuntana, Salehzadeh sanoo."
Tulijoita ja kokeilijoita varmaan saadaan houkuttelemalla kuten espanjalaisia sairaanhoitajia taannoin. Taisivat lähteä pois, syyt olivat erilaisia.

"Nyt riitti - espanjalaiset sairaanhoitajat pakenevat Suomesta"
" Espanjalaisten mielestä Suomessa on vähän väkeä ja täällä on vaikea saada ystäviä, Lehtisalo kertoo.
Hoitajien ratkaisuun ovat vaikuttaneet myös maan kalleus, suomen kielen vaikeus ja kylmä ilmasto. "
"Osa lähtevistä sairaanhoitajista on saanut vakituisen työpaikan Lontoosta."
"Jokaisella on omat syynsä. Yksi hoitajista löysi Espanjassa käydessään poikaystävän, jolle emme pystyneet järjestämään työtä täällä."

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000000614282.html

Ilari Kivi

Jos katsoo lukuja, ei puolla Alan S:n argumentteja. Tietotaito alhainen, ei kieliosaamista, edes englantia. Hyvin alhainen koulutustaso majoriteetilla, ja niillä joilla on, on kyseenalaista mikä taso on. Työperäinen maahanmuutto on järkevää kun tulijat voi testata. Sitten humanitäärisistä syistä pitää auttaa, mielellään lähellä kotimaata. Se on .. humaania!

Ari-Pekka Leppänen

Jos nykyistä maahanmuuttoa katsoo niin Salehzadehin kriteerit täyttää pääasiassa Venäjältä ja muista EU maista tulevat. Se mitä rajalle tulleille raketti-insinööreille pitäisi tehdä, artikkelissa ei oteta kantaa, koska niitä joka tapauksessa vaikka lailliset väylät olisi kuinka kunnossa.

Heikki Rosti

Kun 60 vuotta missionarista työtä kohdemaissa tukeneena tiedämme .Karhunpalveluksen kohdemaihin teemme,kun vapaamatkustajat EU hun roudaamme ja jätämme todelliset avun tarvitsijat aavikolle kuolemaan.Laupiaan samarialaisen kertomusta on päivitettävä siten ,että autiomaahan kuolemaan jättävät eivät olleet pappi ja leviitta,mutta kaksi EU virkamiestä ,joilla oli kiire uusien direktiivien sorvaamiseen.Hupaisinta Tässä EU sessioissa,että kun vv.2010-2018 tarkkaan Brysselin keskustan katuelämää viikon jaksoissa seurannut,niin elintasokerjäläisten lukumäärä komission lähietäisyydellä räjähdysmäisesti lisääntynyt.Noh eihän se kiinnosta valtamediaa,mutta Allahin sotureiden sankariteot.God bless the poorest people in the world ,the hopeless muslim people.

Markus Kujala

Sehän vasta epäeettistä olisikin houkutella köyhän lähtömaan vähät kouluttautuneet ihmiset Suomeen.
Eiköhän lähtömaa tarvi heitä paljon enemmän, kun me.
Ja heidän tulisi olla rakentamssa omasta maastaan sellaista missä ihmiset pystyvät elämään omillaan ilman länsimaiden avustuksia.

Jorma Nordlin

Ei ihminen kykene tehokkuudessaan robottia korvaamaan. Sellainen johtaisi epäinhimillisen työn teettämiseen ihmisellä siinä vaiheessa, jos robottia vastaan pitäisi kilpailla. Kilpailijat ottavat robotit käyttöön ja korjaavat niistä kustannushyödyn.

"Alan Salehzadeh arvioi, että maahanmuuttopolitiikkaa järkevöittämällä työpaikat voidaan Suomessa säilyttää ihmisillä robottien sijaan."

Jouko Repo

Eihän ne lähtijät tyhmiä ole. Median kautta välittyy tietoa loistavista ilmaisista etuuksista joilla voi elättää tarvittaessa myös koko suvun.

Kukahan on oikeasti ääliö. Se joka pyytää, vai se joka antaa ?

Kari Hirvi

Minusta tässä menee humanitaarinen (=kiintiöpakolaiset) ja työperäinen maahanmuutto sekaisin. Kiintiöpakolaisia ei voi perustella taloudellisin argumentein, koska tulijat ovat taloudellinen taakka vastaanottavalle yhteiskunnalle, kyseessä on moraalinen valinta. Työn perässä muutettaessa tulijat ovat tulossa tekemään rahaa itselleen ja siinä samalla yhteiskunnalle. Kuitenkin matalapalkka-aloilla työskelevät ovat tulonsiirtojen muodossa nettosaajia (oli kyseessä kantasuomalainen tai ei), joten siirtotyölaisen pitäisi olla korkeasti palkattu, jotta yhteiskunta saisi nettohyötyjä. Tuo moody's raportti on aivan käsittämätön, miten voivat maahanmuuttajien jo toteutuneella työllisyysasteella väittää yhteiskunnan hyötyvän.

Työn tulevaisuudesta olen sitä mieltä, että pitkällä aikavälillä (30-50v) meillä kellään, koulutuksesta riippumatta, ei ole töitä, ainakaan sellaisia mitä koneet eivät tekisi paremmin ja halvemmalla. Koneiden kognitiiviset kyvyt kasvavat ja syrjäyttävät ihmistyötä. Aluksi yksinkertaisia puhelinvaihde-hommia, mutta siitä eteenpäin yhä vaativampia töitä. Aiemmin historiassa koneiden syrjäyttämien työtehtävien tilalle oli aina syntynyt uutta, hiukan enemmän osaamista vaativaa työtä. Ihmisten onnistui siirtyä koulutuksen avulla vaativampiin hommiin, mutta tämä johtui siitä, että aivoissa oli paljon kapasiteettia josta ammentaa. Tilanne on nopeasti muuttumassa, koneäly ottaa ihmisaivot kiinni ja voi hoitaa suurimman osan nykyihmisten työtehtävistä. Eikä ihmisiä voi enää kouluttaa vaativampiin töihin, koska aivojen kapasiteetti ei riitä. Joten en ole huolissani työvoimapulasta pitkällä aikavälillä.

Moody's sanoo, että maahanmuuto ja siirtolaisuus ovat kansainvälisesti pysyviä ilmiöitä. Näin varmaan on, mutta kuinka suuri osa siirtolaisuudesta suuntautuu EUn alueelle on EUn oma valinta. Globaalisti ollaan menossa kohti ympäristö- ja väestöräjähdyskatastrofia eikä suunta muutu tehtiinpä sitten vasemmistolaista tai oikeistolaista politiikkaa, yritetään nyt vaan jarruttaa ja selviytyä jotenkin. Oikea suunta EU tasolla on "linnoittautua", parantaa ulkorajavalvontaa sekä panostaa kehitysapuun EUn lähialueilla, jotta elintasohyppäystä saadaan loivennettua.

Jonny Wadd

On AIVAN turha luulla että kouluttamaton olisi mikään työtekijä suomessa. Tulijoista huomattava osa on lukutaidotonta, osa omaa uskontonsa puolesta asenteen mitä töitä voi tehdä, osan rooli on olla kotona jne. Nämä tulijat ovat kuluerä ja aiheuttavat eriarvoisuutta veronmaksajien kustantaman oleskelunsa takia. Jopa vihervasemmistosta joku lipsautti että matut ovat vain katukuvan piristys ... sairasta ja äärettömän kallista. Jos työttymyysaste on 50 .. 60% tai on töissä 1000 € palkalla, yhä nettotulo on veronmaksajalle negatiivinen kun pitää maksaa asuminen ja perheenyhdistämisen tuomat muut hyödyttömät ..

Taisto Pihlajamaa

Suomen jo noin 20 vuoden päähän tähtäävä väestöpolitiikka nyt näyttää näyttää olevan selkeästi se, että suomalaisten osuus väestöstä halutaan vähentää. Syitä en tiedä, enkä oikein ymmärräkään. Jos tämän politiikan keinoja luettelen, vaikka jokainenhan ne tietää, abortti kaikille terveille naisille ilman perusteltua syytä, lisääntyvä ehkäisykeinojen mainostaminen ja jopa ilmainen jakelu. Jostakin luin, että Suomessa tapetaan aborteilla noin 10000 uutta maan toivoa vuosittain.

Eri asia on, halutaanko suomalainen väestönkato korvata muiden kulttuurien edustajilla vai ei, tai pyritäänkö siihen edes vaikuttamaan. En ole sanottavasti toimenpiteitä havainnut.

Jarmo Ylikoski

Tutkija on tässä kyllä kaukana omalta osaamisalueeltaan. Kun mennään historiassa edelliseen koneellistumisvaiheeseen niin vastaava ehdotus olisi ollut tuolloin palkata halpatyövoimaa pelloille tekemään traktorien työn. Tiedämme kaikki miten kilpailukyvyn olisi tuossa leikissä käynyt. Olisimme jääneet kelkasta kehitysmaiden tasolle. Tekninen kehitys vapauttaa ihmisten työtaakkaa ja ammatit kehittyvät vastaamaan muuttuneita menetelmiä. Osaajien palkkaaminen muualta on muuten ihan hyvä ajatus, mutta siinäkin on ongelmia, kuten esim. kielen oppiminen. Kaiken aikaa kuitenkin tänne muuttaa osaajia työviisumeilla eikä sitä voi eikä tarvitse muuttaa. Keskitytään omiin ongelmiimme ja annetaan muiden ratkaista omansa.

Kari Suomalainen

Kyllä me täällä Pohjolan perukoilla pärjätään, varsinkin jos pidetään nämä Lähi-Idän ja Afrikan pois meidän taakasta. On aivan varmaa ettei mikään työ jää tekemättä, millä on oikea tarve. Ymmärrän kyllä, että kehä ykkösen sisällä eletään kuin jossain ihme kuplassa. Aloitetaan vaikka aktivoimalla nämä poloiset nuoret Suomen miehet, jotka ovat jostain syystä syrjäytyneet.

Antero Koski

Ensin pitäisi laittaa termit kuntoon. Turvapaikaikanhakijat eivät ole maahanmuuttajia. Maahanmuuttajat tulevat elättääkseen itsensä ja kenties perheensä.
Jos nyt oikein halutaan ymmärtää, niin eihän tämän kaltaista maahanmuuttoa ole JH-a pysäyttämässä. Eikä kukaan muukaan. Alan yleensä on asiassa, mutta nyt ei tiedä mistä kirjoittaa.
Kyllähän rekrytointiakin voidaan tehdä, mutta harkitusti ja kenties juuri valmistuneita joille ei kotimaan näkymät ole kovin hyvät. Mutta muuten ei rekrytoinnista ole kuin lähtömaalle haittaa.
Tämä nykyinen kuviteltu ”maahanmuutto” on jotakin niin järjetöntä ettei sitä pysty käsittämään. Mitä sillä haetaan?
Mitä kokoomus meinaa tällä ”halpa työvoimalla” tekevänsä kun seuraava taantuma tulee? Ja se tulee varmasti jossain vaiheessa.
Se kun joskus selviäisi mikä on oikeasti tämän heidän maahanmuuton ideana.
Täytyyhän heidän tietää, että suurin osa ei ole oikeita pakolaisia, täytyyhän heidän tietää etteivät he tule kotoutumaan, täytyyhän heidän tietää kuinka maidän sos. turvaa käytetään häikäilemättä hyväksi, täytyyhän,,,,,jne.
Eivät päättäjät voi olla niin typeriä, vai voiko?
Yle ja media kertoo huolestuneina huumeiden ja nuuskan salakuljetuksesta, mutta rajavalvontaa ei saisi laittaa.
Mikä on se käpertyminen mikä tulisi rajavalvonnan myötä? Vai mitä se tarkoittaa?
Miksi järkevä ”maahanmuutto” politiikka estää kansainvälisyyden, kuten kokoomus ja punavihreät kuvittelevat. ( voisiko jo kokoomuksenkin sisällyttää punavihreisiin?)
Eihän ne ole mitenkään toisiaan pois sulkevia seikkoja.

Jos kuvitellaan tilanne, että Suomi alkaisikin nyt järkevään maahanmuutto politiikkaan, niin kumpiko olisi 20v:den päästä avoin, houkutteleva kansainvälinen maa, Ruotsi vai Suomi?
Nyt kuitenkin päättäjämme vie maatamme kohti katastrofia. Vajaan vuoden päästä on vielä mahdollisuus pelastaa tilanne ja sitä tilaisuutta ei kannattaisi hukata.

Pauli Lähteenmäki

Jahas mielenkiintoista tämä lähihoitaja ajatus tässä jutussa mihin ihmeeseen me tarvitaan suomenkieltä osaamattomia hoitajia nykyäänkin niitä on liikaa asiakas turvallisuuskärsii tälläisistä asioista kun ei ymmärretä puolin ja toisin mistä puhutaan