Tiistai 22.1.2019

Sisällissodan uhreja muistettiin: ”Se hiljaisuus asuu meissä edelleen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.5.2018 19:04
  • Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Sauli Niinistö laski kukkatervehdyksen Turun punavankileirin muistomerkki 535:lle Kurjenkaivonkentällä.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja arkkipiispa Kari Mäkinen korostivat vuoden 1918 sisällissodan muistohetkessä sovinnon, demokratian ja kunnioituksen merkitystä.

Juha Sipilä sanoi olevansa tyytyväinen siitä, että tänä keväänä on sadan vuoden takaista aikaa muistettu yhdessä sovinnon hengessä.

Sauli Niinistö muistutti, että suomalaiset selvisivät sisällissodasta sovinnon ja erityisesti demokratian kautta. 

–Sillä lailla että opimme kunnioittamaan toinen toistemme mielipiteitä, vaikka ne erilaisia olisivatkin, ja luomaan demokratian keinoin välineet keskustella myös riidoista. Kun tämän ottaa huomioon, niin uskon, että me tulevaisuudessakin selviämme, hän kommentoi presidentin kanslian mukaan.

Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi puheessaan, että Suomessa on vähitellen on suostuttu siihen, että kertomukset sisällissodasta voivat olla erilaisia.

–On punaista perintöäja on valkoista perintöä, on perintöä, jolla ei ole väriä, ja perintöä, jonka värit ovat haalistuneet ja sekoittuneet. Ne yhdessämuodostavat sisällissodan perinnön. Se on meidän yhteistä perintöämme, kaikessa kauhistuttavuudessaan ja traagisuudessaan. Se on sadan vuoden aikana muovannut meitäja sitä, miten yhteiskuntana elämme ja toimimme, hän sanoi. 

–On myös paljon, mistä on pitänyt vaieta. Kaikesta ei ole voinut kertoa eikä kaikille. Sekin on muovannut meitä. Se hiljaisuus asuu meissä edelleen, Mäkinen jatkoi. 

Arkkipiispa korosti puheessaan, että jokaisen ihmisen arvo ja arvokkuus ovat loukkaamattomia.

Turussa muistettiin vuoden 2018 sisällissodan, vankileirien ja teloitusten uhreja yhteisessä muistopäivässä tänään sunnuntaina, jolloin vietetään kaatuneiden muistopäivää. 

Tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa ja tervehdyskäynteihin punaisten ja valkoisten muistoa kantavilla muistomerkeillä osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä edustajat kaikista eduskuntapuolueista.

Valtioneuvoston edustajana tilaisuuteen osallistunut ulkoministeri Timo Soini (sin.) korostaa, että on hyvä muistaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeinen tavoite; toimia viisaasti niin, ettemme joutuisi uusiin sotiin.

–Sota on vaihtoehdoista viimeinen. Äärimmäinen. Emme voi sitä sulkea pois. Emme vaikka kuin tahtoisimme, hän kirjoitti blogissaan tilaisuuden jälkeen.

Lue myös:

Sisällissota päättyi 100 vuotta sitten – Professori: ”Varsinkin ulkomaalaiset kollegat pitävät suunnan muutosta suoranaisena ihmeenä”

Sisällissota alkoi 100 vuotta sitten - Juha Sipilä: ”Suomen esimerkille olisi käyttöä”

Jaa artikkeli: