Sunnuntai 26.5.2019

USU-kysely: Maakuntajohtajat uskovat Sipilän suunnitelmaan – vain yksi piti aikataulua täysin epärealistisena

Luotu: 
21.5.2018 08:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistus pitäisi suunnitelman mukaan saada voimaan osittain jo kesä–heinäkuun vaihteessa, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää lokakuussa. Arkistokuva.
|

Maakuntajohtajat uskovat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen aikataulun pitävän, selvää Uutissuomalaisen kyselystä.

Uutissuomalainen kysyi maakuntajohtajilta, pitävätkö he maakuntauudistuksen aikataulua realistisena ja olisiko maakuntavaalit tarpeellista siirtää kuluvan vuoden lokakuulta keväälle 2019 eduskuntavaalien yhteyteen. Kyselyyn vastasi 16 maakuntajohtajaa 18:sta. Osa halusi vastata nimettömästi.

Vain yksi vastaaja, Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen, pitää aikataulua täysin epärealistisena. Lisäksi yksi maakuntajohtaja kannatti maakuntavaalien siirtämistä.

Moni vastaaja kuitenkin muistutti, että aikataulu on tiukka ja siinä pysyminen vaatii, että uudistukseen liittyvät lait hyväksytään eduskunnassa kesällä. Eduskunnan on määrä äänestää uudistuksesta vielä ennen eduskunnan kesän istuntotaukoa.

– Kaikki on nyt lainsäätäjästä kiinni. Mikäli eduskunta ei lakipakettia heinäkuun alussa hyväksy, odotan hallitukselta uutta linjausta, sanoo Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola Uutissuomalaiselle.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi katsoo, että ”ilman valinnanvapautta aikataulu olisi vielä realistisempi”. Moni miettiikin kiireen seurauksia. Huolta herättää Uutissuomalaisen mukaan esimerkiksi se, saadaanko tietojärjestelmät toimimaan ajoissa.

Uudistuksen tiukka aikataulu on noussut keskusteluun viime viikkoina, kun uudistus on loppusuoralla. Esimerkiksi Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro katsoi viikonloppuna, ettei maakuntavaaleja enää voi järjestää tämän vuoden lokakuussa. Lue tarkemmin: Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Viime viikolla kuohuttivat myös tuoreet sote-laskelmat, joiden mukaan valinnanvapaudesta ei ole odotettavissa lainkaan säästöjä. Lue lisää: Ylilääkäri tyrmää kansliapäällikön sote-laskelman: ”Lievästi sanottuna ylioptimistinen”

Lue myös:

”Ovatko nämä ihmiset seonneita? Ei mitään laskelmia yhtään mistään”- Hjallis Harkimo tylyttää sotea IL-blogissa

Kohutun sote-paperin tehnyt kansliapäällikkö: ”Ydinkysymys on, pystyykö uudistus ratkaisemaan nämä 2 ongelmaa”

Sipilän ja Orpon vakuuttelu nollasäästöstä hämmensi – Näin hallitus alkujaan arvioi sote-säästöä

Painava varoitus hallitukselle: Sote on suurempi riski kuin sen toteuttamatta jättäminen

Oppositio: ”Edessä on katastrofaalinen taloudellinen riski”

Jaa artikkeli: