Maanantai 20.5.2019

Sisäministeri varoittaa Jussi Halla-ahon maahanmuuttomallista: ”Japanin tie on alamäki”

Luotu: 
21.5.2018 10:26
Päivitetty: 
21.5.2018 10:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ajaa työperäisen maahanmuuton helpottamista, kuten puolueensakin. Arkistokuva.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) lyttää blogissaan perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon näkemyksen ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan tiukentamisesta. Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) puolestaan tyrmää Mykkäsen argumentit blogissaan.

Työperäisestä maahanmuutosta on viime aikoina keskusteltu etenkin romahtaneen syntyvyyden takia, sillä Suomen huoltosuhteen pelätään tulevaisuudessa heikentyvän. Huoltosuhteella kuvataan työllisten ja työvoiman ulkopuolella olevien määrää suhteessa toisiinsa.

Mykkäsen blogi on vastaus Halla-aholle, joka sanoi lauantaina Ylellä, että paikkaisi Japanin mallin mukaan väestön ikääntymistä teknologisella kehityksellä ja toimintoja tehostamalla. Halla-ahon mielestä Euroopan ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkintaa pitäisi tiukentaa nykyisestä huomattavasti. Hänen mukaansa osaajat on jo vapautettu harkinnasta.

– Suomessa voi aivan hyvin olla tulevaisuudessa paljon pienempikin väestö. Japani halutaan pitää japanilaisena, ongelmia ei yritetä ratkaista maahanmuutolla, vaikka siihen olisi Aasiassa oikein hyvät edellytykset. Siellä on hyväksytty, että tulevaisuuden Japanissa on paljon vähemmän ihmisiä kuin tänä päivänä, Halla-aho totesi Ylen mukaan.

Mykkänen huomauttaa, että japanilaisten elintaso on tällä vuosituhannella kehittynyt teollisuusmaista heikoimmin.

–Yksi syy siihen on työperäisen maahanmuuton puute, kun japanilaiset ovat samalla harmaantuneet vauhdilla.

–Japanin tie on alamäki, Mykkänen toteaa Puheenvuoron bloginsa otsikossa.

Mykkänen muistuttaa, että automaatiomyönteisestä kulttuurista huolimatta japanilaiset eivät ole onnistuneet yhdistämään vanhenevaa väestöä ja talouskasvua ja ihmettelee, miksi se onnistuisi Suomessa paremmin. Hän nostaa esiin kaksi asiaa maahanmuuton vaikutuksesta suomalaislasten elintasoon: kotouttamisen ja osaajien houkuttelemisen. Hänen mukaansa työperäisessä maahanmuutossa ei ole kyse vain suorittavan työvoiman riittävyydestä.

–Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä, tai käpertyvä ja luotaan työntävä. GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa. Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula, Mykkänen kirjoittaa blogissaan.

– Maahanmuuton vaikutus ei ole vakio, vaan riippuu oleellisesti siitä, miten työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan säännöt toimivat. Kotoutammeko kotiin vai töihin – koskee niin suomalaisia kuin tänne muuttavia ja heidän lapsiaan. Tarvitsemme joka tapauksessa muutoksen työllisyysmalliimme. Kotimaisten työttömien työllistämiseen tarvitsemme mallin, joka samalla ohjaa töihin myös maahanmuuttajat. Nykyiseen luisuun ei kerta kaikkiaan ole varaa, kuten Halla-Ahokin oheisessa kertoo,

Mykkänen myöntää, että Euroopan rajoilla on elintasoeroja, eikä asumisperusteinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto ole yhdistettävissä järkevästi. Työsuhteeseen tulevia ei hänen mukaansa kuitenkaan ”kannata yhtään hätyyttää, kunhan oleskelulupaan liittyvät turvallisuustaustat ovat kunnossa”.

Taviolta tyrmäys Mykkäselle

Perussuomalainen kansanedustaja Tavio puolestaan huomauttaa, että Japanin elintaso on Aasian parhaimpia ja toisaalta Kiina on tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan huolimatta kehittynyt elintasoltaan nopeasti. Tavio muistuttaa muista talouden mittareista.

– Suomen työttömyysaste on 8,2 % kun taas Japanissa se on 2,5 %. Suomen kauppatase on negatiivinen, kun taas Japanin positiivinen, Tavio kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

– On myös huomattava, että Mykkäsen esiin nostamassa talouskasvussa (bkt) Japani päihitti Suomen vuodesta 1994 vuoteen 2008, eikä Japanin voida sanoa sen jälkeenkään pärjänneen merkittävästi meitä huonommin.

Tavion mukaan ”matalapalkkatyövoiman saatavuusharkinnalla ei ole mitään tekemistä parhaiden tekijöiden tai asiantuntijoiden Suomeen houkuttelemisen kanssa”. Hänen mukaansa kukaan ei vastusta nykyistä asiantuntijoiden työlupajärjestelmää tai sen kehittämistä. Tavio myös kritisoi Mykkästä siitä, hän tarkastelee asiaa vain elintason näkökulmasta.

– Eikö sisäministerin mielessä käynyt hetkeäkään, että Japanin kaltaista tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattaisi harjoittaa myös sen takia, jotta oman kansan kieli ja kulttuuri säilyy ja jotta maa pysyy yhtenäisenä ja turvallisena, Tavio sanoo blogissaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi viime torstain kyselytunnilla, että keskustelussa sekoitetaan usein aluelinjaukset ja lakisääteinen saatavuusharkinta. Ely-keskukset voivat alueellisesti harkita, onko tietyllä ammattialalla tarvetta helpottaa saatavuusharkintaa. Lindströmin mukaan lupamenettelyn pullonkaulojen paikallistamiseksi hankitaan tämän vuoden aikana selvitys, johon on tarkoitus ottaa mukaan kaikki työnteon perusteella myönnettävät oleskeluluvat, myös erityisosaajaluvat.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Kiinnostaisi tietää, ministeri Mykkänen, miten 30000 kouluttamattoman ja kielitaidottoman kehitysmaalaisen miehen ottaminen maahan vuonna 2015 on nyt arvotettava teidän mainitsemien tavoitteiden näkökulmasta?

Tuliko parhaat osaajat ja osaajien kokoontumisajo palveluinnovaatioiden ympärille?

Vai tuliko takapajula?

„GSM-Nokian nousu saattoi vielä perustua siihen, että opetetaan suomalaisille insinööreille oikeita asioita. Tulevat Nokiat syntyvät enemmän siten, että palveluinnovaation ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailmaa. Suomi joko on tällaisten osaajien kokoontumisajojen kohtauspaikka tai taantuva takapajula, Mykkänen kirjoittaa blogissaan.„

Juha Karhu

Ymmärtääkö mykkänen tahallaan väärin vai eikö hän vain ymmärrä, siinäpä pulma..

Suomeen suuntautuva maahanmuutto/pakolaisuus yms on huoltosuhdetta heikentävää ja taloutta kurjistavaa, todellisia osaajia tulee hyvin vähän ja ymmärrettävästi. En usko että Halla-aho näistä osaajista kirjoitti, mutta meilläkin on eräs ryhmä joka ei sitä tule koskaan tajuamaan.

Juha Hämäläinen

Sisäministerin tietämys ulkomaalaisten käytöstä suomalaisessa yritystoiminnassa on täysi nolla. Tämä käy selväksi hänen Nokiaan liittyvästä kommentistaan. Poikanen ei tiedä mikä määrä ulkomaalaisia oli työssä Nokialla. Heitä oli kaikissa tehtävissä Suomessa ja yli sadassa maassa. Nokian työllistämismalli oli niin kehittynyt ja kansainvälinen, ettei siitä osaa edes yksikään hallituksen tai Liberan jäsen kuin haaveilla.

Nokian mallissa ihmisiä palkattiin ruippumatta heidän uskonnostaan, kansallisuudesta, sukupuolesta, koulutuksesta ja jopa ikä ei ollut este. Nokialla havaittiin, ettei koulutus edes suoraan korreloi työmenestyksen kanssa. Koulutus ei myöskään orjallisesti määrittänyt mihin tehtävään ihminen soveltui. Moni oppi työnsä sitä tekemällä ilman muodollista koulutusta työhönsä. Tärkeämpi oli löytää sopiva persoona, jolla korkea motivaatio oppia ja kyky viedä asioita päätökseen.

Mykkäsen kannattaa ottaa selvää asioista ennen kuin tulee esittämään onnettomia aivopierujaan julkisuuteen. Hänellä ei tässä aiheessa ole mitään substanssia, jota muille jakaa.

Juha Hämäläinen

Herra sisäministeri,

ohessa jatkoa ajatustenne oikomiseksi reaalimaailmaan;

Halla-ahon massamuuton vastustamisella ei ole yhtikäs mitään tekemistä työperäisen muuton kanssa.

Jälkimmäinen ei vaadi mitään erityistä kotouttamista tai valtiovallan toimia. Muuttava väki on niin älykästä, että sopeutuu itse kulttuuritaustastaan riippumatta.

Olen puolet työiästäni ollut töissä, joihin tultiin Suomeenkin ties mistä. Itse olin useamman kerran töissä maailmalla ilman mitään kotoutusta. Työkaverini olivat yli 20 kansallisuutta ja he aloittivat työt ensimmäisestä työpäivästään muuton jälkeen, koska he olivat ammattilaisia. He saivat hyvää palkkaa eikä heillä ollut tarvetta koskaan käydä sossun luukulla.

Työnantaja hommasi heille haluttaessa asunnon, antoi uuden auton alle ja pari luottokorttia lompsaan sekä lapset alkuunsa kansainväliseen kouluun.

Työperäinen muutto perustuu siihen, että työtä tarjoaa kannattava yritys, palkka on erittäin hyvä ja työntekijä osaa työnsä.

Poliitikoilla on jokin täysin idioottimainen käsitys siitä mikä on järkevää maahanmuuttoa Suomen kannalta. Heillä ei oikeastaan ole haitusen häivää ymmärrystä aiheesta.

Suomen kansan ikärakennetta on ensisijaisesti muutettava perhepolitiikalla, joka vahvasti suosii taloudellisesti lapsiperheitä. Tähän on löydyttävä rohkeutta. Esimerkiksi 15-30 miljardin hävittäjäkulut voidaan unohtaa ja jakaa rahat parempaan käyttöön.

Suomen kansantalous ei pysy pystyssä matalapalkkaisilla töillä, joita teetetään tuontiduunareilla omien lisäksi ja yritysten verojen helpotuksilla sekä veroparatiisien käytön sallimisella ja yhtiöiden omistussuhteiden salaamisella. Kaiken päälle on valtion omaisuuden myynti ollut maan tapa sekä kansalaisvalvonnan ja militarismin kulujen kasvattaminen.

Nämä kaikki ovat olleet nykyhallituksen selkeitä tavoitteita.

Hannu Rautomäki

Ministeri halunnee lisätä vallitsevaa suurtyöttömyyttä entisestään.
Kristillisdemokraattien lehden vuosien takaisen uutisen mukaan maahanmuuttajien työttömyys oli 50%. Tätä nykyä todennäköisesti vieläkin paljon korkeampi.
Jotain tolkkua ministerienkin puheisiin.

Juha Kokkinen

Luulempa että on enemmän tulevaisuudessa kyse jakotavasta kuin jakovarasta. Rahaa ja varallisuutta sekä tuotantoa meillä on ihan omiksi tarpeiksi , jopa ylikin, kyse on siitä kuinka se jaetaan. Tehdään selaisia tuotteita, joille on kysyntää maailmalla, tehdään ne paremmin kuin kilpailijat, ei olla kukaan liian ahneita, " heti mulle kaikki nyt " ei toimi. Kyllä pystymme huolehtimaan kaikista kun vain haluamme. Veropaohjan pitä olla laaja, mutta maltillinen, rikastuminen ei ole synti.

Markus Kilpijoki

Näin suomalaisena veronmaksajana koen, ettei meidän tarvitse huolehtia kaikista vaan riittää, että huolehdimme omistamme. Ikävä kyllä, osa päättäjistä on ottanut tehtäväkseen huolehtia nimenomaan kaikista muista kuin omista. Ja osa vain itsestään.

Johan Lapje

Kun sinne tuotaisiinkin työtä haluavia ja työhön pystyviä ihmisiä mutta se sijasta tuodaan kymmeniä tuhansia luku ja kirjoitustaidottomia nuoria miehiä jotka eivät halua edes ilmaisessa veronmaksajien kustantamassa asunnossa siivita tai petata omaa petiään saati sitten tehdä työtä. Tästä joukosta korkeintaa 5% työsketelee ja sekin on vain pizza ja kebab ravintoloissa.

Timo Nenonen

Näillä suomalaisten työttömien lukumäärillä ei Suomeen tarvita AINUTTAKAAN ulkomaalaista missään muodossa, EI pakolaisina, EIKÄ työntekijöinä.

Sitten joskus, ehken joskus 2500-3000 lukujen taitteissa voitaisiin mahdollisesti avata rajamme, jos sittenkään on muka pula kotimaista työntekijöistä.

Timo Nenonen

Edelliseen kommenttiini on pakko lisätä myös se aspekti, ettei tulloinkaan tänne ketään tarvita, kun Suomea peittää kilometrin parin kerros lunta ja jäätä. Pikku jääkausi alkaa muodostua jo 2050 kieppeillä, ja Suomi panostaa ilmaston lämpiämiseen torjuntaan. Umpihullua touhua.

Tuomo Niemelä

Niin Eurooppa aikoi matkia Yhdysvaltojen menestystarinaa(?) maahanmuuttopolitiikassaan. Mutta jokin meni pikkuisen pieleen. Eikä edes pikkuisen. Piti saada laumoittain kiinalaisia huipputieteilijöitä ja somalialaisia top-notch-koneinsinöörejä, jotka olisivat kannatelleet rappeutuneen julkisen koulutuksen pilaamaa kilpailukykyä (siis USAssa näin).

Mutta niin kuin liian usein EU:ssa, todellisuus ei ollut samaa mieltä tuulentupien kyhääjien kanssa. Joku voisi sanoa, että ainakin se julkisen koulutuksen alasajo ja kantaväestön tyhmentäminen on hyvällä alulla Suomessa, joten ehkä sinnikkäästi yrittäen päästään korjaamaan muutkin virheet plaanissa

Heikki Rosti

Timo Nenoselle toivon pitkaa ikaa(v.2050).Profeetan on vastattava huutoonsa,varsinkin kun nain ykaiselitteisesta on kysymys.Evoluutioprofeetoille,jotka miljoonista vuosista ennustavat suuntaan jos toiseenkin toivon vain ,etta sana hypoteesi olisi kaytossa.Jumala ei ole kieltanyt suuria ajattelemasta,mutta voi teita ,jotka vuosimiljoonista hyttysta siiviloivat,mutta evoluutiokamelin nielette.Leppoisaa kesan jatkoa evoluutiokamelin kanssa puuhasteleville.

Jaakko Karki

Kyllä sisäministerin pitäisi tietää paremmin ja hyvä lähtökohta voisi olla siinä että asioista keskustellaan niiden omilla täsmällisillä nimillä.
Työperäinen maahanmuutto on koko kansakunnan edun mukaista ja sitä tulisi viranomaisten edesauttaa ja edistää.
Turvapaikan tarvitsijoiden tukeminen tapahtuu 135 kertaa tehokkaammin YKn pakolaisleireillä kuin täällä pohjolassa, sitäpaitsi sillä avunannon tavalla ei tule muita haittavaikutuksia.
Elintasoshoppailijoita ei tarvitse päästää rajan yli missään tapauksessa, niitä kyllä on tulossa miljoonamäärin, ja sellainen tulokasmäärä tuhoaa pohjoismaiset hyvinvointivaltiot aivan varmasti, niinkuin on jo havaittavissa Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Ranskassa jne.

Jaakko Karki

Sisäministeri Mykkänen, Japanin tie ei ole alamäki, mutta Orpon valitsema tie sisäministerinä on tuhon tie Suomalaiselle hyvinvoinnille ja elämäntavalle.
Hyvä tie Suomelle on yhdistää sekä teknologia (robotit) että osaavat ja työntekohalukkaat ihmiset, ja yähän hyvä lääke on sekä syntyvyyden lisääminen että oikeanlaatuinnen työperäinen maahanmuutto tarpeen mukaan.

Jarkko Palmgren

Se nyt unohtuu näissä maahanmuutopuheissa nuo osaajien erittely tuosta muslimijätkien Eurooppa-invaasiosta. 2015-2017 Merkelin kutsumat laittomat Euroopan valtaajat olivat 90% jätkiä, siis miespuoleisia.

Nyt kun tiedetään , niin pelkät kukot eivät muni, niin kanoja olisi tuotava jostain.

-Se on kumma kun naiset eivät eivät Lähi-Idästä lähteneet ( Jaakko Hämeen-anttilan ja Martin Scheininin käsitemaailman mukaisista " nerokkaista" , " toimivista" , ja tasa-arvoisista , " menestyvistä" rauhanuskonnon maista tänne Eurooppaan???

-Eikö nyrkin ja hellan välistä päässyt luikahtamaan?

-Jos Suomi jotain väestönkasvun ikuisen autuaaksi tekevän mantraharhan takia tarvitsee, niin Suomi olisi tarvinnut ehkä vain naisia . Ja ehkä vain hoivatöihin . Ne olisi saatu antamalla Thaimaalaisille, ja muille Kauko- Idän tai vaikka ihan naapurimaan,Venäläisille naisille herkemmin muuttolupia.

Mykkäsen Kokoomuksen ja KEPU n Sipilän paha harha on , että lähi-itäläiset ja afrikalaiset jätkät työlllstyessään n 20% tasoisesti muka jotain Suomen taloudelle auttaisivat.

Käsittämätön on mediaporukan ja urbaanien toimittajien jatkuva ulkomaalaismantra hokema. Päätetään vaan pärjätä omilla porukoilla, niin parempi se on.

Muuttakoot Berner ja Sipilä sinne Mogadishuun , kun haluavat samanlaiset AHH, niin Liberaalit taksipalvelut kuin Mogadishussa on . Ja palveluhan on luotettavaa, hinnat arvotaan 1.7 jälkeen ja mittariin on tullut 100-200 euroa sitten kun torkahtanut yhden minuutin takapenkillä .?

Ahh , niin liberaalia ja eksoottista ,että , IHANAA monikulttuurisuutta AHH!
Joopa joo...