Maanantai 20.5.2019

Peruslääkärikäynti maksaisi enintään 20,60€ – Kuluttajaliitto: Maksuista luovuttava, aiheuttavat maksuhäiriömerkintöjä

Luotu: 
21.5.2018 12:48
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Kuvituskuva.
|

Terveyskeskustasoisen perusterveydenhuollon pitäisi olla maksutonta koko Suomessa, esittää Kuluttajaliitto maanantaina lähettämässään tiedotteessa.

Asiakasmaksuista luopuminen auttaisi pienituloisia selviytymään taloudellisesti ja pitämään yllä toimintakykyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan. Toukokuussa julkaistun alustavan lakiluonnoksen mukaan maakunta saisi periä asiakkaalta sote-keskuksen kiireettömän avosairaanhoidon lääkärin vastaanotosta enintään 20,60 euroa per käynti.

Kuluttajaliiton tiedotteen mukaan julkisten sote-palveluiden asiakasmaksut ovat nousseet nopeammin kuin tulot.

– Asiakasmaksut koskettavat erityisesti pienituloisia, työttömiä ja eläkeläisiä ja voivat estää tai siirtää terveydenhuollon palveluihin hakeutumista, Kuluttajaliiton tiedotteessa sanotaan.

Muutaman kymmenen euron asiakasmaksu voi liiton mukaan tuntua keskituloisesta vähältä, mutta toisilla se voi hidastaa hoitoon hakeutumista. Tällöin inhimillisen ja taloudelliset kustannukset voivat liiton mukaan nousta korkeiksi ja johtaa terveydentilan heikkenemisen myötä kalliimpien palveluiden tarpeeseen.

– Pienten asiakasmaksujen perimisestä aiheutuvat kulut ovat kohtuuttoman suuret verrattuna alkuperäiseen saatavaan.

Kuluttajaliitto myös muistuttaa, että julkisen perusterveydenhuollon palveluille on eniten tarvetta pienituloisimmissa väestöryhmissä.

– Asiakasmaksujen poistaminen kaventaisi terveyseroja väestöryhmien välillä ja tasaisi epätoivottua eriarvoistumiskehitystä. Maksamattomat asiakasmaksut ovat myös syynä huomattavaan määrään maksuhäiriömerkinnöistä, tiedotteessa sanotaan.

Lue myös: Suomalaisilta yli 350 000 asiakasmaksua ulosottoon – Järjestö vaatii toimia: ”Pahimmillaan voi syntyä pikavippikierre”

Liiton mielestä asiakasmaksuasia pitäisi ratkaista uudistettaessa lainsäädäntöä. Samalla pitäisi liiton mukaan varmistaa, että sote-palveluiden käyttö ei uhkaa kotitalouden toimeentuloa, ja että talousvaikeudet eivät estä hoitoon hakeutumista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

toni poutiainen

Kyllä se väliinpitämättömyys omasta taloudenhallinnasta enemmän aiheuttaa niitä maksuhäiriömerkintöjä kuin tämän maksun suuruus. Asiakasmaksut ja reseptilääkkeet ovat nimittäin ainakin vielä Kelan maksupiirissä ilman omavastuuta - jopa erityistapauksissa yksityisellä sektorilla.

Anni Kivistö

Ei muuten ole "Kelan maksupiirissä" ilman omavastuita. Olen ollut työttömänä jo kauan (tosin opiskelevana työttömänä Kelan tuella myös) enkä koskaan ole saanut reseptilääkkeitä ilman omavastuuta. Tietty päämääräsi taitaa olla työttömien ja ns. köyhemmän kansanosan syyllistäminen, joten valehtelu ei yllätä.

Jari Korpela

Jos on joku ns. parantumaton tai pitkäaikainen sairaus johon tarvitsee reseptilääkkeitä, niin on mahdollista saada myös kokonaan korvattaviksi. Muutenhan tälläisillä henkilöillä menisi joka kuukausi aina esimeriksi 100-500 euroa lääkkeisiin eikä rahaa jäisi oikeasti mihinkään.

Marjo Virtanen
Vastaus kommenttiin #15

Jari Korpela kerro miten minun sokeritautisen on mahdollista saada lääkkeeni kokonaan korvattavaksi, kun se korvattavuus vuonna 2017 poistettiin. Maksan nyt alkuomavastuun 50 € jälkeen kahdesta eri sokerilääkkeestä omavastuuta n. 120 € per ostokerta (3 kk lääkkeet). 2 muuta lääkettä, jotka ovat myös pitkään käytettäviä, on omavastuut n. 155 € per ostokerta (3 kk lääkkeet). yhteensä siis n. 275 €. En pysty maksamaan kaikkia lääkkeitä saman kuukauden aikana ja minä käyn sentään töissä. Lisäksi voi tulla sairauksia, jotka vaativat lääkitystä esim. tulehdukset. Onneksi en tarvitse astmalääkkeitä enkä verenkiertolääkkeitä muiden lisäksi. Olen yhden lapsen yksinhuoltaja ja lapsen omavastuut ovat yhtä suuret kuin aikuisenkin vaikka tulot ovat 0 €. Jos siis lapseni sairastuisi ja saisi kalliita lääkkeitä, romahtaisi minun talouteni heti. Kela korvaa kokonaan vain tietyt lääkkeet (sokeritautisille vain insuliini), jos ne lääkkeet eivät sovi potilaalle, kuten hyvin monen lääkkeen kohdalla on tosiasia, ei ole mitään mahdollisuutta saada sitä kokonaan korvattavaksi. Jos tiedät asiasta jotain enemmän kuin Kelan asiakaspalvelija, niin kerro toki muillekin miten se on mahdollista.

Raimo Laine

Minkään ei tulisi olla maksutonta, koska se johtaa myös tarpeettomaan ja väärinkäyttöön, jotka aikaansaavat palvelun tukkeutumiseen.
Jos jollain ei ole noin pientä muodollista summaa maksaa, hän saa sen varmasti sosiaalitoimistosta.
Todellinen kustannushan on lähes 100 e, joten subventoitu käyntimaksu voisi olla vaikka 60 e.

Kalevi Salonen

Asiaa kannattaa tarkastella kokonaisvaltaisesti. Vaikka ilmainen hoito lisäisi jonkin verran käyntejä, se toisaalta laskisi ongelmiin puuttumisen kynnystä ja sitä kautta kustannuksia. Sosiaalitoimeen turvautuminen terveydenhoitomaksuissa tulee maksamaan yhteiskunnalle vielä moninkertaisesti enemmän kuin laskutuksen kustannukset, jotka jo yksistään aiheuttavat vuodessa noin miljardin euron kustannukset ilman pienintäkään terveysvaikutusta. Johtopäätös on täysin selvä: laskutusbyrokratiaa ei kannata ylläpitää.

Kannattaa myös huomioida, että 1970-80-luvuilla terveyskeskusmaksuja ei ollut eikä se ollut myöskään ongelmallista. Tuskin kukaan huvikseen sairastaa.

Simo Perttula

Asiakasmaksuna on sopiva 30 e/kerta! Jos lääkäri katsoo erikoishoidon tarpeen, olisi se hoito toinen 30 euroa! Sairaalahoito olisi lisäksi 100 euroa/vrk. Näillä maksuilla on kiire monen pahastikin sairaan, mutta vähävaraisen potilaan kohdalla!

Elias Habana

Maksa Simo vaikka 100 euroa minuutilta jos vain haluat ja sinulla on siihen varaa. Meillä on Suomessa jo pilvin pimein ihmisiä, joille 30 euroa on jo omaisuus. Jos sen lisäksi saatuu olemaan useita vaivoja tuo 30 euroakin on jo aivan liikaa useamman kerran maksettuna.

Anni Kivistö

Tämä varmasti vähentäisi ainakin niiden vakavasti sairaiden vähävaraisten määrää. Tulisi eräänlainen luonnollinen poistuma, kun heillä ei olisi enää koskaan varaa lääkäriin, vaikka olisi kuinka sairas. Vähitellen loputkin köyhistä varmasti saataisiin työkyvyttömiksi hoidettavissa olevien sairauksien avulla. Sehän vasta paljon säästöjä valtiolle tuokin, eikö vaan...?

Tuomas Sikander

Kahden eri standardin yleislääkärijärjestelmään pääsystä 10€ on jo aivan iikaa jos ei itse saa päättää meneekö turkulaiselle vai ei .
Itsellä on niistä pari kokemusta, ego kuin paskaan tallannut ilmapallo mutta se kielipuolinen ammattitaito kyllä kyntää.
._.

Timo Nenonen

20,60 eurolla moni joutuu hankkimaan itselleen jopa viikon ruoat. Useimmat parempiosaiset eivät edes ymmärrä , että näin on nykyisin. ja useimmiten on vielä niin, ettei tota pariakymmppiä edes ole, joten he joutuvat käymään leipäjonoissa pysyäkseen ylipäätään hengissä.

Eu/euro Suomi on todellinen pahoinvointivaltio, jossa puolitoista miljoonaa rutiköyhää pyrkii selviytymään nälkäkuolemalta. Syypää tähän katastrofiin on ollut Eu/euro kytkös, josta meidän pitää päästä eroon. ASAP.

anita frisk

Kun Helsingissä haluttiin - ja saatiin - terveyskeskuskäynnit maksuttumiksi, sitä perusteltiin sillä että laskutus on niin kallista että että tulos on +/-0. Samoin on perusteltu korkeakoulujen lukukausimaksuttomuutta varsinkin ulkomaalaisten osalta. Pitäisiköhän nyt ruveta keskustelemaan siitä, miksi tämä julkishallinnon laskutus on niin kallista ja ilmeisen tehotonta? Samaa ongelmaa kun yksityisellä puolella ei ole. Mitä ihmeen hyötyä on digitalisoinnista jos virkailijat eivät osaa/halua sitä hyödyntää? - Joku täällä mainitsi laskutuksen kustannukseksi vuositasolla miljardin mikä on tietenkin täyttä soopaa, mutta aika isosta summasta kuitenkin puhutaan. Senkin rahan voisi käyttää toimintojen tehostamisen jälkeen siihen pääasiaan eli potilaiden hoitoon.