Tiistai 18.6.2019

Eero Heinäluoma ehdottaa MTV:llä: Suomeen 3 vaalit samana viikonloppuna

Luotu: 
21.5.2018 14:19
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Eero Heinäluoma yhdistäisi maakuntavaalit eduskunta- ja eurovaaleihin.
|

SDP:n kokenut kansanedustaja Eero Heinäluoma ehdottaa maakuntavaalien siirtämistä kevääseen 2019. Hän ehdottaa, että Suomessa järjestettäisiin keväällä samana viikonloppuna peräti kolmet vaalit.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro ilmoitti viikonloppuna omana mielipiteenään, että maakuntavaaleja ei enää ehditä järjestää lokakuussa, kuten Sipilän hallitus on suunnitellut. Vaaleja koskeva sote- ja maakuntalainsäädäntö on valmistumassa vasta kesäkuussa – jos menee silloinkaan läpi eduskunnassa.

–Oma kantani on, että maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa 2018, Lavapuro twiittasi.

Oppositiopuolue SDP:n konkari Heinäluoma kirjoittaa MTV:n kolumnissaan, että maakuntavaalien keinotekoinen aikataulu uhkaa nyt koko sote-lainsäädäntöä ja eduskunnan järjestäytynyttä toimintaa.

– Pahimmassa tilanteessa on sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on jo joutunut tinkimään normaaleista tehtävistään, kuten kannanotosta sosiaali- ja terveysmenojen rahoitukseen julkisen talouden suunnitelmassa, Heinäluoma kirjoittaa.

– Ehdotankin, että edessä olevat kaikki kolme vaalia – eduskunta, maakunta- ja EU-vaalit – yhdistetään ja pidetään toukokuussa, toukokuun viimeisenä viikonloppuna 26.5.

Hänen mukaansa eri vaalien yhdistämistä helpottaa Euroopan neuvoston tuore päätös pitää EU-vaalit toukokuun lopulla aikaisemmin kaavaillun kesäkuun sijasta.

– Näin Suomen eduskuntavaaleja ei tarvitsisi lykätä huhtikuusta kovin pitkälle.

Heinäluoma huomauttaa, että syksyn maakuntavaalit olisivat nykytilanteessa erityisesti pienpuolueille hankalat, kun niitä koskeva lainsäädäntökin on auki.

– Nyt ollaan eriskummallisessa tilanteessa, jossa maakuntavaaleihin pitäisi valmistautua, hakea ehdokkaita ja kerätä vaalirahoitusta, vaikka ensimmäistäkään lakia ei asiasta ole hyväksytty, Heiäluoma kritisoi.

– Tällä järjestelyllä Suomi vaarantaa mainettaan oikeusvaltiona, sillä kansainväliset demokratiasuositukset sanovat, että vaalilainsäädännön pitäisi olla valmiina vähintään vuotta ennen vaaleja.

Lue myös:

Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Sote-asiantuntija aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto”

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Olen Nita täysin eri mieltä. Me suomalaiset pystymme kyllä äänestämään ihan mistä tahansa, kute sveitsiläisetkin kykenevät tekemään. He ovat demokratia, meillä taasen on irvikuva demokratiasta, edustuksellinen sellainen.

Mikko Paavola
Vastaus kommenttiin #4

Kolmet vaalit reilussa puolessavuodessa voisi synnyttää oikean vaali-innostuksen. En pidä sitä pahana. Kun päästään yli 50% äänestysintoon ei ole hävettävää. Rahaa kyllä jonkinverran säästettäisiin jos kolmet vaalit yhtäaikaa järjestettäisiin.

Arto Lähteelä

Kolmet vaalit selkeästi erillään..
Kuntavaalit, eduskuntavaalit ja EU parlamentin vaalit.
Suomessahan on lähes maailman parhaiten toimiva kansanvalta.
Mitähän näiden lisävaalien taustalla hääräillään.
Onko joillekkin tarvetta murentaa omien etujen toivossa hyvä kansanvalta??

Eikö tästä eri vaalien järjestämisestä voisi järjestää netin kautta kansanäänestyksen, miten ja milloin kansa haluaisi eri vaalit järjestettävän?

Ja enemmistön kannattaman päätöksen mukaan järjestetään sitten vaalit. Toki pitäisi kansalle antaa valmiita vaihtoehtoja hyvine perusteluineen, miksi ko. vaihtoehto tulisi valita?