Maanantai 20.5.2019

Diplomi-insinööri yllättää T&T:ssä: Jules Vernen unohdettu idea ratkaisee ihmiskunnan hälyttävän ongelman

Luotu: 
22.5.2018 09:39
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
    Saharaan voisi tehdä sisämeren ja ratkaista merenpinnan kohoamisen ongelman, ehdottaa Juha Mäkipää. Kuvituskuva.
|

Eläkkeellä oleva diplomi-insinööri Juha Mäkipää ehdottaa Tekniikka&Taloudessa ratkaisua yhteen maailman vaikeimmista ongelmista: ilmastonmuutokseen. Saman keksi jo lähes sata vuotta sitten kirjailija Jules Verne.

Ilmaston lämpenemisen seurauksia on pelätty jo vuosia, mutta lupaavia ratkaisuja ei Mäkipään mielestä ole toistaiseksi keksitty. Vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen on alettu puhua myös suuresta ilmastopakolaisuuden uhasta, kun ihmisten asuttamia alueita uhkaa muuttua elinkelvottomiksi.

Uransa IBM:n palveluksessa tehnyt Mäkipää huomauttaa, että kaikkia maailman maita on vaikea saada osallistumaan päästöjen leikkauksiin, jotka toisaalta vain siirtäisivät seurauksia myöhemmäksi. Floridassa asuva Mäkipää tietää, että rannikkokaupunkeja ympäri maailman uhkaa jäädä ennustusten mukaan veden alle, niin myös Floridan arvokkaita asuinalueita.

Mäkipään mukaan ongelmaan on kuitenkin ”yllättäen olemassa ratkaisu”.

– Ratkaisu on ollut ihmiskunnan tiedossa pian jo sata vuotta, mutta kukaan ei jostakin syystä enää puhu mitään. Ratkaisu on piilossa Saharan erämaassa, Mäkipää kirjoittaa puheenvuorossaan.

Hän toteaa, että Saharan erämaasta 155 000 neliökilometriä on selvästi merenpinnan alapuolella ja noin 700 miljoonaa vuotta sitten Saharassa oli nykyistä Välimerta hieman pienempi sisämeri.

– Kaivamalla Panaman kanavaan verrattuna jonkun verran lyhyempi vesitie valtameristä Saharaan syntyisi 155 400 neliökilometrin suuruinen sisämeri, joka alentaisi maapallon merien pintaa noin 1,3 metrillä eli suurin piirtein saman verran kuin napa-alueiden sulamisen on laskettu nostavan meren pintaa.

Mäkipään mukaan idea ei ole uusi, sillä Saharan täyttämistä merivedellä ehdotti muun muassa tieteisromaanien kirjoittaja Jules Verne kirjassaan ”Invasion of the sea” jo vuonna 1905 ja se on herättänyt kiinnostusta myöhemminkin. Hanke kuitenkin hautautui Mäkipään mukaan, kun Saharan täyttämisen katsottiin alentavan valtamerien pintaa liikaa ja kehittävän lisää pilvisyyttä Afrikan, läntisen Aasian ja Lähi-idän ylle, mikä voisi heijastaa aurinkoenergiaa liikaa avaruuteen ja aiheuttaa viilenemistä, joka tänä päivänä olisi maapallolle tervetullutta. Hanketta on myös pidetty liian kalliina. Mäkipään mukaan Yhdysvaltain pitäisi alkaa edistää hanketta.

–Koska merenpinnan nousu USA:n osavaltioista uhkaa eniten Floridaa, Floridan kuvernöörin kannattaisi ehdottaa, että Yhdysvaltain hallitus tarttuisi aloitteeseen. Yhdysvallat voisi ehdottaa YK:n yleiskokoukselle, että Saharan täyttämisestä merivedellä tehtäisiin pikaisesti uusi tutkimus ja että YK kustantaisi kanavan ja voimalaitoksen rakentamisen, hän ehdottaa ja listaa yhteensä kuusi syytä hankkeen toteuttamiseksi.

Lue listaus Tekniikka&Taloudesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Ripatti

Tämä idea ei ollenkaan ole utopistinen ja hassu. Jos ajatellaan sen ilmastollisia vaikutuksia siellä missä aavikoituminen on pahinta ja kuivuudesta johtuva nälänhätä ajaa ihmisiä pois etsimään parempia elinoloja, niin tuo on vaikutuksiltaan varsin toivottu Afrikassa. Tuon avulla kyetään luomaan alueelle haihtumisesta johtuen sadepilviä ja täten helpottamaan aavikoitumista ja sitä myöten paikallisen maatalouden elpymistä.

Ari Okkonen

Jos kuitenkin odoteltaisiin, että näkisi mittaustenkin tukevan katastrofaalista merenpinnan nousua ennustavaa hypoteesia. Neuvostoliitto harrasti tuommoisia isoja vesistöjen muuttamisprojekteja, eikä lopputulos ollut aina niin kiva. Tuostakin lopputuloksena pitemmän päälle olisi iso, kalaton suolajärvi, jonka rannoilta tuuli levittäisi suolaa laajalle alueelle.

Eero Iloniemi

Jules Verne ei keksinyt mitään "lähes 100 vuotta sitten", silloin hän oli ollut kuollut jo yli 10 vuotta -kuoli 1905.
Hän ei myöskään ole kirjoittanut kirjaa "Invasion of the Sea" koska hän kirjoitti ranskaksi eikä englanniksi.

Veikko Anttila

Todellakin kannattaisi varmistaa ensin, että merenpinnan nousu on tosiasia pitkällä aikavälillä. Odotan Antero Ollilan ottavan kantaa, nimittäin uskonnollisen kiihkoilun kaltaisen toiminnan ja siitä johdetun ennustamisen nojalla ei ole syytä ryhtyä isompien kanavien kaiveluun.

Risto Jääskeläinen

Alavat maat ovat keinokastelulla yleensä saatettavissa viljelykelpoisiksi. Jos ne täytetään merivedellä, elintarvikkeiden alkutuotanto saattaa jäädä niukaksi. Vertailulaskelmia kannattaisi tehdä eikä ainakaan heti hätäillä. Mannerjäiden sulaminen kestää satoja vuosia, vaikka vulkanismi sitä vauhdittaisikin.

Heikki Rosti

Egyptin huippuinsinöörit jo tekivät Assuanin padon ,josta tuli fiasko.Uskonnollinen intoilija tässä vain toteaa ,ei lakkaa vilu eikä helle.Yhden supertulvan isäJumala jo teki Nooan kunniaksi ja totesi jälkeenpäin ,tuli fiasko ,ei enää koskaan .Leppoisaa kesää uuden tulvan suunnittelijoille.

Toni Kesti

Diplomi-insinöörillä on tullut vain kolmen kertaluokan virhe laskelmissa kuten Veli-Pekka Vahvanen toisaalla laski:

"381 000 000km²*1,3m/155 000km²=3 195m

Oho! Onpas Saharassa syvä kuoppa!"

Toimittajalle terveisiä, olisiko lähdekritiikin oppikirja syytä ottaa hyllystä käteen? Jos Saharan "kuopan" keskisyvyys olisi 30 metriä niin valtamerten pinta laskisi 1,3 cm. Ei sillä vielä Mar-A-Lagoa + muuta Floridaa pelasteta, vai mitä?

Ari Puolimatka

En tiedä mistä jutun luvut ovat peräisin, mutta ne ei kyllä täsmää. Merissä on pinta-alaa 381 000 000 km2. Jos tuo Saharan käytetettävä alue on 155 000 km2, niin pitäisi olla aika syvä monttu, että metrillä laskee merenpinta :D. Tarkalleen ottaen 2458m syvä monttu. t. Perusinsinööri :)

Tapio Tapsa Talollinen

Artikkelin viittaus Panaman kanavaan on hyvä, mutta silti kaikilta keskusteluun osallistuneiltakin jäänyt huomioimatta kavavan ja Saharan "keinomeren" tarjoamat infran mahdollisuudet: kontti- ja tankkilaivoilla sisälle pohjois-Afrikkaan. Kuinka paljon syntyisi uusia rannikkokaupunkeja ja sitä kautta parenpaa elämismahdollisuutta valtavalla alueella. Myös makeaa vettä saataisiin ympäri tuota sisämerta ja kanavan varrella valtavasti käyttöön aurinkoenergiaa hyväksi käyttäen. Kuinka paljon tulevaisuuden pakolaisvirrat Eurooppaan pienesivät?

Erkki Kauhanen

Yksi selvitettävä asia olisi se, että Saharan alta on viime vuosina löydetty valtavia makeavesikerroksia. Sellaisia ei ole syytä tuhota suolalla. Myös uuden ison altaan vaikutus mm. haihdunnan ja albedomuutosten kautta koko maapallon ilman kiertoihin pitäisi mallintaa.