Maanantai 20.5.2019

Sinisten puoluesihteeri: Maakuntapomoille 10 000 €/kk – hallituksen jäsenille 5000 euroa?

Luotu: 
22.5.2018 17:48
Päivitetty: 
22.5.2018 17:55
  • Kuva: Alma Media / Kimmo Brandt
    Kuva
    Matti Torvinen.
|

Edes hallituspuolueissa ei uskalleta olla varmoja sote-uudistukseen sidottujen maakuntavaalien ajankohdasta. Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen kirjoittaa, että hallituksen yhteinen tahto on selkeä, mutta ”vaalien ajankohta on avoin, kaikkeen pitää varautua”.

– Puoluesihteerinä olen päättänyt, että olemme valmiina, tulivatpa vaalit lokakuussa tai ensi keväänä, Torvinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa ehdokkaiden hankinnassa ollaan ”hiukan epätietoisuudessa”, onhan uuden hallintotason lainsäädäntö vielä valmistelussa. Tätä selventääkseen Torvinen kertoo tilannekuvansa maakuntahallinnon organisaatiosta, työmääristä ja palkkiotasoista.

– Millä tavalla myyn ihmiselle ehdokkuuden. Mihin sinun Toni tai Sini tulee varautua, sen kertominen on haasteellista. Sen osaamme kaikkia kertoa, että maakuntavaltuustoon tulee joko 59 tai 99 valtuutettua. Maakunta maksaa vuosipalkkion, joka on noin 5 000–10 000 euroa vuodessa. Raha maksetaan puolueen piiriorganisaatiolle, Torvinen kertoo.

Valtuutettujen avuksi tulevat varaedustajat, joita on sama määrä kuin itse valtuutettuja.

– Valtuusto kokoontuu kerran kuukaudessa tai kuusi kertaa vuodessa. Valtuusto päättää palveluverkot ja niiden painotukset eri puolilla maakuntaa. Puolueet tai valitsijayhdistykset kokoavat ehdokkaat. Maakuntahallintoa johtaa maakuntahallitus, siinä on arviolta 11-15 jäsentä. Heillä on apunaan varajäsenet. Maakuntahallitus käyttää strategista valtaa ja vetää suuria linjoja, Torvinen kuvaa.

Valtuustoa johtavat puheenjohtajat, jotka ovat työsuhteessa maakuntaan ja toimivat ”täydellä palkalla, ammattipoliitikkoina”, Torvinen jatkaa organisaation esittelyä.

– Maakuntahallitusta puolestaan johtavat työsuhteiset puheenjohtajat. Puheenjohtajien palkka on suorassa suhteessa maakunnan kokoon. Uskoisin että 10 000 euron kuukausipalkka on suurten maakuntien puheenjohtajien kuukausiansio. Maakuntalakiehdotus ei estä myöskään sitä, että hallituksen jäsenet saavat vaikkapa 5 000 euron kuukausipalkan. Se merkitsee palkkiosuhdetta maakuntaan, ei työsuhdetta. Heidän tulee varautua kahden tai kolmen päivän viikkotyöhön.

Torvisen mukaan valtuustoon liittyy yksi tärkeä seikka: valtuusto ja hallitus eivät käytä maakunnan keskeistä taloudellista valtaa.

– Keskeisintä taloudellista valtaa tulee käyttämään, ei maakuntahallitus vaan Liikelaitoksen johtokunta. Tämä on oleellinen tieto. Liikelaitoksia voi olla useampia ja niiden alaisia yhtiöitä, hallituksineen useista. Näihin valitaan ammattimaisia ja asian osaavia henkilöitä. He voivat olla poliitikkojakin, jos koulutus ja kokemus on riittävä. Käytännössä lienee niin, että aika moni liikelaitoksen johtokunnan jäsen on virkamies. He käyttävät todella suurta valtaa. Peräti 96% maakunnan varoista ohjautuu liikelaitosten kautta maakuntaan, Torvinen kirjoittaa.

Maakunnan liikelaitoksen johtokunnan jäsenet ja varajäsenet eivät ole vaalikelpoisia maakuntavaltuustoon.

Tämä meidän täytyy kertoa ihmisille, muuten moni saattaa pettyä. Ehdokkuus saastuttaa mahdollisuuden päästää käyttämään todellista valtaa, Torvinen muotoilee.

Maakuntahallinnon tai liikelaitoksen tehtävät häiritsevät tehtävään valitun siviilityötä, Torvinen uskoo.

– Tehtävä vaatii aikaa myös arkipäivinä, ei pelkästään iltaisin. Niille pienille puolueille, jotka saavat ehdokkaat läpi saattaa syntyä hankalia paikkoja. Yhdellä henkilöllä on useita vaativia tehtäviä, hän kirjoittaa.

Maakuntavaalien ja sote-uudistuksen aikataulu on jälleen puhuttanut viime päivinä. Moni asiantuntija ei usko hallituksen suunnitelmaan.

Lue lisää aiheesta:

Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”

Professoreilta täystyrmäys hallitukselle: Sote-uudistusta ei voida perustella säästöillä – uskottavia laskelmia ei ole

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit