Torstai 27.6.2019

Petteri Orpo kohun jälkeen: Soteen tullee korjauksia mutta paketti viedään maaliin

Luotu: 
23.5.2018 08:56
  • Kuva: Minna Karkkola / Uusi Suomi
    Kuva
    Sdp:n Antti Rinne (vas.) ja kokoomuksen Petteri Orpo osallistuivat keskiviikkona Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämään väittelyyn.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo uskoo, että hallituksen sote- ja maakuntauudistus etenee, mutta eduskunnassa siihen tulee luultavasti korjauksia ja viilauksia.

Orpo kommentoi asiaa Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä, jossa hän kohtaa SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen aamulla.

– Uskon siihen, että tämä paketti viedään maaliin, Orpo sanoi tilaisuudessa.

Orpo lisäsi, että eduskuntakäsittelyvaiheessa tulee varmaankin ”joitakin korjauksia ja viilauksia”, mikä on ymmärrettävää, kun kyse on niin laajasta, tuhansien sivujen uudistuksesta. Hän kuitenkin painotti uskovansa, että sotessa pystytään etenemään kaikista mutkista huolimatta.

Viime päivinä on kohistu arvioista, joiden mukaan sotesta ei näytä seuraavan säästöjä, jotka ovat olleet yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista uudistuksen laatimisessa.

– Nyt on tärkeintä se, että eduskunta käsittelee nämä hyvin. Se ottaa sen ajan, minkä tarvitsee, mutta toivottavasti tehokkaasti, Orpo sanoi.

Orpon mielestä maakuntavaalit ja niiden ajankohta ei ole tässä vaiheessa ykkösasia. Viime aikoina on alettu epäillä yhä voimakkaammin, että uudistuksen aikataulu lykkää maakuntavaaleja. Ne on määrä järjestää näillä näkymin lokakuussa. Vaalien ajankohtaa voidaan Orpon mukaan arvioida vasta, kun sote on viimeistelty.

Lakipaketista on ollut määrä äänestää ennen eduskunnan kesätaukoa kesäkuussa, mutta aikataulupaineet ovat kiristyneet eduskuntakäsittelyn loppumetreillä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ei susi pakettia voi korjata, kun se oli ideologisesti "flawed" eikä siinä koskaan ajateltu kansan parasta vaan isäntien ja terveyspörssirahastajien edun maksimointia.
Koko lehmänkauppa maakuntahallinto/sote on siis peruttava ja aloitettava ideologisesti kansakunnan ja kaikkien kansalaisten oikean tarpeen ja edun pohjalta.
Silloin koko terveyshallinta on julkisen mutta se voi käyttää yksityisiä hankkijoinaan ja pörssiyksityiset voivat edelleenkin jatkaa yksityiseen vakuutukseen perustuvaa toimintaansa

Arto Lähteelä

Suomessa on ollut aikaisemmin laaja konsensus mittavien uudistusten toteuttamiseen.
Kuten peruskoulu, terveydenhoito ja eläkejärjestelmä.
Sipilän hallitus on omaksunut uuden itsekkään linjan laajaan sote- ja Maakunta uudistukseen.
Niillä ei ole laajaa kannatusta.

Arto Lähteelä

Suomessa on ollut aikaisemmin laaja konsensus mittavien uudistusten toteuttamiseen.
Kuten peruskoulu, terveydenhoito ja eläkejärjestelmä.
Sipilän hallitus on omaksunut uuden itsekkään linjan laajaan sote- ja Maakunta uudistukseen.
Niillä ei ole laajaa kannatusta.

Pasi Käyhkö

Orpon uhoa. Odotellaan ensin eduskunnan äänestyksen tulosta.
Kokoomuksella on ensi eduskuntavaaleissa uhkana menettää täällä pääkaupunkiseudulla noin 4-5 edustajan paikkaa. Ja nämä jotka ovat uhan alla joutunevat miettimään asian tarkasti.

Kalevi Salonen

Nyt sote-uudistuksen maaliin saamisesta on tullut päätavoite. Terveydenhuollon tavoitteilla ei ole pitkään aikaan ollut mitään merkitystä. Nyt eivät kustannuksetkaan paina vaan yritetään maaliin hinnalla millä hyvänsä.

Uusi alku tarvitaan, jolloin vuodessa säästetään jo ne miljardit, jotka on tähän mennessä haaskattu.