Maanantai 20.5.2019

”Jousto ei saa tarkoittaa joustoa alaspäin palkassa” – Vasemmistoliitto nostaisi tuet 800 euroon ja määräisi minimipalkaksi 1700 €/kk

Luotu: 
23.5.2018 09:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Li Anderssonin mukaan tulevaisuuden työmarkkinpolitiikka auttaa selviämään muutoksen ja epävarmuuden keskellä.
|

Vasemmistoliitto julkisti keskiviikkona linjapaperinsa työn murroksesta, joka on yksi puolueen johtavista teemoista eduskuntavaaleissa.

– Tulevaisuuden työmarkkinapolitiikka on sellaista, joka auttaa meitä navigoimaan murrosten, muutosten ja epävarmuuden keskellä. “Jousto” ei saa tarkoittaa joustoa alaspäin palkassa, irtisanomissuojassa tai työehdoissa, vaan mahdollisuutta kouluttautumiseen, vapaaehtoiseen osa-aikatyöhön, vuorotteluvapaaseen, sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa linjapaperin esipuheessa.

Linjapaperissa puolue käy läpi muun muassa deindustrualisaatiota, työmarkkinoiden polarisaatiota, työn irtoamista työsuhteesta ja teknologian kehitystä, jotka vaikuttavat laajasti työmarkkinoihin ja toimeentuloon. Niinpä puolue esittää paperissaan läjäpäin keinoja oikeudenmukaisen työelämän luomiseksi.

Nuorten naisten asemaa vasemmisto parantaisi rukkaamalla perhevapaat jakamalla ne kolmeen kuuden kuukauden jaksoon, joista yhden käyttäisi äiti, yhden isä ja yhden vanhemmat jakaisivat.

Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosan puolue korottaisi 500 euroon ja ulosottoon ja velkavankeuteen joutuneiden suojaosan 800 euroon. Puolue myös lyhentäisi ulosottovelkojen vanhenemisaikaa huomattavasti. Lisäksi suojaosuuden ylittävän palkan ulosotto-osuuksia puolue uudistaisi siten, että käteen jäisi enemmän ja veroaste kasvaisi tasaisesti tulojen kasvaessa.

Vuorotteluvapaajärjestelmän vasemmistoliitto muuttaisi sellaiseksi, että se tarjoaisi kymmenen vuotta työskennelleille todellisen mahdollisuuden taukoon ja työttömälle työnhakijalle työhön. Ehtojen tiukennus on puolueen mielestä johtanut siihen, ettei vuorotteluvapaalle voida jäädä usealla alalla.

Työttömät huomioidaan

Vasemmistoliitto haluaisi luopua työvoimapoliittisista karensseista, ja vaatii mahdollisen selvittelyn ajalta maksettavan ainakin toimeentulotuen suuruista perusturvaa. Lisäksi puolue haluaisi ottaa käyttöön ennakkopäätösjärjestelmän, jolla työttömät saisivat etukäteen sitovan päätöksen työteon vaikutuksista etuuksiin.

Lue myös: Nyt tuli vahvistus: Kela leikkasi 80 000 työttömän tukea – ”Toimeentulotukimenot kasvavat” 

Työttömien asemaa puolue parantaisi vahvistamalla heidän oikeuksiaan palveluihin. Lisäksi puolueen mielestä työn murros vaatii sitä, että omaehtoisesta opiskelusta tehdään oikeus harkinnanvaraisuuden sijaan. Työvoimahallintoon puolue penää riittävästi työvoimaa, ja yksilöiden tarpeet pitäisi huomioida entistä paremmin.

Puolue rajoittaisi vakuutuslääkäreiden valtaa sairaseläkkeitä myönnettäessä. Työttömille puolue haluaisi oikeuden säännöllisen maksuttomaan terveystarkastukseen, ja oikeusturvaa pitäisi kehittää sosiaaliturva-asioiden tekemällä muutoksenhakulautakunnan toiminnasta avoimempaa.

Helpotuksia yrittäjyyteen

Vasemmistoliitto rakentaisi palkkatukimallin, jonka avulla pienyritysten olisi helpompi synnyttää uusia työpaikkoja. Vasemmistoliitto alentaisi portaittain määräaikaisesti työnantajan sivukuluja, kun tämä palkkaa yli 200 päivää työttömänä olleen alle 25-vuotiaan työttömän työnhakijan tai alle 30-vuotiaan työttömän vastavalmistuneen.

Lisäksi puolue nostaisi yrittäjien arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 10 000 eurosta 25 000 euroon, mikä kannustaisi liiketoiminnan kasvattamiseen ja vähentäisi byrokratiaa.

Yrittäjien keskuudessa tälle uudistukselle onkin ollut kysyntää.

Yrittäjien toimeentuloa vasemmisto tukisi oikeudella työttömyysturvaan kuukauden kuluttua siitä, kun yritystoiminta on päättynyt.

Perusturvaan vahvistusta

Työehtosopimusten taustalle vasemmisto säätäisi lain kymmenen euron minimituntipalkasta, jolloin kokoaikatyöllisen kuukausipalkka olisi vähintään noin 1700 euroa.

Vasemmistoliitto tähtää perustuloon, jonka suuntaan siirryttäisiin nostamalla useat tuet, kuten opintoraha, työttömyysajan perusturva, täysimääräinen kansaneläke ja yrittäjien starttiraha 800 euroon kuukaudessa. Tästä eteenpäin puolue sitoisi yhtenäistetyn perusturvan elinkustannusindeksiin.

Siirtotyöläisille vasemmisto soisi lakiin samat oikeudet kuin muillekin työntekijöille. Oleskeluehtoihin puolue toisi selkeyttä ja perheenyhdistämisten tulorajoihin helpotuksia.

Vasemmistoliitto ehdottaa myös työaikojen vaiheittaista lyhentämistä, kun työn tehokkuus kasvaa. Ensimmäisenä puolue purkaisi kiky-pidennykset ja ottaisi kokeiltavaksi kuuden tunnin työajan.

Alipalkkauksesta puolue tekisi rangaistavaa, ja ammattiyhdistysliikkeen ryhmäkanneoikeuden se soisi yhdistyksille, jotka valvovat työtekijöiden etuja.

Menestymisen vuoksi puolue ehdottaa vielä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäämistä sekä koulutustason nostoa oppivelvollisuusiän nostolla 18 vuoteen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

yllättävää, että VL suhtautuu yrittäjyyteen näinkin myötämielisesti, samalla kun rinne olisi kaatamassa kaikki lisäkustannuksetja verot pk-yrittäjien niskaan. muutenhan tuo andersonin suunitelma on lähes yjhä täynnä kalliita lupauksia kuin rinteen ja sdp:näulupauslista

Kenneth Ainetdin

Eli Lii haluaa työttömyyttä. 1700 euron minimipalkka on ihan järjetön! Jos nostamme minimipalkan Liin haluamalle tasolle niin kauppa tyrehtyy kokonaan. Tuotteiden hintoihin tulee tämän jälkeen ihan kamalat nostopaineet. Jostain ne rahat palkkoihin on haalittava, Lii hyvä. Tuotteet kun kallistuvat, niin ne jäävät kauppojen hyllyihin ja varastoihin ja ulkomaankauppa tyrehtyy.

Avoin kysymys Lii Anderssonille: miten vasemmistoliitto meinaa rahoittaa tämän ihanuuden?

Sitten tuo alv-rajan nosto! Ei pienyrittäjät halua alvi-rajan nostoa. Jos se nostetaan, niin he eivät myöskään saa tehdä hankinnoistaan vähennystä ja heistä tulee näin ollen tuotteen loppukuluttajia. Tämä johtaa myös siihen, että pientuottajien palvelut sisältävät tällöin myös piilevää arvonlisäveroa joka on koko alv-idean vastainen.

Ei hyvää päivää, pelkkää höttöä!

Pasi Anttila

Heh...vai on 1700€ minimipalkka muka liian iso. Kuulutsäkin siihen porukkaan joka haluaa että valtio maksaa suurimmanosan myös yksityisen sektorin palkoista sosiaalitukina, ja yrittäjien ei tartte maksaa juuri mitään. Suomessa on jopa oecd:n mielestä liian pienet palkat. Ne olis pienet vielä ton minimipalkan 1700E jälkeenkin.

Kirjoitit."Sitten tuo alv-rajan nosto! Ei pienyrittäjät halua alvi-rajan nostoa"

Oletko aivan varma. Sitähän suomen yrittäjät on ajanut jo pitkän aikaan, tätä rajan nostoa.

Karoliina Laine

Uskallan väittää, että järkevät tuotteet eivät jäisi kauppoihin, koska parannuksilla entistä useammilla olisi varaa ostaa niitä. Nythän on se tilanne, että köyhimmillä ei ole varaa terveelliseen ruokaan ja tinkivät terveydenhuollostaan (lääkkeet, hierojakäynnit, kuntoilu uimahallissa, hammashuolto, asuminen ahtaasti) ja kampaajakäynneistä yms muista pienistä iloista voi vain haaveilla.
Uskon, että ehdotuksella saataisiin kotimaan rattaat pyörimään ja lisäksi ihmiset pysyisivät työkuntoisina pidempään.

Erkki Kelloniemi

Yrittäjänä sanon, että yrittäjän ahneudelle ei ole muuta kattoa kuin laki, jota valvotaan. Ahneus on myös hyve, jota täytyy pitää yllä, sillä se vie yrittäjyyttä ja siinä.sivussa kehitystä eteenpäin. Nuo Vasemistoliiton ajatukset ovat oikein hyvä lähtökohta keskustella mm ahneudesta ja sen merkityksestä yhteiskunnan rakentamiseen.

Risto Salonen

Mitenköhän pärjäsimme 60-70-luvuilla, kun ei ollut asumistukea, opintorahaa, ei oikein työttömyyskorvauksia ainakaan opiskelijoilla, opiskelukämpät piti hankkia vapailta markkinoilta, minimipalkkaa saatiin kesäkuukausina.
No valtion tukemalla opintolainalla ja kituuttamalla.

Hilkka Puhakka

Hyvää päivää Kenneth. Jos sinun mielestäsi 1700€ on ihanuutta, et ymmärrä ollenkaan tavallisen ihmisen arkea. Ja tuskinpa siitä välitätkään. Kokoomus pyrkii ajamaan Suomen "Amerikan malliin" eli viidakon malliin -vahvin voittaa ja heikot saavat kuolla.
Oikeistolaisten ideologia on siis itsekkyys.

MarkoJu Vanhanen

Jos toi 800€ on maksimi perustulo, niin sehän on huonompi kuin tän hetkinen. Kun nyt kuitenkin joku 850€ tulee. Tosin vaikka aktiivimalli kurittais jäätäis jonnekkin 815€. Mutta mitä Li tarkoittaa tuola? Onko toi 800€ sellainen perustulo että muualta ei tukia saa. Eli laskujen jälkeen käteen jää 300€? Ja minimi palkka 1700€ on karsee. Ihmisen ei pidä työskenellä edes alle 2500€ kuussa. Täyyty tähän verrata että kansanedustajat saa 6000€ +monta tonnia etuja pääle. Tällä kamppanjalla Li et ääniä saa pääministeri vaaleissa, valitan.