Perjantai 24.5.2019

Mykkänen tykitti Halla-aholle tv:ssä osaajista: ”Ulkomaalainen ei välttämättä voi nousta arvoketjussa"

Luotu: 
23.5.2018 10:34
Päivitetty: 
23.5.2018 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jussi Halla-aho penäsi tiistaina Ylen A-studiossa hallitukselta toimia maahanmuuttajien työllistämiseen. Arkistokuva.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) löysivät yllättäen yhteisenkin sävelen maahanmuutosta: he ovat yhtä mieltä siitä, että maahanmuuttajien kotouttamisessa ja saamisessa töihin riittää Suomessa vielä tekemistä.

Halla-aho ja Mykkänen ovat kiistelleet viime päivinä EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta. He keskustelivat aiheesta tiistaina Ylen A-studiossa

– Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien integroimisessa työmarkkinoille erittäin huonosti. On odotettavissa, että jos kouluttamattomien tai vähän koulutettujen ihmisten maahanmuutto kaukaisista kulttuureista lisääntyy, myös ongelmat lisääntyvät, Halla-aho sanoi A-studiossa.

Hän peräänkuulutti hallitukselta keskittymistä siihen, että Suomessa jo olevat maahanmuuttajat saataisiin töihin sen sijaan, että maahanmuuttajia haalitaan lisää.

Mykkänen oli samaa mieltä siitä, että hallituksen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota maahanmuuttajien työllistämiseen. Halla-aho kuitenkin huomautti, että pelkkä kotouttamisen tärkeyden toteaminen ei riitä, jos tilanne ei oikeasti parane.

Esittämistään hyvistä kokemuksista huolimatta Mykkänen lopulta myönsi, että tekemistä riittää.

– Meidän ei pidä kotouttaa työttömäksi vaan töihin, Mykkänen sanoi.

Saatavuusharkinnasta eriävät mielipiteet

Työn saatavuusharkinta on puhuttanut viime päivinä, kun Halla-aho totesi Ylellä haluavansa kiristää saatavuusharkintaa ja Mykkänen tyrmäsi Halla-ahon perustelut Puheenvuoro-blogissaan.

Lue lisääKiista työvoimasta: Mykkänen ärähti, mutta Halla-aho oli oikeassa osaajista – on jo vapautettu harkinnasta 

A-studiossa Mykkänen kertoi esimerkin Oulusta, jossa siivoojana työskennelleen pakistanilaisen työllistyminen it-alalle törmäsi tarveharkintaan.

– It-alan tutkinnon omaava ulkomaalainen ei välttämättä voi itse asiassa nousta arvoketjussa asiantuntijaksi johtuen tarveharkinnasta, Mykkänen sanoi Ylen A-studiossa.

Hänen mukaansa tarveharkinta tuottaa tällä hetkellä paljon vastaavia esimerkkejä. Yhtenä ongelmana Mykkänen pitää työperusteisten oleskelulupien pitkää jonoa ja peräänkuulutti prosessin nopeuttamista.

– On vaikea nähdä perustetta sille, miksi saatavuusharkintaa ylläpidetään, Mykkänen sanoi.

Halla-aho muistutti, että muun muassa pakistanilaiset koodaajat ja ulkomaalaiset rakennusmiehet kilpailevat suoraan hinnalla, mikä heijastuu suoraan suomalaisten työllisyyteen alalla. Halla-ahon mukaan saatavuusharkinnasta luopuminen on aiheuttanut Ruotsissa ongelmia.

Esimerkiksi Halla-aho nosti nepalilaiset ja heidän perustamansa ravintolat.

– Työpaikoilla aletaan tehdä kauppaa lähtömaissa. Toisin sanoen myydään työpaikka lähtömaassa olevalle sukulaiselle tai kaverille, joka tulee tänne ja tekee erittäin pienellä palkalla töitä, usein jopa orjatyömäisissä olosuhteissa ja lyhentää velkaansa työnantajalleen, Halla-aho sanoi A-studiossa viitaten Ruotsin tilanteeseen.

Mykkänen arveli, että vastaavat ongelmat näkyisivät jo Suomessakin, jos ne olisivat suuri uhka, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla siivousala ja rakentamisen ammattihaaroja on jo vapautettu saatavuusharkinnasta.

Mykkäsellä oli A-studiossa mukanaan 1,5 vuotta vanha Ruotsin tilintarkastusviraston raportti, josta hän luki vastaukseksi Halla-aholle, että valtaosa tulijoista on tullut Ruotsiin saatavuusharkinnan vapauttamisen jälkeen pula-aloille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Leo Carena

"A-studiossa Mykkänen kertoi esimerkin Oulusta, jossa siivoojana työskennelleen pakistanilaisen työllistyminen it-alalle törmäsi tarveharkintaan. – It-alan tutkinnon omaava ulkomaalainen ei välttämättä voi itse asiassa nousta arvoketjussa asiantuntijaksi johtuen tarveharkinnasta, Mykkänen sanoi Ylen A-studiossa."

Siivojana työskennelleen pakistanilainen voi hakea Suomen kansalaisuutta, jonka jälkeen hän voi noustaa arvoketjussa asiantuntijaksi. Jos hän kelpaisi saamansa koulutuksen perusteella jo nyt it-osaajaksi, hän varmaan pystyy kotoutumaan riittävästi saadakseen suomen kansalaisuuden.

Miksi ministeri puhui asiasta ohi? Pitääkö tarjota ihan jokaiselle, joka saapuu Suomeen jokin räätälöity ratkaisu?

tom brunila

Afrikan maissa osaajat pääsääntöisesti jäävät kotimaihinsa sitä ja omaa elämäänsä rakentamaan! Heillä on perhe jonka puolesta ja hyvkäsi he toimivat. Heillä on tulevaisuus omassaa maassaan. Ne jotka lähtevät Eurooppaan ovat ne joilla ei ole osaamista eikä mitään tulevaisuuden näkymiä!

tom brunila

Afrikan maissa osaajat pääsääntöisesti jäävät kotimaihinsa sitä ja omaa elämäänsä rakentamaan! Heillä on perhe jonka puolesta ja hyvkäsi he toimivat. Heillä on tulevaisuus omassaa maassaan. Ne jotka lähtevät Eurooppaan ovat ne joilla ei ole osaamista eikä mitään tulevaisuuden näkymiä!

veli leppäjuuri

Halla-Aho otti homman haltuun, heti kun toimittaja ymmärsi pysyä puolueettomana. Mykkänen intti mantraansa, jossa tärkeintä tuntui olevan niiden ulkomaalaisten osaajien hyöty valtiolle verokertymänä, jotka eivät olleet mikään ongelma Halla-Aholle eikä tiettävästi kenellekään. Halla -Aho sen sijaan ymmärsi kokonaisuuden, jossa haittamaahanmuutto on huomioitu yhtenä tekijänä joka on moninkertainen, kun verrataan hyötyjä ja haittoja. Halla-Aho tiedoillaan oli ylivoimainen kokoomuksen Mykkäseen verrattuna.