Tiistai 18.6.2019

Antti Rinne vastasi eduskuntaa kuohuttaneeseen kysymykseen: Purkaako SDP soten?

Luotu: 
23.5.2018 15:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saattaa olla seuraava pääministeri. Arkistokuva.
|

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut perua työttömyysturvan ”aktiivimallileikkurin”, jos puolue pääsee valtaan eduskuntavaaleissa ensi vuonna. Lupaako SDP purkaa myös Sipilän hallituksen soten, jota puolue vastustaa?

SDP ja kokoomus ovat hallinneet puoluekannatusmittausten kärkeä ja seuraavaa pääministeriä povataan joko Antti Rinteestä tai kokoomuksen puheenjohtajasta Petteri Orposta. Kaksikko kohtasi tänään Politiikan toimittajien yhdistyksen järjestämässä väittelyssä. Uusi Suomi kysyi Rinteeltä, peruisiko SDP nykyhallituksen sote- ja maakuntauudistuksen, jos pääsee valtaan.

–Minusta purkaminen on väärä sana. Pitää korjata. Pitää tehdä aika isoja muutoksia tähän lainsäädäntöön, Rinne vastasi Uuden Suomen kysymykseen.

Rinteen mukaan SDP:n mielestä etenkin tilaaja–tuottaja-malli on vanhanaikainen ratkaisu Suomen sote-palvelujen kehittämiseen. Hän tarkentaa, että tilaaja–tuottaja-mallin kautta toteutuu kokoomuksen ajama valinnanvapaus, joka avaa markkinat yksityisille terveysyrityksille. Tätä SDP on vastustanut kiivaasti alusta saakka.

Muuttaako SDP siis kyseisen mallin, jos pääsee valtaan ensi vuonna?

–Meidän tavoite on se, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen ovat samalla julkisella organisaatiolla, joka voi nytkin ostaa yksityiseltä, kolmannelta sektorilta ja kunnilta, mitä hallituksen mallissa ei voi tehdä.

Myöskään uudistuksen maakuntapuoli ei Rinteen mukaan sovi SDP:lle, joka on erityisen tyytymätön hallituksen suunnittelemaan kasvupalvelulakiin. Kasvupalveluilla tarkoitetaan nykyisten TE-toimistojen ja ely-keskusten työllisyys- ja yrityspalveluita, kuten työnvälitystä ja työnhakijoiden osaamisen kehittämistä.

Uusi laki on siirtämässä muun muassa ely-keskusten ja TE-toimistojen tehtävät maakuntien järjestämisvastuulle vuodesta 2020. Samalla palveluja pyritään kehittämään avaamalla alan markkinoita. Maakunnat saisivat päättää, hankitaanko palvelut jatkossa markkinoilta vai tuotetaanko ne itse.

Rinteen mukaan työllisyyspalelujen hoitaminen kunnissa on ”äärettömän järkevä ratkaisu” ja hallituksen maakuntaratkaisua pitäisi muuttaa niin, että kasvupalvelut ovat valtaosin kuntien hoidettavana, kuten tähänkin asti. Uudenlaista ajattelua kuitenkin tarvitaan.

–Siellä tarvitaan korjaustoimenpiteitä paljon, hän kuitenkin myöntää.

Orpo huomautti väittelytilaisuudessa, että Helsingillä ja pääkaupunkiseudulla on erillisratkaisu siihen, miten ne järjestävät kasvupalvelut. Orpo totesi olevansa henkilökohtaisesti sitä mieltä, että kunnille ja etenkin keskuskaupungeille tulisi antaa iso rooli. Tämä onkin ollut kokoomuksen linja. Hän mainitsee esimerkkinä allianssimallin, jota on kokeiltu Tampereella. Allianssimalli lisättiin hallituksen lakiluonnokseen sen jälkeen, kun kasvupalvelulaista oli eripuraa hallituksen sisällä.

–Tässä haetaan ratkaisuja koko ajan. Kasvupalvelulaki on vielä työn alla, Orpo sanoi väittelyssä.

Ei maakuntia, vaan sote-kunnat

Rinne selvensi Uudelle Suomelle SDP:n sote-mallia, jonka suuntaan sote- ja maakuntauudistusta pitäisi puolueen mielestä korjata. Mallissa luotaisiin nykyisiä kuntia suuremmat sote-kunnat, jotka muistuttavat hiukan Sipilän hallituksen suunnittelemia maakuntia. Niillä olisi kuitenkin esimerkiksi verotusoikeus – toisin kuin Sipilän hallituksen maakunnilla ja niiden tehtävät olisi rajattu sote-palveluihin.

–Nämä ovat itsehallinnollisia kuntia. Ne ovat vain kooltaan isompia kuin nykyiset peruskunnat, Rinne kuvailee SDP:n sote-kuntia.

SDP:n mallissa kuntien asukkaat kuuluvat peruskunnan lisäksi suurempaan sote-kuntaan, jonka vastuulla sote-palvelut ovat. Sote-kunta rahoittaisi palvelut kuntalaisilta keräämillään veroilla. Peruskunnat puolestaan verottavat kuntalaisia omia tehtäviään, kuten koulutuspalveluita ja teknisiä palveluita, varten.

–Eli kuntavero jakautuu kahdelle organisaatiolle. Sosiaali- ja terveyspalvelut saavat sen isomman järjestäjäkokonaisuuden, mutta se tapahtuu kaikki kuntalain pohjalta, Rinne sanoo.

Hän muistuttaa, että kuntalaissa määritellään kunnille itsehallinto ja verotusoikeus. Näin sote-kuntien luominen ei vaatisi isoa lakiremonttia, vaan lähinnä uuden pykälän kuntalakiin. Rinne sanoo jutelleensa asiasta muutamien perustuslakiasiantuntijoiden kanssa ja uskoo, että tällainen uudistus on täysin mahdollista toteuttaa.

–Se vaatii pykälän siitä, mikä on tämä isompi sote-kunta, Rinne sanoo kuntalakiin viitaten.

Kysymys herätti kuohuntaa eduskunnassa

Kysymys sote- ja maakuntauudistuksen mahdollisesta purkamisesta ensi vaalikaudella nousi esiin eduskunnassa viime torstain kyselytunnilla, kun Päivi Räsänen (sd.) kysyi aiheesta.

– Kansanedustajat joutuvat vertailemaan, kumpi on pienempi riski: monella tavoin puutteellisen sote- ja maakuntauudistuksen hyväksyminen ja myöhempi korjailu vai esityksen hylkääminen nyt ja työn käynnistäminen sitten seuraavalla kaudella? Erityinen huoli tässä liittyy laajan valinnanvapauden aiheuttamiin kustannusriskeihin ja toisaalta jo nykyisin integroitujen palvelujen pirstoutumiseen, Räsänen sanoi kyselytunnilla.

–Mikäli valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö myöhemmin uuden eduskunnan toimesta kumottaisiin tai sitä jollakin tavalla rajattaisiin, mitkä olisivat vaikutukset? Syntyisikö kansainvälisiltä terveysyrityksiltä mahdollisia vahingonkorvausvaatimuksia sopimusten purkautumisen myötä?

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) vastaus herätti kuohuntaa eduskunnan suuressa salissa.

– Tähän kysymykseen jouduin vähän vastaamaankin viime viikolla ollessani tarkastusvaliokunnan kuultavana. Sanoin siellä sillä tavalla, että tätä juuri emme ole pohtineet, Vehviläinen sanoi ja kirvoitti salista useita välihuutoja.

– Emme tietenkään ole, kannattaa nyt kuunnella. Emme ole pohtineet sitä, mitä tapahtuisi, jos joku lähtisi kumoamaan esitystämme. Hallituksen esitys, kun tuodaan eduskuntaan, niin lähtökohtana on, että hallituksen esitys, kun se täällä hyväksytään, on voimassa olevaa lainsäädäntöä. Siitä lähdetään, Vehviläinen sanoi yhä välihuutojen saattelemana.

Vehviläisen mukaan hallitus on laatinut lyhyen muistion, jossa todetaan, että korvausvelvollisuuksia ei aiheutuisi, kun maakunnalla on myös päätöksentekovalta ottaa tai olla ottamatta valinnanvapaustuottajia.

–Tämä on lyhyesti sanottuna sen muistion tiivistelmä. Mutta emme todellakaan lähde siitä, että tätä lähdetään kumoamaan, vaan totta kai sitä viedään eteenpäin ja se on voimassa olevaa lainsäädäntöä, Vehviläinen sanoi salin yhä kuohuessa.

Lue lisää väittelystä:

”Hetemäen Martti joutui aivan käsittämättömän kummalliseen tilanteeseen” – Rinne ja Orpo ottivat yhteen sotesta

Petteri Orpo kohun jälkeen: Soteen tullee korjauksia mutta paketti viedään maaliin

Antti Rinne ja Petteri Orpo rajaisivat perussuomalaiset ulos seuraavasta hallituksesta

Lue myös:

Professoreilta täystyrmäys hallitukselle: Sote-uudistusta ei voida perustella säästöillä – uskottavia laskelmia ei ole

Sipilän ja Orpon vakuuttelu nollasäästöstä hämmensi – Näin hallitus alkujaan arvioi sote-säästöä

Petteri Orpo kohun jälkeen: Soteen tullee korjauksia mutta paketti viedään maaliin

Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”

HUS luuttuaa lattiaa Hetemäen sote-laskelmilla: ”Muistio on harhaanjohtava, jopa vilpillinen”

Professori: ”Maakuntavaaleja ei enää voida järjestää lokakuussa”

Ylilääkäri tyrmää kansliapäällikön sote-laskelman: ”Lievästi sanottuna ylioptimistinen”

”Ovatko nämä ihmiset seonneita? Ei mitään laskelmia yhtään mistään”- Hjallis Harkimo tylyttää sotea IL-blogissa

Kohutun sote-paperin tehnyt kansliapäällikkö: ”Ydinkysymys on, pystyykö uudistus ratkaisemaan nämä 2 ongelmaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

On siinä Rinteen mallissakin huonoja elementtejä. Mutta vaikuttaa minustakin paremmalle kuin nykyisen hallituksen suunnitelma..
Olen jo kertonutkin jos eduskunta äänestää sote-/maakuntauudistuksen puolesta minun tulevien vaalien ääni menee RKP:ole.

Kalevi Salonen

Onhan Rinteen kannattama malli selkeästi hallituksen mallia parempi, mutta ei jälkimmäisestä korjaamalla kunnollista saada. Hallituksen mallin hylkäämisen jälkeen toiseksi suurin vaara on, että se otetaan pohjaksi uudelle suunnitelmalle. Parasta on aloittaa puhtaalta pöydätä ja suunnitella paras mahdollinen sote-järjestelmä. Se ei ole vaikeaa, sillä tarvittavat tiedot on jo koottu. Hallituksen mallissa lähtökohdat ovat niin pahasti vinossa, ettei niitä voi käytännössä oikaista.

Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Rinne !

Ei SDP yksin pysty muuttamaan lakeja.

Jos lait hyväksytään nyt eduskunnassa, maakunnat alkavat valmistella asioita eteenpäin ja maakuntavaltuustot päättää heti ensi vuoden puolella.

Tuolloin varmaan tehdään jo monenlaisia sopimuksia kaikilla maakunnnan toimialoilla, joita sopimuksia ei heti voida irtisanoa, vaan ehkä 2-4 vuoden kuluttua. Minkälainen epävarmuus ja sotku syntyy Antti Rinteen puheiden pohjalta.

Juha Mäkipere

Omatekoisten SOTE-asiantuntijoiden (joihin minä myös kuulun) tulee huomata aivan ensimmäiseksi, että EI OLE mitään Rinteen/SDP:n mallia. Se meni jo vuosisatamme huonoimmaksi äänestetyn hallituksen, jossa Rinne oli rahaministerinä, väistyttyä. On olemassa nykyinen sote-systeemi, jota Rinne ajaa: "sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen ovat samalla julkisella organisaatiolla, joka voi nytkin ostaa yksityiseltä, kolmannelta sektorilta ja kunnilta". "SDP on vastustanut kiivaasti alusta saakka" sitä, että markkinat avautuisivat yksityisille terveysyrityksille. Mitä se Rinne oikein ajaa? Nykymallia? Jos uutta ei tilalle saada, julkiset organisaatiot siirtävät tuottamisvastuun JOKA TAPAUKSESSA yksityisille tai julkinen+yksityinen toimijoille.

Pentti Westerholm

Soten vastustajat eivät ole perehtyneet uudistuksen tavoitteista.Populisti Rinne käyttää hyväkseen hallituksen rivien säröilyä ja lyö vettä kiukaalle-Tavoitteeena tietysti pääministerin salkku seuraavien vaalien jälkeen.Tämä tarkoittaisi Sote-uudistuksen hautaamista ja nykymenon jatkuvan.Eli todella suurpääoma valtaisi terveysmarkkinat hallitsemattomasti ja sen jälkeen raha ratkaisee ketä hoidetaan.