Keskiviikko 22.5.2019

”Suomen mitta on täysi – varakkaampien eläkeläisten verovapaus päättyy”

Luotu: 
23.5.2018 19:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunta hyväksyi hallituksen lakiesityksen Portugalin verosopimuksen irtisanomisesta.
|

Eduskunnan täysistunto hyväksyi keskiviikkona suunnitelman Portugalin verosopimuksen irtisanomisesta. Se päättää Portugaliin muuttaneiden suomalaiseläkeläisten verovapauden, kuten valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen Olavi Ala-Nissilä (kesk.) puheenvuorossaan toi esiin.

– Minusta voidaan sanoa, että Suomen mitta on täysi tässä asiassa. Hallitus lähtee siitä ja tässä lakiesityksessä lähdetään siitä, että Suomi irtisanoo verosopimuksen, jolloin tietty eläkeläisten, varakkaampien eläkeläisten, verovapaus päättyy, Ala-Nissilä totesi.

Portugali on houkutellut suomalaiseläkeläisiä maahan nollaverotuksella, ja vielä nykyisin voimassa oleva, vanhentunut verosopimus estää Suomea soveltamasta heihin kansallista verolainsäädäntöään.

Hallituksen lakiehdotuksen ensimmäinen käsittely päättyi eduskunnan hyväksyttyä esityksen valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisena. Sopimuksen irtisanominen vaatii enää viimeisen äänestyssiunauksen eduskunnalta. Valtiovarainvaliokunta tuki hallituksen esitystä yksimielisesti, vaikka sopimuksen yksipuolinen irtisanominen onkin poikkeuksellinen menettely.

– Suotavinta tietenkin olisi, että yhdessä neuvoteltu ja molempien maiden allekirjoittama uusi verosopimus saatettaisiin voimaan 1. tammikuuta 2019 alkaen. Näin ei syntyisi lainkaan verosopimuksetonta tilaa Suomen ja Portugalin välille. Tämä on yhä mahdollista, jos Portugali saattaa hyväksymistoimet osaltaan loppuun ja ilmoittaa sitä Suomelle viimeistään 1. joulukuuta 2018, sanoi verojaoston puheenjohtaja Esko Kiviranta (kesk.).

Uuden sopimuksen hyväksyntä ei ole edennyt Portugalissa.

Hallitus sai toimistaan harvinaisia kehuja niiltä oppositioedustajilta, jotka olivat paikalla.

– Nyt kun meitä on niin vähän tässä, niin tämä tieto ei kulje kovinkaan pitkälle, että edustaja Myllykoski tervehtii hallituksen esitystä erittäin positiivisena ja yhtyy siihen riemumielin. Tämä irvokkuus on irtisanottava, ellei sitten neuvottelutulosta pääse syntymään, mutta mielestäni mietintö, mikä on hallituksen esityksen pohjalta tehty, on erinomaisesti tehty, vasemmiston Jari Myllykoski suitsutti.

– Myös perussuomalaiset kannattavat tätä esitystä ja ovat hyvin mielissään siitä, että hallitus on vaihteeksi osoittanut myös suoraselkäisyyttä verotusasioissa, perussuomalaisten Ville Tavio jatkoi.

Verojaoston puheenjohtaja Kiviranta muistutti, että esityksen rahallinen vaikutus on pieni.

– Irtisanomisen verotuottovaikutusten arvioidaan eläketulojen osalta, missä se vaikutus on merkittävin, olevan vuoden 2016 tiedoilla vuositasolla arviolta 3–6 miljoonaa euroa. Että valtavista rahamääristä tässä ei sinänsä ole kysymys vaan periaatteesta, hän sanoi.

Sopimuksen voimassaolo on lakkaamassa 1. tammikuuta 2019, ellei Portugali hyväksy uutta sopimusta tätä ennen. Irtisanomisen myötä eläkkeiden verot maksetaan Suomeen heti vuoden 2019 alusta.

Lue lisää:

Suomalaisten keskieläke maassa yli 3700 €/kk – Suomi saattaa irtisanoa Portugalin verosopimuksen

Hallitus päätti: Suomi aikoo purkaa Portugalin verosopimuksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on aivan oikein, Valtion eläkemaksuille pitäisi kaikenlisäksi saada meilo yleiseurooppalainenkin katto jonnekin 3500 euron paikkeilla.
Jos sillä ei eläkkeellä pärjää niin sitten on itse järjestettävä ihsn yksityisiä eläkevakuutuksia tai eläkeinvestointeja

Kenneth Ainetdin

Suomen mitta on täysi!??

Anna mun kaikki kestää!!! Ainoat joiden mitta on täysi on kateelliset sekä kateelliset kansanedustajat. Verosopimus sanotaan irti vain sen takia, ettei kansanedustajilla itsellään ole tätä verovapauden mahdollisuutta. Fiskaalista merkitystä tällä ei ole lainkaan.

Tapio Mäkeläinen

Se on just noin Kenneth.
Tuota 3500€ eläkeleikkuria ei viitsi edes kommentoida. Menen sen sijaan leikkaamaan huvilan nurtsia. On tässä eläkeellä olossa puolensakin. Jos haluaa kunnon eläkkeen pitää mennä työhön, jossa eläkettä kertyy. Tosin kertyy verojakin.
Ei me missään sosialistiunelmassa eletä.vielä.

Lauri Kiiski

Voi näitä pässejä. Kyse on nyt vain tyäeläkkeiden verotuksen kohtelusta..

Entäpä jos nämä eläkeläisrikkaat lähtevätkin nyt Suomesta myös kaikki näillä oleva varallisuus mukanaan loppuelämäkseen ulkomaille ?

Siinä sitten lähtee myös lypsylehmät pesuveden mukanapelkän kateuden takia.

Martti Immonen

"Verojaoston puheenjohtaja Kiviranta muistutti, että esityksen rahallinen vaikutus on pieni."
Niinpä, tämä vain siksi, että julkishallinnon eläkeläiset eivät voi käyttää tätä etua itse.
Tässä kyllä ammutaan tykillä hyttystä, vaikka norsut ovat vapaana !
Ay-liikkeen verovapaus on poistettava, samoin kaikki säätiöt ja yhdistykset pitää laittaa verolle.
Ay-liike ym. haukkuvat verosuunnittelijoita maanpettureiksi!
Kuitenkin itse he eivät osallistu mihinkään taloustalkoisiin, vaan saavutetuista edusta ei luovuta millään . Nimenomaan kaikki nuo verottomat säätiöt ja yhdistykset poliittisesta kannastaan huolimatta ovat suurimpia "maanpettureita"
Tälle asialle pitää laittaa stoppi ! Valtion verotulot kasvaisivat aika reippaasti, jos vero on samaa omistajista riippumatta.

Aune Marttila

Juuri näin, Martti Immonen. Eduskunnassa ollaan NIIN suoraselkäisiä ja samaa mieltä, kun on kysymys " ei juuri minkään suuruisesta summasta"
Ay liikkeet kahmivat valtavat omaisuudet verovapaina. Milloin niihin puututaan suoraselkäisinä ja yksimielisesti?
Tämä lienee porkkana kaikille kateellisille ja meillä on, ah, niin oikeudenmukainen ja suoraselkäinen eduskunta ja hallitus.

Raimo Hammar

Taitaa ihan klassisesti se koira älähtää johonka kalikka kalahtaa. Ei ole mitään merkitystä sillä, miten iso rahallinen merkitys asialla on, vaan tasapuolisesti kaikki maksamaan saamistaa eläkkeistä ym. veronsa. Suomessa asuneilla, tulonsa ja eläkkeensä saaneilta on saatava verot Suomeen. Vaikka oli vaan yksi "vuorineuvos" siellä, niin hänenkin veronsa Suomeen, vaikka olisi paennut honoluluun. Täällä viedään nykyisin vero joka eurosta, työttömältäkin. Tai niinkuin joku tuntui nähneen vaivaa mm. Ammattiyhdistysten verovapaudesta. Kerrompa, kaikesta menee vero nykyisin. Yhdistyksille tuli ALV, muutama vuosi sitten, ellette satu tietämään. Tuo mm taisi tappaa jonkun verran yhdistyksiä. Mutta. Tämä päätös on hyvä. Jos itse olisin menossa sinne niin "halvan viinin,ruuan,asunnon ja auringon" maahan. Niin miksi silloin minulla ei.olisi varaa maksaa veroani rakkaaseen isänmaahan. Miettikää.

Taisto Orre

Tällä menolla eläkeläiset eivät jää resindessiin vaan muuttavat lopullisesti pois ja vievät mennessään kaiken omistamansa. Kaikki yhden vuorineuvoksen muuttamisesta Portugaliin. Suurin osa siellä aduvista suomalaisista on ihan tavallisia ihmisiä, ihan tavallista eläkettä nauttivia. Heidän eläkkeellään kun ei vain Suomessa elä! Mitähän se tarkoittaa että rikkaat pannaan verolle. Mitäs näille köyhille on luvassa. Kateus paljastuu hyvin kirjoittajan viini, laulu,naiset ja halvat hinnat kirjoituksessa. Kehtaa vielä paljastaa tyhmyytensä kysymällä miksei ole varaa maksaa Suomessa! Kun ei ole.

Pohjois Savo

Reiluusperiaate voitti. Noista ulkomailla eläkepäiviään viettäneistä monet, kuitenkin ryömivät ne viimeiset hengenvetonsa vetämään tänne Suomeen, käyttämään verovaroilla ylläpidettyä terveydenhuoltoa ja palveluita. Veroja eivät ole viimeisiltä vuosikymmeniltään tänne halunneet maksaa, kun on pitänyt voida nauttia sen mahdollistamasta entistäkin leveämmästä elämäntyylistä. Mutta sitten kun terveys pettää, ollaan kyllä takaisin tulossa ja käsi ojossa vaatimassa suomalaisen terveydenhuollon palveluita.

Martti Kosonen

Avasinpa US:n kommentit pitkästä aikaa ja petyin pahasti huomatessaan, että tännekin on ilmestynyt ennakkosensuuri rekisteröityneillekin kirjoittajille ?? Ei hyvä homma lainkaan, ei todellakaan. Hiiret ovat näköjään päässeet hyppimään pöydälle..

Pertti Aaltonen

"Irtisanomisen verotuottovaikutusten arvioidaan eläketulojen osalta, missä se vaikutus on merkittävin, olevan vuoden 2016 tiedoilla vuositasolla arviolta 3–6 miljoonaa euroa".

Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus ovat hyviä periaatteita. Itse kuitenkin lähtisin toteuttamaan näitä periaatteita siitä päästä mistä valtion kassaan tulisi enemmän tuloja. Eräät yhdistykset saavat verovapaita osinkotuloja useiden kymmenien miljoonien edestä vuodessa. Tähän littyy vielä se, että osa niistä osingoista tulee valtion maksamista tuista.

Myös sitä kannattaa miettiä, että pitääkö veroja saada enemmän, vai yritetäänkö pienentää menoja. Vertailun vuoksi esim. asumistukea maksetaan valtion varoista n. 5,5 miljoonaa euroa päivässä. Siitäkin valuu sitten osa verovapaisiin osinkoihin.

Seppo Simonen

Jotain on vikaa silloin kun kommunistien ja SKDL-n perillinen Vasemmistoliitto kehuu porvaria että oikein saa hävetä silmät päästä.
Edellisessä hallituksessa oli Vasemmistoliitto, Vihreäliitto ja Sosialidemokraatit muttei edes tälläistä lakia saatu aikaan.Liekkö SKDL-n entinen työministeri Arvo Aalto palannut Portukalista jo Suomeen takasin.
Me eläkeläiset odotamme nyt että verokarhu kohtelee meitä täällä Suomeen uskollisesti verot maksaneita nyt ohuemmilla kynsillä nyt kun veroeuroja hurahtaa Portukalista verottajan säkkiin euro toisensa jälkeen.

Martti Immonen

Reino Hammar : Kerrompa, kaikesta menee vero nykyisin. Yhdistyksille tuli ALV, muutama vuosi sitten, ellette satu tietämään.
* Suomi onkin luvattu yhdistysten maa ja kyllä niitä on liika valtion maksujen rasitteena. Jokunen joutaa mennäkin ja kyse on vai pikkurahoista!
Osingot ovat ihan eri luokkaa, joita maksetaan verottomasti ay-liikkeiden ja puolueiden ym. omistamille säätiöille, joissa ei ole edes kunnollista kirjanpitovelvoitetta, mikäli median tietoihin mm. Bensowin säätiön touhuista on luottaminen. Faktaa on se , että muhkeita osinkotuottoja on jaettu vuosikymmennet säätiöille . Sama osinkovero heille kuin muillekin.
En myöskään ole ihastunut ay-liikkeen jäsenmaksun verovähennykseen ja siihen, että yhtiöt joutuvat automaattisesti keräämään ko. jäsenmaksut heidän puolestaan. Kyllä jokaisen ammattiliiton , kuuluu kerätä ne ihan itse. Näin toimivat muut jäsenmaksuja saavat, he keräävät ne itse. Esimerkiksi vaikka Autoliitto, urheiluseurat yms.

Lauri Kampela

Eikö Portugalissa asu ollenkaan pienituloisia eläkeläisiä ?

Heitä tämä päätös varmasti kiukuttaa. Kaikki eivät sitäpaitsi ole veroja paossa, vaan esimerkiksi Suomen koleaa ilmastoa.

Tämä päätös on juuri niitä syitä, joiden vuoksi muutan täältä kateuden pesästä pois niin pian kuin mahdollista. Ja niin muuttaa moni muukin.

Atso Eerikäinen

Julkisen puolen eläkettä saavat maksavat veronsa Suomeen. Yksityisen puolen eläkkeitä ei veroteta Suomessa, vaan asuinmaassa. Näin kaikissa valtiosopimuksissa 1970-luvulta lähtien.

Jos asuinvaltio päättää, se on suvereeni määräämään yksityisen puolen eläkkeet verolle tai verovapaiksi. Portugali taitaa olla ainoa valtio, joka on päättänyt olla perimättä veroja sinne muuttaneilta. Hehän maksavat joka tapauksessa arvonlisäveroja, mikäli sellaisia on (USA:n Oregonin osavaltiossa ei ole edes alvia). Ei Suomi voi yksipuolisesti irtisanoa valtiosopimuksia. Jos se niin tekee, ei tarvitse ihmetellä, miten jatkossa Suomeen suhtaudutaan.

Paras ratkaisu tässä olisi se, että yksityisen puolen verotuksen suorittaa asuinvaltio kaikissa tapauksissa. Sen lisäksi pitäisi harkita myös julkisen puolen verottamista vain asuinmaassa. KOSKA siellä asuva nauttii myös valtion suomista eduista.

Asun Japanissa, joka verottaa yksityisen puolen eläkkeet, jos niitä on yli 20.000 euroa vuodessa. Suomi verottaa minua julkisen puolen eläkkeestä, pienestä sellaisesta, jopa 21,5 %. Japanissa keskituloisia rikkaammat, useita miljoonia tienaavat, eivät maksa läheskään niin paljon veroja tuloistaan, mutta huomattavasti omistuksistaan.

Maksaisin mieluummin veroni Japaniin, koska joutuisin maksamaan vain muutaman satasen, mutta saan erinomaiset terveyspalvelut 200 euron (vuodessa) terveysvakuutuksesta.

Atso Eerikäinen

Jos sairastun, kun vierailen Suomessa, joudun maksamaan 100 % hoidosta ja lääkkeistä. Kuitenkin minulta peritään tuhansia euroja veroja eläkkeestä, jopa YLE veroa, enkä voi katsoa internetistä YLE:n ohjelmia.

Japanin terveysvakutuus kyllä korvaa minulle jälkikäteen 80 % kaikista terveyteen liittyvistä menoista Suomessa, enkä ole edes kansalainen, vaan pysyvän oleskeluluvan saanut.