Sunnuntai 26.5.2019

Ennenkuulumaton, markkinaehtoinen tuulivoimapuisto aukesi Suomessa – Samaan aikaan eduskunnassa: Uusi tukimalli

Luotu: 
24.5.2018 08:58
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio/Uusi Suomi
    Kuva
|

Energiayhtiö Tuuliwatti ilmoitti keskiviikkona, että se rakentaa Iihin Suomen ensimmäisen runsaan 20 megawatin tuulivoimapuiston Suomeen kokonaan markkinaehtoisesti ilman uutta tai vanhaa uusiutuvan energian tukijärjestelmää.

Vain muutama tunti myöhemmin eduskunta hyväksyi uuden uusiutuvan energian tuotantotukimallin. 

Tuuliwatin ilmoituksen mukaan Iin Kuivaniemeen pystytettävä tuulivoimala-alue ei saa myöskään investointitukea. Se tuottaa sähköä Tuuliwatin mukaan alle 30 euron megawattitunnin hintaan. Iihin tuleva tuuliteknologia on tehokkainta mahdollista tällä hetkellä.

Tuuliwatti ei kerro, paljonko se on saanut aiemman tukijärjestelmän, syöttötariffin mukaista tuotantukea tuulivoimaloilleen.

Keskiviikkona hyväksytyn uusiutavan energian tuotantotukimallin myötä Suomessa kilpailutetaan vastedes uusiutuvaa sähköntuotantoa 1,4 terawattitunnin vuosituotannon verran, mikä on noin 1,6 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Uudessa tuotantotuen kilpailutuksessa valtio kertoo, kuinka paljon uusiutuvaa sähköä kilpailutuskierroksella tavoitellaan. Tarjouksia voivat lain mukaan jättää tuulivoiman, aurinkovoiman, biomassan, biokaasun ja aaltovoiman tuottajat hankkeista, joilla on lainvoimaiset rakennusluvat ja kaavat.

Vanhan järjestelmän mukaista syöttötariffia valtio maksoi tuulivoimalle, metsähakkeelle ja biokaasulle yhteensä 230 milljoonaa euroa vuonna 2017. Selvästi suurin osa summasta päätyi tuulivoimayhtiöille.

Vuonna 2013 tukisumma oli runsaat 50 miljoonaa euroa, mistä summa lähti rivakkaan vuosittaiseen nousuun.

Lähde: Tekniikka&Talous

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

"Tuuliwatti ei kerro, paljonko se on saanut aiemman tukijärjestelmän, syöttötariffin mukaista tuotantukea tuulivoimaloilleen."

Tieto on täysin julkinen ja se löytyy sentilleen täältä:

https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations

Tuuliwatti on saanut meiltä veronmaksajilta tähän mennessä tarkalleen 207 074 361,87 €.

Viime vuoden Tuuliwatin tuen määrästä ( 57 M€) voi päätellä kokanaistuen kumuloituvan vuoteen 2030 mennessä vajaaseen miljardiin..hip hurraa...

Janne Salonen

"Markkinaehtoinen tuulivoimapuisto" ei auennut Suomessa vaan Tuuliwatti kertoi että se aikoo rakentaa sellaisen, kuten artikkelissa sanotaan. Tiedottaminen oli ajoitettu näppärästi tuntia-paria ennen kuin eduskunta päätti uudesta tuesta.

Tämä on periaatteessa hyvä uutinen. Jos Tuuliwatin väitteet pitävät paikkaansa voi jättimäisellä 250-metrisellä voimalalla tuottaa sähköä ilman tukea. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että uusi tuki ylläpitää tehottomampaa tuotantoa, sellaisia joita ei ilman tukea voisi rakentaa.

Lainsäädäntö laahaa jälleen kerran teknisen "kehityksen" perässä. Voimaloiden koot kasvavat entisestään jolloin myös niiden haitat kasvavat, tätä vauhtia lapa hipoo 300 metriä muutaman vuoden kuluessa. Nyt olisi viimeisiä hetkiä määrätä vähimmäisetäisyydet asutuksiin, esimerkiksi minimi 5 km. Samalla rakentaminen tulisi panna jäihin kunnes terveysvaikutusselvitykset valmistuvat, nythän STM on vasta pyytänyt niiden hankesuunnitelmia rahoitusta varten.

Seppo Viljakainen

Arvoisat kansanedustajat.

Olette osoittaneet kunnioitettavaa kansalaiskuntoisuutta ja ylvästä rohkeutta puuttuessanne esimerkiksi muutaman miljoonan kuluerän aiheuttaneisiin kansanedustajien sopeutuseläkkeisiin, jopa jälkikäteen, perusruslakia uhmaten ja sen voittaen, kiitos tästä.

Nyt Tuuliwatti Oy kertoo meille pystyvänsä tuottamaan sähköä tuulivoimaloillaan alle 30€/MWh kustannuksella sisältäen myös rahoituskulut, uskotaan..uskotaan.

Me iloiset veronmaksajat olemme avustuksellanne antaneet tuulisähkölle 83,50€/MWh takuuhinnan eli lähes KOMINKERTAISEN hinnan verrattuna tähän Tuuliwatin ilmottamaan kannattavaan hintaa.

Jos nyt , arvoisat edustajamme, keräisitte rohkeutenne ja pudottaisitte tuon takuuhinnan vaikkapa vain KAKSINKERTAISEKSI verrattuna Tuuliwatin hintaan eli 60€/MWh.

Antakaa nämä luvut valtiovarainministeriön laskentaosastolle, odottakaa jännityksellä muutama viikko ja saatte järisyttävän uustisen : säästö olisi miljardiluokkaa vuoteen 2030 mennessä.

Onnea matkaan...

Mikko Toivonen

Epäilen itse energia-alan eläkeläisenä tuota uutista vahvasti. Tuulivoima on niin paljon kepuvetoista, että siinä on jokin iso puuhka haudattuna.
Ideaalihan olisi, että tuulivoima, jos joku sen millään rehellisellä kriteerillä, tarpeelliseksi näkee, toimisi todella ilman investointi ja syöttötariffitukia alusta alkaen ja kaikki vanhat tuet poistettaisiin poikkeuslailla.

Seppo Viljakainen

Koko ´laskelman´ ydin on unelma: " kapasiteettikerroin 50% ja myllyjen käyttöikä 30 vuotta ."

Rahoitussopimus on salainen , mutta pienellä laskuharjoitelmalla päätyy siihen , että myllyt on saatu " ulosheittohinnoin" ja sijoitetun pääoman korko täytyy olla lähellä nollaa.

Nyt herää kysymys : Miksi Tuuliwatti tuli ulos tällaisella uutisoinnilla?
En ymmärrä ollenkaan.

Nopeasti ajatellen tällaiset uutiset saisivat lasku/tekniikkataidottomat sijoittajat liikkeelle.

Eero Pekonen

Mikko, MTK neuvotteli tuulivoimalatonteille vuokrasopimusmallin, jossa tontin vuokra on sidottu voimalan tuottoon. Siksi korkeasta syöttötariffituesta ei mitenkään voi luopua. Isäntien vuokratulot pienenisivät. Kyllä keskustapuolue osaa omansa hoitaa toisin kuin vasemmisto.

Markku Lehto

Kun Vanhasen ( kesk ) II -hallituksen aikana silloisen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ( kesk ) johdolla vuonna 2010 kehitetty Tuulimyllytukiaiset I ( tuulisähkön syöttötariffi ) on saatu rullaamaan rutiinilla, ollaan Työ- ja elinkeinoministeriössä ministereiden Lintilä ( kesk ) ja Tiilikainen ( kesk ) johdolla saatu valmiiksi tämä Tuulimyllytukiaiset II.

Näin Suomessa, jossa Mauri Pekkarisen johdolla toiminut Yritystukien uudistamisen työryhmä ei löytänyt mitään leikattavaa laskutavasta riippuen 4 000 milj - 8 000 milj. vuosittaisista yritystuista.

Että tällainen peli menee eduskunnalta läpihuutojuttuna lävitse, ei aiheuta enää suurempaa ihmetystä siitä, miksi meillä sellaiset yhdistykset kuin Liike Nyt nostavat päätään.