Maanantai 27.5.2019

Ministeri esittää ”kasvispihvikiellon” selvittämistä – Kansanedustaja: ”Suomi tarvittaessa valmis seuraamaan Ranskan esimerkkiä”

Luotu: 
24.5.2018 09:55
  • Kuva: Mikko Kärnä
    Kuva
    Mikko Kärnä on erittäin tyytyväinen ministeriltä saamaansa vastaukseen.
|

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää kirjallisessa vastauksessaan, että Suomi selvittäisi ja analysoisi Ranskan elintarvikelainsäädännön muutosta, joka kieltää eläinperäisten tuotteiden nimien käyttämisen kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Lisäksi Leppä esittää, että Suomi arvioisi säännösten soveltamisen mahdollisuuksia.

Asian nosti esille huhtikuussa kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Lue lisää: Kansanedustaja: ”Kasvispihvit” kiellettävä – eläinperäisten tuotteiden nimet pannaan kasvisruoissa 

Lepän vastauksen mukaan vegaanisten tuotteiden tarjonta on lisääntynyt parin viime vuoden aikana niin EU:ssa kuin maailmanlaajuisestikin, minkä vuoksi tarvittaisiin EU-tason ohjeistusta tai lainsäädäntöä.

– Elintarviketietoasetuksen mukaan Euroopan komission tulee antaa täytäntöönpanosäädöksiä vapaaehtoisista tiedoista, jotka koskevat elintarvikkeiden soveltuvuutta kasvissyöjille ja vegaaneille. Komissio ei ole toistaiseksi antanut lainsäädäntöehdotusta. Kun komission ehdotus saadaan, Suomi osallistuu aktiivisesti sen käsittelyyn, Leppä esittää vastauksessaan.

Nyt Kärnä kertoo Puheenvuoro-blogissaan olevansa erittäin tyytyväinen Lepältä saamaansa vastaukseen. 

– Suomi on siis tarvittaessa valmis seuraamaan Ranskan esimerkkiä, Kärnä kirjoittaa.

Hän listaa, että nyt Suomessa myydään vapaasti vegaanisia tuotteita muun muassa nimillä lasagne ja hot dog.

– Vegaanisten tuotteiden myyntiä tällaisilla nimikkeillä ei tulisi sallia, sillä tällaiset ruoat on perinteisesti valmistettu lihasta. Tähän saadaan toivon mukaan tulevaisuudessa muutos; kasvispihvien ja vegaanisen ”majoneesin” kiellon lisäksi, Kärnä kirjoittaa.

Lisäksi Kärnä toivoo, että elintarviketurvallisuusvirasto Evira alkaisi toimia ”väärillä” nimikkeillä myytäviä vegaanisia tuotteita vastaan.

– Osa myytävistä tuotteista on nykylainsäädännönkin nojalla laittomia.

Esimerkiksi hän nostaa vegaaniset fileesuikaleet.

– Viittaukset eläimeen tai ruhonosaan eivät ole sallittuja puhtaasti kasviperäisten tuotteiden nimissä. Kaikki tällainen tavara on saatava kauppojen hyllyiltä nopeasti pois, Kärnä kirjoittaa.

Kärnä vaatii myös, että ravintoloiden toimintaa valvottaisiin, koska moni ravintola tarjoaa hänen mukaansa ”selkeästi kielletyillä nimikkeillä markkinoituja vegaanisia tuotteita”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jenni Alasuutari

Tässäkin asiassa tulisi mielestäni noudattaa kohtuutta. Esim. kasvislasagnea on varmasti tehty yhtä kauan kuin lasagnelevyjäkin. Ruoan nimi ei tule sen lihatäytteestä vaan levymäisen pastan nimi on italiaksi lasagna. Suikale on suikale, oli se sitten suikale paprikaa, porkkanaa tai vaikkapa kanaa. Filee on selkeästi joko lihaa tai kalaa, joten sitä nimitystä voisi välttää kasviksista puhuttaessa.

Careme Whippets

Eikö kansanedustajalla todellakaan ole isompia ongelmia selvitettävänä?Kun eihän tuolla nyt ole mitään välia miksi niitä kasvisruokia kutsutaan - helpottaa vain kuluttajaa kun nimi on sellainen, josta käyttötapa paljastuu jo nimestä. Jos esim. perheen äiti ostaa viikonlopuksi grillattavaa, on helppo heittää kärryyn kasvis hot dog tai kasvis pihvi, mikäli seurassa on kasvis syöjiä. Ei siitä hot dogin tai pihvin maine kärsi eikä myynti vähene. Tämähän on ihan järjetöntä alkaa moisesta kinastelemaan. Kai niitä ihan oikeitakin ongelmia on joihin voisi ottaa kantaa?

Pekka Nykänen

Käsite vegan on koostettu ottamalla alkuosa "veg" ja loppu "an" sanasta vegetarian.
Kasvissyönti eli vegetarismi tarkoittaa ihmisen pidättäytymistä eläinten syönnistä.
Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita
Mikä tässä on ministerille ja kansanedustajlle epäselvää. Jos ruoka on tarkoitettu vegaanille, siinä ei nimensä mukaisesti ole eläinperäisiä ravintoaineita.
Taustalla täytyy olla MTK:n ja Kepun leikkiminen termeillä.
Jos on vegaanipihvi, ymmärtää jokainen, että kyseessä on kasvikunnan tuote.

Seppo Makkonen

Hoh hoijaa, ja mitä v....tun väliä silläkin sitten on miten jotain ruokalajeja kutsutaan. Jos ravintoloitsija kirjoittaa menuunsa "soija-sisäfile" ja asiakkaaksi ilmaantuu Kärnän älykkyydellä varustettu asiakas luullen saavansa "mitä lie sisäfilettä" entä sitten. Jos tästä asiasta pitää säätää jotain määräyksiä se on täydellistä ihmisten älykkyyden aliarviontia. Kärnä, muista aamulääkkeet!!