Tiistai 18.6.2019

Älähdys miesten asevelvollisuutta puolustaneelle ministerille: ”Nuorille se ei yksinkertaisesti enää mene läpi”

Luotu: 
24.5.2018 14:47
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei kannata tuoretta mallia kansalaispalveluksesta. Arkistokuva.
|

Opettaja-kirjailija Arno Kotro arvostelee puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) puheita asevelvollisuudesta. Kotro kommentoi Puheenvuoron blogissaan eilen keskiviikkona julkistettua selvitystä kaikille pakollisesta kansalaispalveluksesta.

Kotro oli puhujana paikalla selvityksen julkistustilaisuudessa, jossa puhui myös ministeri Niinistö.

– Niinistö puhui Säätytalossa höpöjä, Kotro toteaa bloginsa otsikossa.

Entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdottaa Suomeen kaikille pakollisen kansalaispalveluksen mallia, jossa myös naiset osallistuisivat kutsuntoihin. Kansalaispalveluksen voisi käytännössä suorittaa asepalveluksella, niin sanotulla varautumispalveluksella tai rahalla maksaen muita enemmän veroa. Soveltuvaa suoritustapaa tarjottaisiin tai siihen määrättäisiin. Nykyinen siviilipalvelus loppuisi.

Selvitys on tarkoitettu keskustelunavaukseksi ja pohjaksi mahdolliselle parlamentaariselle selvitykselle. Niinistö ei kannattanut mallia sen julkistamistilaisuudessa.

– Aseellinen varusmiespalvelus on kuitenkin myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole kannatettava kehityssuunta. Vastuullisena ministerinä minun täytyy ottaa selkeä kansa tässä asiassa, vaikka joku siitä mielensä pahoittaisikin, Niinistö sanoi puheessaan.

–Nimittäin pienenkin vapaaehtoisuuden elementin mukaan tuominen aseellisen varusmiespalvelun suorittamiseen avaisi Pandoran lippaan, jota ei olisi enää mahdollista sulkea. Tämä on jo nähty esimerkiksi Ruotsissa, jossa on vaikeuksia saada vapaaehtoisesti palvelukseen edes rippeitä tarvittavista joukoista. Asepalvelus ei voi olla samanarvoinen vaihtoehto muiden ”kivemmalta tuntuvien juttujen” joukossa. Sen on oltava vain ja ainoastaan velvoittava.

Kotro tunnustaa blogissaan, että Niinistön puhe nosti hänen verenpainettaan ja nostaa esiin neljä seikkaa. Hän huomauttaa, että Niinistön korostama yleinen asevelvollisuus on harhaanjohtava termi, sillä nykyään ikäluokasta vain reilu kolmasosa suorittaa asepalveluksen. Nykymalli siis edustaa hänen mielestään pikemminkin valikoivaa asevelvollisuutta, mikä tuodaan myös Rehnin selvityksessä esiin.

–Toiseksi Niinistö puolusti asevelvollisuutta toteamalla, että ilman sitä ei olisi selvitty talvi- ja jatkosodista. Eipä niin. Mutta sodankuva on muuttunut, ja nykyaikaisia sotilaallisia uhkia ajatellen talvisotahenkinen massa-armeija on vanhentunut puolustusratkaisu, Kotro kirjoittaa blogissaan.

–Kolmanneksi Niinistö kertoi suurimpien muutospaineiden asevelvollisuutta kohtaan tulevan siitä, että vallalla on liiallinen yksilöllistyminen. Sävy oli se, että nuoret välttelevät velvollisuuksia, etsivät ”kivemmalta tuntuvia juttuja” ja haluavat vain omaa mielihyvää. Katin kontit. Tapaan työni kautta valtavasti nuoria ja he ovat paljon kunnollisempaa ja tunnollisempaa porukkaa kuin minun ja Niinistön sukupolvi aikanaan.

Kotron mukaan paine sukupuolitetun asevelvollisuuden muuttamiseksi ei tule mukavuudenhalusta vaan siitä, että nuoret ymmärtävät yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tärkeyden ”aivan toiseen tapaan kuin me aikoinaan”.

–Nuorille ei yksinkertaisesti enää mene läpi se, että eri sukupuolille kuuluisi eri velvollisuudet ja eri laki. Tämä näkyy siinäkin, että kaikkien puolueiden nuorisojärjestöt haluavat muuttaa asevelvollisuuden tasa-arvoiseksi, jokainen tavallaan.

Maanpuolustuksen suunnittelukunnan haastattelututkimuksessa kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ilmoitti kannattavansa nykyisenkaltaista asevelvollisuusjärjestelmää. Taloustutkimus kysyi viime syksynä yli tuhannelta vastaajalta, pitäisikö nykyinen järjestelmä säilyttää vai siirtyä valikoivaan varusmiespalvelukseen, jolloin vain osa ikäluokasta saa sotilaallisen koulutuksen ja reservin määrä supistuisi, vai pitäisikö siirtyä kokonaan palkattuun ja henkilömäärältään pienempään ammattiarmeijaan. Nuorista yli 70 prosenttia kannatti nykyistä mallia. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttiyksikköä.

Niinistö sanoi Säätytalossa, että yleinen asevelvollisuus ei ole mies-/naiskysymys, vaan kyse on Suomen sotilaallisesta puolustamisesta. Kotro ihmettelee kommenttia:

–Miksi ihmeessä asevelvollisuus ei olisi tasa-arvokysymys? Se jos mikä nimittäin on. Juuri sukupuolitettu asevelvollisuus istuttaa nuoriin sitä asennetta, että on erikseen naisten ja miesten hommat. Tällaisen ajattelun hedelmänä saamme nauttia muun muassa poikkeuksellisen sukupuolittuneesta työelämästä. Ja jos tasa-arvo-ongelmaksi ei kelpaa se, että puhtaasti sukupuolen mukaan määrätään velvollisuuksia, onkohan Suomessa sitten ainuttakaan tasa-arvo-ongelmaa?

Kotro on puhunut jo aiemmin paljon asevelvollisuudesta ja kansalaispalveluksesta, jota hän ei kannata ”ainakaan nyt esitetyssä muodossa”. Hän on miehille ja naisille yhtäläisen vapaaehtoisen asepalveluksen kannalla. Lue lisää: Naisille oma ”kansalaispalvelus”? – Arno Kotro: ”Kas kun ei emäntäkoulu”

Lue myös: 

Puolueiden konkaripoliitikot: Naisetkin määrättävä kutsuntoihin

Asevelvollisuus tulossa myös naisille? Ministerikin yllättyi eduskunnassa

Jussi Niinistö vastaa arvostelijoille: ”Tämä on herätyshuuto”

Puolustusministeri Jussi Niinistö saa karua palautetta – ”Talvisotafantasioita”

LM: Puolustusministeri sulkisi naiset armeijasta määräajaksi – ”Säästöjä on kerättävä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Onko vapaaehtoisia ei sillä ne kuolivat talvisodassa.
Kyllä kaikki tarvitaan ja myös naiset. Jokaiselle löytyy sopiva puolustushaara ja kaikkia eri toimia tarvitaan myös huollossa jne.
Intti on hyvä koulu ja se hyödyttää koko yhteiskuntaa ja ohjaa myös ammatinvalintaan niitä joilla se on hakusessa.

Markku Marttila

Oma uhkansa maamme puolustusvalmiudelle näyttää pikku hiljaa muodostuvan tasa-arvokiihkoilijoiden rynnistyksestä. Siinä kohinassa ei maanpuolustuksen intressit paljoa paina, kun tasa-arvon soturit heiluttavat ideologisia taistelulippujaan.

Viime sodat näyttivät, mikä ratkaiseva merkitys oli sillä, että sekä miehiä että naisia oli oikeaan aikaan koulutettu vapaaehtoisissa maanpuolustusjärjestöissä sodan ja kriisinhallinnan tehtäviin. Tämän ajan militanteilla tasa-arvon esitaistelijoilla olisi historiasta ja reaalielämästä paljon opittavaa.

toni poutiainen

''Juuri sukupuolitettu asevelvollisuus istuttaa nuoriin sitä asennetta, että on erikseen naisten ja miesten hommat. Tällaisen ajattelun hedelmänä saamme nauttia muun muassa poikkeuksellisen sukupuolittuneesta työelämästä''

Niin pitkään, kun evoluutio ottaa meidän tasa-arvokikkailun kiinni reaalitasolla, on tehokkainta ja järkevintä olla pääsääntöisesti erikseen naisten ja miesten hommat. On toki paljon ammattikuntia ja erinäisiä tehtäviä, joihin soveltuvat molemmat sukupuolet yhtä hyvin, mutta sotatehtävät eivät todellakaan kuulu sellaisiin.

Tietenkään näillä taiteilijasieluilla ei ole edes aavistusta, miksi sukupuolittuminen työelämässä on kannattavaa ja miksi näin on tapahtunut eläin- sekä ihmiskunnassa läpi historian. Ilmeisesti meillä on liikaa rahaa ja aikaa tuhlattavana, mutta onneksemme ansioituneella filosofian tohtorilla on kosketuspintaa myös tosielämään.

Ihmeellistä tämä jatkuva muutoksen tarve ja toimivista käytännöistä luopuminen.

Ps. Massa-armeijaa tarvitaan edelleen, kun vihollisen aktiivi- ja reversijoukot ovat pelkästään miehistön osalta moninkertaiset. Puhumattakaan kalustollisesta ylilyöntiasemasta. Tulevina vuosikymmeninä tulevat vielä robotit seuraksi.

Jouni Suninen

Suomi on laaja alue ja siksi tarvitaan iso reservi. Eri asia jos esimerkiksi Lappi päätetään jättää avoimeksi alueeksi, jota sotaa käyvät osapuolet voivat vapaasti käyttää. Puolueettomasta Suomesta tosin ei enää sen jälkeen olisi kuin muistot jäljellä.