Maanantai 20.5.2019

Helsinkiläiskirkko iski kultasuoneen: Vierailumaksu tuotti heti 1,75 miljoonaa euroa

Luotu: 
24.5.2018 16:02
  • Kuva: Jukka Lehtinen
    Kuva
    Temppeliaukion kirkon eteen tuotiin viime kesänä terroriuhan jälkeen betoniporsaat. Tulevana syksynä tilalle rakennetaan ajoesteturvajärjestelmä.
|

Helsingin Töölön seurakunta on onnistunut tekemään turistien suosimasta Temppeliaukion kirkosta oikean kultasuonen. Temppeliaukion kirkko keräsi kirkkoherra Auvo Naukkarisen mukaan pelkästään turistien maksamilla vierailumaksuilla viime vuonna 1,75 miljoonaa euroa.

Summa on merkittävä, kun sitä vertaa vaikkapa Töölön seurakunnan noin kolmen miljoonan euron vuosibudjettiin. Vierailumaksujen jättipotti kuitenkin koostuu pienistä puroista, sillä vierailumaksu on paikanpäällä maksettuna kolme euroa ja ennakkoon maksettuna 2,5 euroa. Vierailumaksu ei koske Töölön seurakunnan jäseniä eikä alle 18-vuotiaita.

Puroja onkin runsaasti. Matkailijoiden määrä Helsingissä on kasvanut vauhdissa, ja erityisesti Aasiasta saapuu yhä enemmän turisteja Suomeen. Se näkyy myös Temppeliaukion kirkossa, jossa vuonna 2015 vieraili liki 650 000 turistia.

Vierailumaksu asetettiin vuoden 2017 alusta alkaen, ja odotuksena oli, että jonot hieman lyhenisivät. Kävijämäärät ovat kuitenkin vain kasvaneet, sillä viime vuonna Temppeliaukion kirkossa vieraili Naukkarisen mukaan 880 000 kävijää, ja päiväkohtainen ennätys oli noin 12 500 vierailijaa. Luvut eivät sisällä seurakunnan oman toiminnan ja konserttien kävijöitä.

Kesästä on Naukkarisen mukaan tulossa ennätyksellinen, sillä tiedossa on muun muassa päivä, jona Helsingissä on yhtä aikaa peräti viisi jättiristeilijää.

– Tänä vuonna Temppeliaukion kirkossa arvioidaan vierailevan yli miljoona turistia, Naukkarinen kertoo Uudelle Suomelle.

Kuluvana vuonna alkuvuosi on ollut jo vilkkaampi kuin vuosi sitten, mihin on osin vaikuttanut Kiinan juhlakalenteri.

–  Esimerkiksi helmikuu oli meillä 40 prosenttia vilkkaampi kuin vuonna 2017.

Isot kustannukset vaativat rahoitusta

Töölön seurakunta päätyi asettamaan vierailumaksun, koska suuret turistimäärät alkoivat aiheuttaa isoja kustannuksia muun muassa lisääntyneen siivoustarpeen vuoksi. Seurakunnassa koettiin, että on epäoikeudenmukaista rahoittaa turistien tarpeita kirkollisverolla kerätyillä rahoilla, jotka on tarkoitettu kirkon perustehtävän toteuttamiseen eli evankeliumin julistamiseen, sakramenttien jakoon ja laupeudentyöhön.

Turistimassat ovat vaatineet myös uuden työvoiman palkkaamista. Naukkarinen kertoo, että ennen oli pari kolme suntio-opasta, mutta nykyisin kahden päätoimisen oppaan lisäksi on kesää varten palkattu 34 tarvittaessa töihin tulevaa opasta. Lisäksi Töölön seurakunnan on pitänyt palkata erikseen palvelupäällikkö, joka on keskittynyt turistitoiminnan hoitamiseen.

Myös viime kesänä Temppeliaukion kirkkoon kohdistunut terroriuhka on vaatinut seurakunnalta toimia. Kuluvan vuoden syksyllä aletaankin rakentaa ajoesteturvajärjestelmää.

Lue lisää: KRP tutkii terroriteon valmistelua Helsingissä – Yle: Temppeliaukiolla voi liikkua normaalisti 

Tulot käytetään hyvään tarkoitukseen

Samaan aikaan, kun lukuisat seurakunnat kärvistelevät taloudellisesti tappiolla, Temppeliaukion kirkon vierailumaksut ovat tuoneet tuntuvan lisän Töölön seurakunnan rahoitukseen. Ylijäämä käytetään Naukkarisen mukaan helsinkiläisten ja uusimaalaisten hyväksi. Seurakuntaan on esimerkiksi palkattu Naukkarisen mukaan kaksi perheneuvojaa, joihin rahoitus olisi tullut ennen seurakuntayhtymästä. 

– Lisäksi olemme perustaneet kolme moniammatilliseen tiimiin tulevaa virkaa, jotka tukevat erityisesti HUSin vatsaosaston dialyysipotilaita ja heidän perheitään, Naukkarinen kertoo.

Näiden viiden viran kustannukset ovat Naukkarisen mukaan sadoissa tuhansissa euroissa. Työtä jatketaan muun muassa HUSin kanssa, ja perheneuvonnan jonoista pyritään pääsemään eroon. Lisäksi suunnitelmissa on jalkautua yhä enemmän kansan pariin.

Pasilaan rakennettavasta Tripla-kauppakeskuksesta on jo vuokrattuna tila, johon tulee mahdollisesti nuorisotoimintaa sekä kauppakeskus- ja työpaikkapappi. Keski-Pasila kuuluu toistaiseksi Meilahden seurakuntaan, mutta Töölön ja Meilahden seurakunnat yhdistyvät vuoden 2019 alusta.

– Nyt seurakunta pystyy itse rahoittamaan toimintaa, kun ennen esimerkiksi tilan vuokraamiseen varat tulivat seurakuntayhtymästä, Naukkarinen kertoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Perinteisesti kirkkoon on päässyt aina ilmaiseksi. Pitääkö nyt sitten jumalanpalveluksestakin maksaa? Ehkäpä ehtoolliselle osallistumiselle voi sitten laittaa erillismaksun öylätin ja punkun kustannuksista? Suurin osa suomalaisista maksaa edelleen kirkollisveroa, siitä riippumatta kuuluvatko he Töölön seurakuntaan vai johonkin muuhun.

Raimo Laine

Turistille kirkko on nähtävyys eikä Jumalanpalvelus tms. Turistinähtävyydestä usien maksetaan, Kirkollistilaisuuksista ei.
Kirkon talous on kireä, jolloin turistitulotkin ovat tärkeät. Useat maathan suorastaan elävät turismilla.

Mikko Räsänen

No mutta mutta... mitäs se Raamattu sanoikaan markkinatouhusta herranhuoneessa: Jeesus meni pyhäkköön; ja hän ajoi ulos kaikki, jotka myivät ja ostivat pyhäkössä, ja kaatoi kumoon rahanvaihtajain pöydät ja kyyhkysten myyjäin istuimet. Jeesus sanoi heille: "Kirjoitettu on: 'Minun huoneeni pitää kutsuttaman rukoushuoneeksi', mutta te teette siitä ryövärien luolan."

Nyt sitten kirkko vääntää businesta sen kummempia omasta ohjekirjastaan piittaamatta.

Niklas Kaustinen

Euroopan turistikohteissa kirkkoihin pääsymaksu on usein 10 euroa. Barcelonan Sagrada Familiassa muistaakseni 15 euroa. Tuo 3 euron voisi olla enemmänkin. Seurakunnalle tulee matkailusta kuluja, joten on oikein, että palvelusta otetaan maksu.

Heikki Rosti

Meidän ylipäällikkömme sanoi paljon painavampaa asiaa Herran huoneessa.Pakanat vain ovat mellastaneet rahasta tai oikeammin sen näennäisestä puutteesta.Rva Gorbatjov eläessään sanoi hyvin temppelinaukiosta.Voi,voi noita köyhiä suomalaisia,ei edes tiiliä rakennettaessa kirkkoa,maakivistä on pitänyt vääntää.Niinpä.