Sunnuntai 26.5.2019

Ministerin vastaus loksautti leuat eduskunnassa: ”Ei kuusi kuukautta vaan noin puoli vuotta”

Luotu: 
24.5.2018 18:45
Päivitetty: 
24.5.2018 18:54
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kuntaministeri Anu Vehviläinen oli tarkkana aikamääreistä eduskunnan kyselytunnilla.
|

Eduskunnassa kiisteltiin torstain kyselytunnilla kiivaasti – ja mistäpä muustakaan kuin sote- ja maakuntauudistuksesta. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) vastaus kuitenkin sai riitaisat kansanedustajat nauramaan hämmennyksestä.

Oppositiopuolue Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz vaati hallitusta lykkäämään lokakuun maakuntavaaleja ja maakuntien toiminnan käynnistymistä vedoten siihen, että ”oikeuskanslerin mielipiteellä vaalien kohtuuttomasta aikataulusta tulisi olla oikeusvaltiossa merkitystä”. Adlercreutzin mielestä ei myöskään kannata käynnistää maakuntia, jotka eivät toimi. Edustajan mukaan hallituksen asettaman aikataulun tuottama kiire estää nyt lakien kunnollisen käsittelyn eduskunnassa.

– Vaalien päivämäärä on kirjattu lakiin, eli se tulee korjata tässä, nyt, valiokunnissa ja sen jälkeen käsitellä lakipakettia kunnollisesti asiantuntijoita kuunnellen, ei niin, että rajoitetaan kuulemisten määrää. Silloin siirretään vaalit eduskuntavaalien yhteyteen, ja koska ministeri Vehviläinen on huolissaan siitä, ettei ole aikaa käynnistää maakuntia, käynnistetään ne vuotta myöhemmin, Adlercreutz vaati.

Ministeri Vehviläinen viittasi vastauksessaan edustaja Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) aiempaan puheenvuoroon. Alanko-Kahiluoto huomautti hallitukselle, että ”oikeuskanslerinviraston kanta on se, että väli vaaleihin pitää olla kuusi kuukautta siitä, kun lait on käsitelty eduskunnassa”. Nyt lakien lukkoon lyömisestä vaaleihin on jäämässä vain noin 3–4 kuukauden väli.

– Ensinnäkin palaan vielä tähän Oikeuskanslerinviraston lausuntoon. Siellä itse asiassa ei sanota, että kuusi kuukautta, jos olen käsittänyt oikein tämän lausunnon, vaan noin puoli vuotta on tämä oikeuskanslerin [näkemys], Vehviläinen sanoi saaden eduskunnan – ainakin opposition – repeämään nauruun.

– No niin, tässä on pikkuisen eroa. Jonkun mielestä kuusi kuukautta on sama asia kuin noin puoli vuotta, ministeri jatkoi.

Vehviläinen ei suoralta käsin luvannut, että lakiin kirjattua vaalipäivää muutettaisiin, koska se ei hänen mielestään ole ensisijainen seikka.

– Kun täällä on nyt kesken sekä perustuslakivaliokunnassa että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tämä asian substanssi, asiallinen käsittely, niin kyllähän meillä pitää olla sisällöt ensin selvillä ennen kuin me sanomme sitä, että täällä käydään huutokauppaa, missä kohtaa ne vaalit ovat, jos tässä kohtaa vaaleja joudutaan muuttamaan, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen vastasi oikeuskanslerinviraston vaatimukseen toteamalla, että lakeja on itse asiassa käsitelty eduskunnassa jo pitkään.

– Täällä eduskunnassa on ollut yli vuoden verran jo käsittelyssä suurin osa merkittävistä maakuntiin liittyvistä laeista: rahoituslaki, kuntien VOS-laki ynnä muuta, eli nehän olivat jo täällä käsittelyssä. Mutta nyt olemme nähneet tässä viime viikkoina, että tämä työ täällä vaatii enemmän aikaa kuin aikaisemmin oli arvioitu, hän pyöritteli.

Oppositioedustajat kuittailivat ministerille tämän vastauksesta sosiaalisessa mediassa. Twiittejä alla.

 

 

Tänään selvisi, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan keskeinen lausunto soten valinnanvapaudesta ei ehdi valmistua tällä viikolla. Uudistus pääsee etenemään eduskunnan sote-valiokunnassa vasta perustuslakivaliokunnan saadessa lausuntonsa valmiiksi – jos valiokunta katsoo hallituksen esityksen edistämiskelpoiseksi.

Lue lisää aiheesta:

Eduskunta: Ben Zyskowiczin toive ei toteudu – tärkeä sote-lausunto siirtyy ensi viikkoon

Professori hämmästelee hallituksen sote-kiirettä: ”Olisi järkevää siirtää puolella vuodella”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Terveydenhoidon säästöt riippuvat kokonaan henkilöstön kustannustehokkuuden parantamisesta ja hoidon laadusta / saatavuudesta.

Meillä Suomessa erikoissairaanhoito ja työterveyshuolto ovat erinomaisella tasolla ja kustannustehokkaita, mutta iso osa terveyskeskuksista ovat ns. Mätiä omenoita. Saneeraustoimenpiteet tulisi kohdistaa ongelmakohtiin, eikä koko järjestelmän mylläämiseen.

Taisto Pihlajamaa

Tuo keskustelun aihe nyt on mikä on. Eikä se ole kiinnostavaa. Mutta että oikea todellinen asia välähti siinä sivussa. Ja oikein hyvä että välähti. Tässä asiassa on koko ajan suurta epäselvyyttä, etten sanoisi ymmärtämättömyyttä.

Kuusi kuukautta ja puoli vuotta on todella kaksi eri asiaa. Ja jos ei vielä valjennut, niin yritän valaista lisää. Onko vaikka metri ja 10000 millimetriä sama asia, vaikka nyt mittaajan kannalta. Tai jos ostatte torilta perunoita kappamitalla, niin ryhdyttekö mittaamaan perunoiden todellista yksilöllistä tilavuutta. Jos päätä riittää, niin jatkanette itse.

Numerot numerot, käytäntö käytäntö.

Ari Tähti

Lukion pitkän matikan opettaja varmaan alkaisi laskemaan montako merkitsevää lukua on ilmaisussa "6kk" tai "noin puoli vuotta", ja/tai miten niitä saa pyöristää. 4kk <> 6kk, mutta 4kk = noin puoli vuotta?

Ehkä tämä tarvii sitten sen lukion pitkän matikan. Tai no, eihän tässä nyt oikeasti matikasta ollut kyse. Lapset siellä lällättelee toisilleen.

Seppo Simonen

Raikkaassa maaseutu ympäristössä on paljon hyviä puolia aikakin on suhteellinen käsite. Kehä kolmosen sisällä aika rientää niin nopeasti ettei alta ehdi pois, kello käy kiivaasti.
Maaseudullä mennään kahville mennään syömään kaupungissa vastaavasti on kavitauko on ruokatauko ja kaiken kruunaa jumppatauko ei tälläiseen taukosykliin ole ihmistä tehty.

Esa Ojanlatva

Silloin kun esityksissä on kieroilua ja huijjausta kysymyksessä halutaan mahdollisimman nopeasti päättää asia, jotta huijjaus ei ehtisi paljastua. Sote esitys nykyisessä muodossa tulee nostamaan merkittävästi kustannuksia. Lisäksi verovilpit ja petokset sallitaan sekä verojen kierto Tämähän on mannaa kapitalistille. Nykyinen hallitus on jo aikaan saanut valtavaa tuhoa valtiolle ja mahdollistanut kapitalistille miljardien voitot. Hallituksen päämäärä on myydä suomen valtio viimeistä malmikiveä myöten.

Esa Ojanlatva

Silloin kun esityksissä on kieroilua ja huijjausta kysymyksessä halutaan mahdollisimman nopeasti päättää asia, jotta huijjaus ei ehtisi paljastua. Sote esitys nykyisessä muodossa tulee nostamaan merkittävästi kustannuksia. Lisäksi verovilpit ja petokset sallitaan sekä verojen kierto Tämähän on mannaa kapitalistille. Nykyinen hallitus on jo aikaan saanut valtavaa tuhoa valtiolle ja mahdollistanut kapitalistille miljardien voitot. Hallituksen päämäärä on myydä suomen valtio viimeistä malmikiveä myöten.

Anja Musakka

Kyllä Vehviläinen aikoinaan ennen nykyistä ministerikauttaan vaikutti ihan asialliselta kommenteissaan. Nyt nämä viimeaikaiset ulostulosammakot pilasivat hänen poliittisen ja henkilöprofiilinsa. Ihmettelen, että hän on suostunut tuohon itsensä alentamiseen. Samaa muuten ihmettelen ex-oikeusministeri, nyk. työministerin touhuista. Hänestä ihan huokuu, että kun on sitoutunut, niin kiipee vaikka takapuoli edellä puhujanpönttöön puolustamaan vaikka Mattilan vastuualuetta, vaikka tietää saavansa siitä vain skeidaa niskaansa.

Simo Tamminen

Mitä naureskelemista tuossa on. Kuusi kuukautta on tasan puoli vuotta ja noin puoli vuotta on puolen vuoden yli tai - alle. Kyllä kansanedustajan pitäisI, lakien laatijana, ymmärtää asiat pilkulleen eikä eksyä viivästyksissään "kiurunpoluille".