Tiistai 18.6.2019

Kokoomuksessa suhtaudutaan yhä myönteisemmin alkoholiin – "Nyt on aika uskoa ihmiseen"

Luotu: 
25.5.2018 08:07
|

Kokoomuksen päihdepolitiikka voi muuttua entistäkin sallivammaksi alkoholia kohtaan, mutta puolueen suhtautuminen muihin huumeisiin nojaa edelleen pitkälti kieltoihin ja rangaistuksiin.

Asia selviää kokoomuksen puoluehallituksen vastauksista aloitteisiin, joita puolueen osastot ovat tehneet kesäkuussa pidettävälle puoluekokoukselle.

Kokoomuksen nuorten liitto ehdottaa Alkon monopolin lakkauttamista, koska "nyt on aika uskoa ihmiseen".

Tampereen kokoomusopiskelijat ehdottavat, että "Alkon yksinoikeus yli 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myyntiin lakkautettava." Joensuun kokoomusnuoret puolestaan haluavat, että "konjakin myynti ruokakaupoista kaikkina vuorokauden aikoina sallittaisiin".

Taipalsaaren kokoomus toivoo alle 15 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien juomien eli lähinnä viinien vähittäismyynnin sallimista vähittäiskaupoissa sekä ulosmyyntinä ravintoloista ja panimoista.

Puoluehallituksen vastaus näihin aloitteisiin on selvä: Alkon monopoli pitäisi purkaa, tosin vaiheittain. "Vaiheittaisella vapauttamisella varmistetaan, että kulutuskäyttäytymiseen liittyviä shokkeja ei aiheudu".

Puoluehallitus kannattaa myös Helsingin edistyskokoomuksen vaatimusta alkoholin etämyynnin pelisääntöjen selventämiseksi siten, että suomalaiset voisivat tilata alkoholijuomia muista EU-maista.

Puoluekokousaloitteista kolme käsittelee muita huumeita kuin alkoholia.

Pirkanmaan ja Tampereen kokoomusnuoret ovat laatineet puoluekokoukselle aloitteen kaikkien huumausaineiden laillistamiseksi. Kokoomusteekkareiden mielestä huumeiden käytön rangaistavuudesta pitäisi luopua Portugalin mallin mukaisesti. Sama aloite oli käsittelyssä myös vuoden 2016 puoluekokouksessa, jossa se hylättiin.

Puoluehallituksen mielestä huumausaineiden vapauttamiseen ei ole nytkään mitään syytä, eikä Portugalia ja Suomea voi verrata toisiinsa. "Laittomat huumausaineet ovat kansainvälinen ongelma, joka on ratkaistavissa ainoastaan kansainvälisellä yhteistyöllä", puoluehallitus toteaa.

Puolue on siis yhä sillä kannalla, että huumeiden käytön haittoja pitää edelleen pyrkiä vähentämään "rikosoikeuden kautta". Puoluehallitus esittääkin, että aloitteet hylätään.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit