Perjantai 24.5.2019

IL: Sote-uudistukseen liittyy isoja riskejä – Aikataulua muutettava

Luotu: 
25.5.2018 08:44
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Sote-uudistukseen liittyvän valinnanvapauden ehdotettuun voimaantulo- ja siirtymäaikatauluun näyttää yhä sisältyvän hallitsemattomia riskejä, Iltalehti kirjoittaa. 

Iltalehti on nähnyt osia perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksesta. Valiokunta arvioi, että riskit voivat vaarantaa perustuslain 19 pykälän 3 momentin mukaisten oikeuksien toteutumisen. Perustuslain mukaan "julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä".

Riskit johtuvat suunnitellun uudistuotannon mittavuudesta, Iltalehti kertoo.

– Kyse on ensinnäkin kokonaan uuden hallinnollisen järjestelmän perustamisesta ja sen toiminnan käynnistämisestä. Lisäksi koko sosiaali- ja terveyshuollon järjestämis- ja tuottamismalli muuttuu perustavanlaatuisella tavalla. Tällaisen uudistuksen hallittu toteuttaminen edellyttää riittävää siirtymäaikaa, valiokunnan lausuntoluonnoksessa todetaan Iltalehden mukaan.

Valiokunnan mukaan uudistusta ei voi toteuttaa suunnitellussa aikataulussa ilman, että perustuslain turvaamat oikeudet vaarantuisivat. Lausuntoluonnoksen mukaan uudistuksen aikataulua on muutettava.

Lausuntoluonnoksessa ehdotetaan, että sote- ja maakuntauudistus tulisi toteuttaa vaiheittain.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Katso Yle Arennasta A-studiosta eilisen sote asiaa keskustelun ja Jan Anderssonin juontajan ärsyyntyneisyyden kun Ei ollut saanut Juha Sipilää hänen haukuttavaksi studioon. Sekös Anderssonia otti pataan alussa.

Tämän uutisen pihvi kun viitataan isoihin riskeihin Antti Häkkänen erinomaisesti perusteli miksi uudistus tulee tehdä siksi kun 15 vuoden aikana on nykyiseset kulut nousseet äärirajoille. Anu Vehviläinen toi esille hyvin rauhallisesti toimintamallia. Siis on vain niin että nykyinen eritasoinen ja erilaisten kuntien järjestämät terveys palvelvelut on eri tasoisia ja vastoin kansalaisten yhdenvertausuutta.
Anna-Maja Henriksson oli itse rauhallisuus eikä kovin haastanut hallituksen edustajia. Antti Rinteellä oli samat jargonit kuin aiemminkin ei mitään uutta.