Torstai 27.6.2019

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Luotu: 
25.5.2018 11:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen konkaripoliitikko Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää, mutta hän kiistää jarrutuksen jyrkästi. Arkistokuva.
|

Perutuslakivaliokunnan kokoomuslaisen varajäsenen Ben Zyskowiczin toiminta vaikuttaa hämmentävältä Iltalehden (IL) uutisoimien tietojen pohjalta. IL kertoo, että Zyskowicz jarruttaisi sote-lausunnon käsittelyä.

Valiokunnalta odotetaan kuumeisesti lausuntoa korjatusta valinnanvapausesityksestä. Viime kesänä esitys meni remonttiin juuri perustuslakivaliokunnan lausunnon takia.

Valiokuntalähteet kertovat Iltalehdelle, että Zyskowicz ja kokoomus olisi aloittanut rajun jarruttamisen soten valinnanvapauden käsittelyssä. Alkujaan lausunnon piti valmistua jo tänään perjantaina, mutta eilen torstaina tiedotettiin, että lausunto saadaan valmiiksi vasta ”jossain vaiheessa ensi viikolla”.

Lähteiden mukaan valiokunnassa on alkanut näytelmä, jota kukaan ei osannut ennalta odottaa. Iltalehden tietojen mukaan kokoomus on Zyskowiczin johdolla ja ainakin SDP:n tuella aloittanut käsittelyn viivyttämisen, jossa kaikki kohdat syynätään pilkkua myöten ja äänestytetään.

Tiistaina oli lehden mukaan käyty läpi esityksen 279 kohdasta vain 46 ja keskiviikkona edettiin vain kaksi kohtaa. Tämä vauhti tarkoittaisi, että lausunto ei valmistu edes ensi viikolla. Valiokuntalähteet kertovatkin Iltalehdelle, että julkisuuteen tiedotettu uusi aikataulukin on vähintäänkin kysymysmerkki.

Zyskowicz kiistää Iltalehden tiedot jyrkästi Lännen Medialle ja kutsuu niitä täydeksi hölynpölyksi.

–Mitään jarruttamista en ole valiokunnassa havainnut, en kokoomuksen enkä demareiden toimesta, hän sanoi Lännen Medialle tänään kokoustauolla.

Lännen Median mukaan perustuslakivaliokunta on käsitellyt tänään kokouksessaan vuotoa Ilta-Sanomille, joka julkaisi tietoja valiokunnan lausuntoluonnoksesta. Sen mukaan valinnanvapauden voimaantuloa jouduttaisiin lykkäämään. Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoi Lännen Medialle, että valiokunta pitää vuotoa vakavana ja sitä käsittelee tänään myös eduskunnan puhemiesneuvosto.

Zyskowiczin lausunnot aikataulusta ovat ristiriidassa jarruttamistietojen kanssa. Zyskowicz arvioi aiemmin torstaina Iltalehdelle, että valiokunnan lausunto voisi hyvinkin valmistua jo tällä viikolla ”ja pahimmassakin tapauksessa ensi viikon alussa”, eikä valiokunnalla ole mitään halua viivyttää asian käsittelyä. Myös Uusi Suomi kysyi Zyskowiczilta aikataulusta jo keskiviikkona, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Jos kysyt yleisesti kokoomuksen kantaa, niin kokoomuksen kanta on se, että on tärkeämpää, että tehdään hyvä ja kestävä sote- ja maakuntauudistus huolellisella työllä kuin se, että ylimääräisellä kiireellä ja epätavanomaisilla tavoilla pyrittäisiin ennen kaikkea siihen, että maakuntavaalit voisivat olla lokakuussa, Zyskowicz sanoi Iltalehdelle torstaina aamulla.

Iltalehden mukaan hallituskumppani keskustan riveissä ollaan suuresti hämmentyneitä kokoomuksen toiminnasta ja arvellaan, että ainoa syy sille on sote-paketin viivästyttäminen niin, että maakuntavaalit joudutaan siirtämään ensi vuoden eduskuntavaalien kylkeen. Tosin vaalien toteutuminen lokakuussa on alkanut näyttää yhä epätodennäköisemmältä muutenkin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Asiasta kuin asiasta voi sanoa: parempi tehdä kunnolla kuin kiireellä.

Itse jos tulee sellainen tunne että jollakin asialla on kova kiire, pakotan itseni pysähtymään hetkeksi ja suunnittelemaan toiminnan kunnolla. Ettei tarvitse tehdä kahteen kertaan.

Sipilän painostuksesta tulee sellainen tunne, että maakuntamallissa on jotakin pahasti vialla ja S. haluaa eduskunnan lyövän kumileimasimella hyväksynnän sellaiseen asiaan jota he eivät ole kunnolla (jos lainkaan) puntaroineet.

Anja Musakka

Aikoinaan harmaan talouden tarkastusta opetellessani ensimmäinen virkamiesten ohje oli, että jos asiakkaalla on julmettu kiire/painostus saada juttu ratkaistua, niin hälytyskellojen pitää soida ja KOVAA. Nuo kellot ovat nyt soten suhteen soineet jo kauan.

Jarkko Palmgren

Metkaa meininkiä. Koko maakuntauudistuksessa on jäänyt hämärään pari asiaa.
Kaikille pitäisi olla selvää useiden simulointien perusteella, että maakuntahallitusten paikat menevät kaupungeille. Sipilä ei ole vaatinut Keskustan edusmiehenä pienille kunnille 1-2 paikkaa per joka kunta. Miksi Sipilä ei ole kertonut syytä tuohon?

Uudeltamaalta ei alle 25 000 asukkaan kunnista mene yhtään edustajaa läpi! Ja muuallakin tilanne on ehkä Pohjanmaata lukuunottamatta sama.

Jopa Maaseudun Tulevaisuudessa arvostettava , suunsa avaamaan pystyvä Eero Lehti ( kok.) ihmetteli Kepun taktiikkaa tässä asiassa! Linkki siihen ohessa. Puolessa välissä lukee. Kepulaiset itse ovat naiveja jos eivät tajua hypätä Sipilän kyydistä pois.

Näyttää Eero Lehtikin ( Kokoomus) ajavan maaseudun asiaa paremmin kuin aiemmin joskus äänestämäni Kepu. Kertoo asian avoimesti ja jos tuosta ei ymmärrä, niin sitten on kaikki toivo mennyt.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.236526

Eero Pekonen

Benkku on taitava ja kokenut poliitiikko, toisin kuin puolueen nykyinen puheenjohtaja. B tietää, että seuraavat vaalit hävitään, jos Sote menee läpi nykyisessä eduskunnassa. Nyt pitää jarruttaa ja pelata musta pekka toisten käteen.