Tiistai 18.6.2019

Hallitus sai ison tällin – Touko Aalto ilahtui: ”Koski, Harkimo ja Lepomäki uskaltavat sanoa sen ääneen”

Luotu: 
25.5.2018 17:22
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
    Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilahtui Susanna Kosken tuoreesta ulostulosta. Arkistokuva.
|

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto ilahtui Susanna Kosken ulostulosta. Koski kertoi Ilkalle ja Pohjalaiselle äänestävänsä hallituksen sote-esitystä vastaan.

Tämä tarkoittaa, että hallitukselle on puolellaan enää 101 kansanedustajaa. Puhemies ei saa äänestää, joten hallituspuolueista äänestyksessä on mukana 104 kansanedustajaa 200:sta.

Aiemmin uudistusta vastaan ovat ilmoittaneet äänestävänsä Elina Lepomäki (kok.) ja eduskuntaan kesäkuussa palaava Paavo Väyrynen, joka syrjäyttää Mikko Kärnän (kesk.). Myös Harry ”Hjallis” Harkimo on antanut erittäin kärjekästä kritiikkiä uudistukselle, mutta hänen lopullinen kantansa ei ole vielä tiedossa.

Koski näkee ongelmia soten aikataulussa ja sisällössä, kuten julkisen talouden säästöissä ja valinnanvapauden toteutumisessa. Lue lisää: Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Touko Aalto huomauttaa, että Kosken kritiikki horjuttaa kelvotonta sote-uudistusta entisestään.

– Susanna Kosken kritiikki hallituksen sote-esitystä kohtaan ei ole yllättävää. Hyvä, että yhä useampi hallituspuolueen kansanedustaja uskaltautuu kritisoimaan kelvotonta uudistusta, Aalto sanoo tiedotteessa.

– Kosken kritiikki on aivan oikeassa siinä, että kustannusten hillintä ei hallituksen mallilla toteudu. Sen lisäksi ongelmana on edelleen se, että hallituksen malli ei täytä mitään muitakaan uudistuksen tavoitteita. Se ei turvaa suomalaisten saumattomia palveluita ja hoitoketjuja, koska palveluiden integraatio ei parane. Hallituksen esityksellä eivät myöskään terveys- ja hyvinvointierot kavennu, Aalto sanoo.

Aallon mielestä sote on toteuttamiskelvoton.

– Hallituksen on korkea aika tunnustaa tosiasiat. Sen sote-esitys on toteuttamiskelvoton ja se on joko korjattava tai kaadettava. Kokoomuksen ja keskustan on nyt korkea aika luopua lehmänkaupastaan. Tämän valtapelin sijaan huomio tulee nyt kiinnittää suomalaisten hyvinvointipalveluiden turvaamiseen ja uudistamiseen, Aalto sanoo.

Lehmänkaupalla hän viittaa hallituksen sote-kompromissiin, jossa keskusta sai maakuntamallinsa ja kokoomus valinnanvapauden. Aalto kommentoi somessa kolmen kansanedustajan irtiottoa, joskaan Harkimon kantaa ei vielä lopullisesti tiedetä.

– Lepomäki, Harkimo ja nyt Koski uskaltavat sanoa ääneen sen, mitä muut hallituspuolueiden edustajat eivät rohkene ryhmäkurin pelossa myöntää: Hallituksen sote-esitys on kelvoton eikä se toteuta yhtään uudistukselle asetettua tavoitetta, Aalto kirjoittaa Facebookissa.

Enemmistö ei ole hallituksen ainoa huoli soten loppumetreillä, sillä myös aikataulu uhkaa käydä todella tiukaksi ja esimerkiksi maakuntavaalit uhkaavat lykkääntyä lokakuulta.

Lue myös:

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Lehtonen

Olen tosi iloinen, kun tämä maakuntasotku/sotesotku kaatuu. Kysehän on ensinnäkin kaikkien lehmänkauppojen äidistä. Ja demokratian julmasta halveksimisesta. Liki diktatuurista. Jos kaksi tällaista jättiuudistusta menisi Eduskunnassa läpi muutaman irtoäänen varassa, se ei riitä. Tällainen asia vaatisi minimissään Eduskunnan 2/3-osan kannatuksen. Lisäksi: onkohan koko maassa ketään, joka oikeasti ymmärtää, mitä puuhastetaan? Tuskin. Enkä ole huomannut, että tärkein eli kansalaiset olisi jotenkin oikeasti pidetty etusijalla.