Maanantai 20.5.2019

Maakuntavaalien lykkääminen yhä todennäköisempää – Ministeri Saarikko myönsi: Lokakuu ”osoittautunut kriittiseksi”

Luotu: 
25.5.2018 17:46
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kommentti taitaa käytännössä tarkoittaa, että maakuntavaaleja pitää lykätä, vaikkei hän sitä suoraan myöntänytkään. Arkistokuva.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myöntää aikatauluongelman maakuntavaalien järjestämisessä. Hänen mukaansa hallituksella ei ole aikomusta toimia oikeuskansleria vastaan.

Saarikon mukaan hallituksen viime kesänä päättämä maakuntavaalien ajankohta 28. lokakuutta 2018 on ”osoittautunut kriittiseksi” ja oikeuskanslerin suositus vaalien lykkäämisestä on otettava vakavasti. Saarikko vastasi toimittajien kysymyksiin perjantaina eduskunnassa. 

Oikeuskanslerinvirasto ilmoitti aiemmin tällä viikolla sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että vaalien valmisteluun pitäisi olla aikaa puoli vuotta sote- ja maakuntalain hyväksymisestä. Jos lait hyväksytään kesäkuun lopussa, vaalit pitäisi siis lykätä ainakin tammikuulle.

Alun perin maakuntavaalit oli määrä pitää jo tämän vuoden tammikuussa samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

Saarikon mukaan oikeuskanslerin lausunto on painava, eikä hallituksella ole aikomusta toimia oikeuskanslerin ajattelua vastaan. Hän ei toisaalta suostunut sanomaan, aikooko hallitus aktiivisesti toimia oikeuskanslerin ajattelun puolesta ja lykätä maakuntavaaleja.

–En voi sanoa mitään ajankohtaa. - Hallitus on eduskunnan tukena, Saarikko sanoi eduskunnassa Talouselämän mukaan.

Torstain kyselytunnilla samaan kysymykseen kunta- ja uudistusministeriltä saatu vastaus loksautti leuat. Lue tarkemmin: Ministerin vastaus loksautti leuat eduskunnassa: ”Ei kuusi kuukautta vaan noin puoli vuotta”

Saarikko pahoitteli eduskunnan huonoa ilmapiiriä, josta osoituksena on perustuslakivaliokunnan torstainen sote-asiakirjojen vuoto. Saarikon mukaan vuoto kuvaa hyvin eduskunnan ilmapiiriä.

–Onhan tässä vähän poikkeuksellinen tunnelma ollut - Hyvä että vuoto käsiteltiin ja se johti toimenpiteisiin.

Perustuslakivaliokunta päätti perjantaina tiukentaa asiakirjojen käsittelysääntöjä, ja eduskunnan puhemies Paula Risikko kutsui puoluejohtajat tiistaiksi koolle käsittelemään vuotojen tukkimista.

Sosiaali- ja terveydenhoitolainsäädännön sekä maakuntahallinnon uudistuksen toteuttamisesta Saarikko ei ollut valmis tinkimään lainkaan.

–Sote tehdään joko nyt, tai sitten tulee suuri tyhjyys. Tässä on kyseessä myös eduskunnan arvovalta, ja taustalla järjetön määrä valmistelutyötä. Uudistushenki maakunnissa on jo pitkällä, Saarikko sanoi.

Lue myös:

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Jaa artikkeli:

Kommentit