Keskiviikko 22.5.2019

HS: Puolustusministeri vihjaa muutoksesta ahvenanmaalaisten asemaan – ”Ei demilitarisointi ainakaan helpota Ahvenanmaan puolustamista”

Luotu: 
27.5.2018 10:44
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    "Onhan se melkoinen kilpajuoksu Ahvenanmaalle, kun tilanne tulee päälle", Jussi Niinistö kommentoi demilitarisoinnin vaikutusta Helsingin Sanomille.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää mielenkiintoisena ex-puolustusministeri Elisabeth Rehnin ajatushautomon ehdotusta kansalaispalveluksen eli uudenlaisen asevelvollisuuden ulottamisesta myös ahvenanmaalaisiin. Hän kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Niinistö on aiemmin itse ehdottanut, että asevelvollisuudesta vapautetut ahvenanmaalaiset tulisi velvoittaa siviilipalvelukseen. Tätä vastustivat muun muassa Ahvenanmaan kansanedustaja sekö Aseistakieltäytyjäliitto, jonka mukaan Niinistön ehdotus tähtäsi Ahvenanmaan demilitarisoidun aseman heikentämiseen.

Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu vuodesta 1856. Niinistön mukaan ahvenanmaalaiset ovat viime aikoina ”heränneet todellisuuteen, kun turvallisuusympäristö on muuttunut”. Hänen mukaansa alueen aseman uudistamisesta on tehty aloitteita, joita Ahvenanmaalla on pohdittu eikä tyrmätty.

– Suomen tehtävänä on puolustaa Ahvenanmaata kriisin uhatessa ja kriisin aikana. Onhan se melkoinen kilpajuoksu Ahvenanmaalle, kun tilanne tulee päälle. Meillä on siihen joukot ja kalusto valmiina, mutta ei se demilitarisointi ainakaan helpota Ahvenanmaan puolustamista, Niinistö sanoo.

Puolustusministeri on pitänyt tiiviistä yhteyttä ruotsalaiskollegaansa Peter Hultqvistiin maiden puolustusyhteistyön lisäääntyessä.

– Luulen, että on myös Ruotsin intressissä pitää Ahvenanmaan asemaa esillä, Niinistö sanoo Helsingin Sanomille.

Elisabeth Rehnin ehdotuksessa kansalaispalvelus koskisi koko ikäluokkaa eli myös naisia.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

nico nyman

Yrittääk tää sotaministeri tosiaan saada jotain selkkausta aikaan kun koko ajan maalailee noita idästä tulevia uhkakuvia ja haluaa varustaa suomen natokuosiin ja valmiiksi sotaan jota hän ilmeisesti itse toivoo???

Mikko Toivonen

Minusta Ahvenanmaan nykyinen asema pitäisi täysin muuttaa ja itse näkisen parhaana Pääsaaren ja Marianhaminan liittämisen Ruotsiin ja pääsaaresta muihin ilmansuuntiin olevien pienempien saarten liittämisestä Suomeen. Kaikki sitten palautettuna ilman erioikeuksia kunkin maan normaalaihin käytäntöihin.
Ei Pohjoiseurooppa enää tarvitse mitään purjelaivakauden reliikki' ja senaikaisen sodankäynnin ajattelua kaikkine haittoinenn.

Raimo Laine

Startegisen sijaintinsa johdosta se on vaarsllisin alue Suomessa. Kun väestökin on Ruotsiin kaipaavaa ja se muutenkin on kulunkipuoluelella Suomen talaudessa, se kannattaisisi antaa Ruotsille.
Ruotsilla vaan on omiakin saaria uhanalisina ja huonosti puolustettuina.

Mutta voitaisiinhan toki julistaa, että se on demilitarisoitu eikä Suomi tule sitä puolustamaan. Jos emme ole sodassa, saamme varmasti kauppaliikennettä harjoittaa vaikka Ahvenanmaa olisi miehitetty.

Veijo Paasonen

Vai on jenkit kyselleet tukikohtaa Ahvenanmaasta. Kiire tulee puolustusministerille, ettei ruotsalaiset anna omaa saartaan sitä ennen.

Ruotsissa onkin kansaa peloteltu kuinka venäläiset tulee, tappaa ja raiskaa miehetkin. Mitä varten stategisesti tärkeää Gotlantia pitää sotilaallisesti vahvistaa. Lisätään painetta venäjän suuntaan ja kohta kansa on valmis jenkkitukikohtiin.

Ari Ohvo

Eivät venäläiset voi Suomeen hyökätä koska heillä ei ole vielä makkipakki teknologiaa. Venäläisten olisi tuotava Ahvenanmaalle mobiilit wc-yksiköt, jotta hyökkäys onnistuisi. Amerikasta voitaisiin ostaa maasta wc:hen ohjuksia, joilla pystyttäisiin puolustamaan Ahvenanmaata.

Ari Ohvo

Suomi voisi myös ottaa käyttöön M-18 kävyt korvaamaan käsikranaatteja joita olisi varaa valmistaa Suomen sotilasbudjetilla useampia satoja. Ne olisivat turvallisempia käyttää kuin nykyiset käsikranaatit ja luultavasti useita senttejä halvempia valmistaa. Lisäksi alokkaiden itsemurhat vähenisivät ja kouluttajia ei tarvitsisi valvoa niin paljon.

Tapio Tuomisto

. Mustapaita-Jussi ihan oikeasti on jämähtänyt 30-luvulle..mistä on kirjoittanut tä samaa paskaa..no enää vuosi aikaa vahtia tätä äärihörhöä.lähtl on kuitenkin edessä ja jää historiaamme eräänlaisena Lapuan liikkeen inkarnaationa.

Hannu Rautomäki

Suomen rikkain maakunta Ahvenanmaa saa maassa eniten erilaisia valtion tukia, joten kustannussyistä köyhtyvän Suomen tulisi luovuttaa Ahvenanmaa Ruotsille.
Sen jälkeen suomenkielisetkin voisivat muuttaa Ahvenanmaalle ilman nykyistä kielitaitopakkoa.