Tiistai 18.6.2019

Työnantajien räätälöimät ”aktiivimallipaketit” huolestuttivat työministerin – ”Tämä ei ole missään nimessä tarkoitus”

Luotu: 
27.5.2018 11:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Jari Lindström.
|

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan TE-toimistoilta tulee aktiivimallista positiivista palautetta. Sen sijaan tieto työnantajien työttömille räätälöimistä valmiista ”aktiivimallipaketeista” saa tyrmäyksen työministereiltä, Aamulehti kertoo.

Työministeriö on Lindströmin mukaan kuullut viestejä, joissa on puhuttu ”räätälöidyistä aktiivimallipaketeista”. Se saa ministerin pyörittämään päätään Aamulehden haastattelussa.

–Meille on tullut viestiä tällaisista paketeista, joissa siis työttömille tarjotaan niin sanotusti valmiiksi tehtyä pakettia työnantajan puolelta, jolla aktiivisuusvaatimus täyttyy, mutta joka ei tosiasiassa ole oikeasti aktivoivaa. Tämä ei ole missään nimessä se tarkoitus, ei, Lindström sanoo.

Paketeissa työttömän on siis tarkoitus tehdö juuri sen verran töitä, että työttömyysturvaa ei leikata. Tämä ei lisää todellista aktiivisuutta, Lindström katsoo.

Lindström myöntää, ettei aktiivimalli ole ongelmaton, mutta esimerkiksi kiertäessään TE-toimistoja ministeri on sanojensa mukaan saanut positiivista palautetta.

–He ovat kertoneet, että ihan selvästi on nähtävissä, että ihmiset, jotka eivät ole olleet vuosiin kiinnostuneita, ovat nyt lähteneet liikkeelle, Lindström toteaa.

Aktiivimalliin ollaan havaittujen ongelmien vuoksi tekemässä muutoksia, mutta tämä ei onnistu heti, työministeri kertoo. Sote-uudistuksen kiemurat vaikuttavat nyt kaikkeen eduskunnan päätöksentekoon.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Tämä asia ei tule yllätyksenä. Järjestelmää käytetään hyväksi juuri niin paljon kuin siihen annetaan mahdollisuutta. Aktiivimalli on täysi katastrofi, joka tulee lisäämään byrokratiaa ilman työllisyyden merkittävää kasvua ja lisäksi se tulee heikentämään entisestään vähäosaisten asemaa luomalla ns. "halpatyömarkkinoita" työnantajille. Lindström ja hänen avustajansa eivät kykene näkemään asioita kokouspöytää kauemmas eivätkä etenkään sitä mitä tämä malli aiheuttaa kansantaloudelle pitkässä juoksussa. Nämä uudet "halpatyömarkkinat" rapauttavat täysin taloudellisen pohjan tulevilta sukupolvilta eikä silloin ole enää vaihtoehtona halventaa entisestään työkustannuksia, sillä ne tulevat olemaan jo lähes orjuuden tasolla olevia töitä.

Ari Ohvo

Suomalaisten herranpelko on huvittavaa; työministeriä halutaan miellyttää ja kertoa hänelle vain positiivisia asioita ja sitten seläntakana haukutaan sen minkä keritään. Eivät ministerit ja muut johtajat ole juuri sen kummempia kuin tavalliset ihmisetkään. Saattavat olla ehkä vähän koulutetumpia ja kierompia, mutta muuten ihan sama meininki.

Pertti Ikonen

Ei tietenkään Lindströmille käy se, että työtön saisi hiukan lisätienestiä 18h työnteolla. Siis nämä TEM-heput eivät tunnu tajuavan sitä, että työtön tarvitsee myös rahaa eläkseen - ei pelkästään työtä.

mitja heiskanen

Tuo ukko on pelkkä kokoomuksen kumileimasin, tekee juuri niinkuin käsketään. EI omat kyvyt riitä edes huonon lain tekemiseen, syyt saa toki niskoilleen. Ei kyllä silti sääliä heru, saa ääliö juuri sitä mitä on tilannut ja onhan tulevaisuus tukien varasssa jo pitkälle turvattu.

Erkki Kelloniemi

Lindströmin lausunnosta paljastuu byrokraatille tyypillinen ihmiskäsitys; on paha, kun työttömille tarjotaan vapaaehtoisuuteen perustuvaa aktivointumisen mallia. Hyvä sen sijaan on se, kun viranomainen työllistyy itse piiskatessaan työttömiä aktiivisiksi.
Siniset on piiska-puolueke.