Maanantai 20.5.2019

”Tyynen rauhallinen” Juha Sipilä Ylellä: Sote saadaan maaliin – kokoomuksen irtiotot nähty

Luotu: 
27.5.2018 14:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esiintyi korostetun rauhallisesti Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina ja vakuutti luottavansa sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoon.

Sipilä myönsi, kuten hallituskumppani Petteri Orpo (kok.) lauantaina, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat lokakuussa kuten oli tarkoitus. Sipilä ilmoitti vaalien todennäköisesti viivästyvän hieman, mutta ne saatetaan järjestää jo tämän vuoden puolella. Sipilän mukaan maakuntavaaleja ei aikataulusyistä voida yhdistää ensi vuoden loppukevään eduskunta- ja eurovaaleihin, vaan ne järjestettäneen aiemmin.

Pääministeri ei hätkähtänyt ainakaan julkisesti Orpon ilmoitusta, että kokoomuksella on valmius vetäytyä sotesta, jos puolueen eduskuntaryhmä ei koe uudistuksen täyttävän puolueen tavoitteita. Sipilän mukaan tämä linjaus on hallituksen yhteinen, eikä yllätys. Lue myös: Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Sipilän mukaan hän on keskustellut Orpon kanssa, ja tämä on vakuuttanut kokoomuksen ryhmän olevan irtiotoista huolimatta muuten uudistuksen takana.

– [Kokoomuksen] ryhmä on kasassa ja irtiotot on nähty, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan hänen on helppo olla luottavainen, koska hän tietää julkisesta kuohunnasta huolimatta, että uudistus saadaan hyvässä järjestyksessä maaliin.

– Minä olen tyynen rauhallinen tässä, en ole yhtään yötä valvonut tämän takia, Sipilä sanoi.

Viimeisen viikon ajan on ihmetelty valtiovarainministeriön arviota uudistuksen kustannusvaikutuksista ja säästöpotentiaalista. Arvio ei ole vakuuttanut asiantuntijoita, mutta Sipilä kuittasi tämän toteamalla, ettei kukaan edes vielä voi esittää tarkkaa arviota uudistuksen säästövaikutuksista. Pääministeri korosti, että säästöt eivät lopulta ole valtiovallan käsissä vaan riippuvat paljolti maakuntien päätöksistä eli uudistuksen toimeenpanosta.

Sipilän mielestä eduskunnan täytyy käydä vakava keskustelu perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuodosta julkisuuteen. Valiokuntakäsittelyä hän kommentoi vain toteamalla uskovansa, että uudistuksen puutteet ovat korjattavissa eduskunnassa.

Lue lisää:

Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Sipilän on turha saivarrella, ettei kukaan voi tietää kustannuksia etukäteen. Samalla periaatteella voitaisiin hallitukselle antaa ensi vuoden tulo- ja menoarvion sijaan avoin valtakirja. Varmaan osa suomalaisista on niin tolloja, että menevät Sipilän halpaan, mutta suurin osa kyllä tajuaa hänen todellisten kustannusten karmeuden väistelynsä.

Arvo Tammela

Salonen, koska olet noin varma kustannuksista, älä saivartale, kerro ihmeessä kustannustietosi julkisuuteen. Ehkä kuvittelet, että osa suomalaisista on myöskin niin tolloja että uskovat sinun puheita vaikka et kertonutkaan minkäänlaista summaa kustannuksille. Onneksi minä uskon pääministeri Sipilän saivartelujakin, en sinun ja uskonveljiesi pelottelua.

Kalevi Salonen

Monet muut, jotka ovat ammatillisesti eri asioissa sisällä ovat jo hallituksen soten kustannuksista kertoneet: päivystys 3 mrd €/v (Lehtonen), palkkojen harmonisointi 0,7 mrd €, yrirysten voitot ja markkinointikulut 0,5 mrd €, kiinteistökulut > 1 mrd €, työterveyshuollon ja vakuutuspohjaisen terveydenhuollon päällekkäiset menot 1,1 mrd €, maakuntahallinnon kulut 0,5 mrd € ja monimutkaistuvan tietotekniikan sovellusympäristön aiheuttamat lisäkulut > 1 mrd €. Siis kun näistä kertyy jo noin 8 mrd €/v, niin miten hallitus ei pysty noin suurta summaa hahmottelemaan?

Sen sijaan hallitus kykenee mielestään kertaluokkaa vaativampaan suoritukseen eli arvioimaan tietotekniikan tuomat säästöt. Ei kannattaisi uskoa mitä tahansa lööperiä.

Arvo Tammela

Voi hyvänen aika, lainaat siis toisten tekemiä arvioita kustannuksista. Minä kun luulin, että pystyt esittämään kustannuksista itse tekemäsi tarkat laskelmat.
Esimerkiksi Lehtonen on omissa viikottain kirjoittamissaan blogeissa esittänyt laskelmansa sote-uudistuksen hirvittävistä kustannuksista vaikka tietää varmasti itsekin ettei kukaan pysty tietämään todellisia kustannuksia, ainoastaan arvioimaan.

Kalevi Salonen
Vastaus kommenttiin #13

Sanoit naulan kantaan. Useimpia tulevaisuudessa lankeavia kustannuksia pystytään vain arvioimaan. Se ei kuitenkaan ole tärkeää onko jokin kustannus vuodessa 0,9 tai 1,1 mrd €. Arvioissa on olennaista oikea suuruusluokka ja jos tekee päätöksiä, pitää olla riittävä pätevyys ja/tai avustajat, että niihin saadaan oikea ote. Jos tätä ei tapahdu, taho on päätöksentekoon kelvoton. Valitettavasti meillä on nyt esillä kelvoton sote-uudistus kyvyttömän hallituksen väkisin eteenpäin puskemana.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #13

Arvo Tammela, kenen tekemiä kustannuslaskelmia sinä pidät oikeina? Onko ne oikein itse sinun tekemiä? En näe selityksissäsi vaan yhtään numeroa.
Nyt hallitus on jo muuttanut mielipiteensä säästöjen suhteen. Onko tässä käymässä suuri veronmaksajien rahojen puhallus.
Lehtosella on terveyden hoitoalan vankka kokemus ja myös tietoa kustannusrakenteesta.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #16

Pasi Käyhkö, onneksi minun "laskutaidottomana" ei ole tarvinnut tehdä minkäänlaisia kustannuslaskelmia tulevasta sotesta.
Luotan täysin todellisten asiantuntijoiden esittämiin laskelmiin, en niiden, jotka itsekään eivät ole pystyneet kertomaan kustannuksista muuta kuin arvioita koska eivät voi tietää tarkasti tulevia kustannuksia kuten ei kukaan muukaan.
Pasi Käyhköllä ja joillakin muilla "tietäjillä" on tietenkin kustannusten todelliset euromäärät tiedossa, mutta jostakin syystä he kuitenkin toistavat joidenkin väsymättömien sotevastustajien esittämiä arvioita kustannuksista. Tähän heillä on tietenkin täysi oikeus. Jatkakaa edelleenkin , sillä aika käy vähiin!

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #19

Hyvä Arvo, että edes sinä luotat todellisten asiantuntijoiden esittämiin laskelmiin toisin kuin tämän maan hallitus. Tämän maan hallitus tukeutuu Hetemäkeen joka taas tukeutuu OECD:n raporttiin. Yhtään laskelmaa ei ole esitetty heidän taholtaan.

Lukuisat asiantuntijat ovat pyynnöstä antaneet hallitukselle lausuntonsa, lausunnot jotka hallitus on sivuttanut täysin.

Mikko Toivonen

Asia ei edes ole pelkkä kustannuskysymys.
Maakuntahallintoa ei kuitenkaan tarvita missään järjestelyissä
Sote taa pitää muuttaa niin, että se aidosti palvelee kansalaisen tarpeita ja se ei onnistu valinnanvapaushuijauksella eikä rahansiirrolla pörssiyhtiöille eikä edes täydellä keskitetyllä yhteiskunnallistamisella.
Tarvitaan muutoksia, missä ihminen pääsee luottamalleen lääkärille perusasioissa heti eli sdamana päivänä järkevällä käyntikustannuksella. Se onnistuu ainakin Skandinavian ulkopuolisessa maailmassa niin että aidot ammatinharjoittajalääköärien vastaanotot kohtuullisella korvauksella avustavat julkista perusterveydenhuoltoa.
Erikoissairaanhoito pitää joka tapauksessa organisoida niin että sen valtaosa on julkisen tuottamaa tai alihankkimaa milloin käytännöllistä ja sitten vaikka yksityisiltä ja vakuutusyhtiiden sairaaloilta ja asemilta.
Kontrollin on aina säilyttävä Brittien NHS tyyliin noin 80% julkisella.

Reino Mäkinen

Kyllä kustannukset on arvioitavissa, jos tiedetään mitä ollaan tekemäsä, on henkilöresurssit ja aikaa. Lisäksi täytyy olla avoimmuus.Kustannuksiin pitää ottaa myös 18 maakunnan kustannusmuutoksen ero verrattuna nyky hallintoon.

Heikki Rosti

Esson baarin asiantuntijat ynnälaskuharjoituksia esittävät.Siitävaan esittämään.Sotapäällikköjen rauhallisuus ensimmäinen edelletys ,kun sotaan lähdetään.Ynnämuutalaskujen esittäjille leppoisaa kesää.Sodassa Suuroffensiivien alkaminen salattava täysin.Ja tämä salaus ei vuoda.Oppositio ,elä siis rauhassa.

Seppo Simonen

Tuntuu niin turvalliselta kun pääministerimmen luo hienosti uskoa tulevaan edistykselliseen Suomeen. Valtiovarainministariön tulevalla uudella sote ja maakuntamamalilla on hyvä toimivan kustannusnousujen estonansiolla voidaan toteuttaa monia muita uudistuksia kuten perintöveron ja varainsiirtoveron poiston.
Vielä joku harva kommentoija änkyröi vastaan ja edelleen haluavat elää julkisen vallan monopolisoituneessa byrokraattisen jäykässä eriarvoistvassa nyky sotessa se vasta outoa on.

Timo Harju

Tuntuu turvalliselta? Usko ei petä kun uskoo. Maan korvessa kulkevi lapsosen tie/ häntä Sipilän hallitus sotehen vie...

Kun kapitaatioraja tulee vastaan, hoito loppuu. Ei siellä mikään veli ole odottamassa.

Emme olisi juuri muuta tarvinneet kuin lisää lääkäreitä, emme tällaista ahneuden ja vallanhimon sirkusta. Tätä rakennelmaa kammoksuu arkkiatri Risto Pelkosta myöten lähes poikkeuksetta jokainen kansanterveyden päälle ymmärtävä, mutta sinullehan tällä tietysti ei ole mitään merkitystä. Sinulle riittää tuo usko.

Irmeli Creutz

Enpä ole kuullut yhdenkään, etenkään lääkärin kannattavan Sote uudistusta.
Kuulun itsekin tähän joukkoon.
Toivon todellakin sen kaatumista, sillä onhan nytkin potilailla valinnanvapaus mennä vaivoinensa terveysasemalle tai privaattiin.
Ihmeellinen kiire muuten ajaa tällainen hullutus läpi.