Sunnuntai 26.5.2019

Timo Soinin aborttikannanotolle tyrmäys: ”Tämä ei ole Suomen virallinen linja”

Luotu: 
28.5.2018 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuvassa ulkoministeri Timo Soini hänen vielä vaikuttaessaan hallituksen johtotriossa.
|

Hallituskumppani kokoomuksen ministerit sanoutuvat irti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotosta. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan Soinin kanta ei ole Suomen virallinen linja.

Ulkoministeri Soini kirjoitti viikonloppuna blogissaan Irlannin aborttikansanäänestyksestä. Irlantilaiset äänestivät maan jyrkän aborttilain muuttamisen eli käytännössä abortin laillistamisen puolesta.

– Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta, abortin vastustajaksi tiedetty Soini kirjoitti tuloksesta.

Muun muassa opposition kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) ihmetteli, miten Suomen ulkoministeri voi sotkeutua toisen maan kansanäänestyksen tulokseen ja vastustaa hallituksen linjan vastaisesti ihmisoikeuskysymystä eli aborttioikeutta. Samaa kyseli ministereiltä vihreiden Ville Niinistö.

– Timo Soinin mielipide ei ole Suomen virallinen linja aborttiin, Ville Niinistö. Kehitysministerinä lisäsin rahoitusta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä lisääntymisoikeuksiin liittyvään tukeen ml turvallisen abortin mahdollisuudet kehitysmaissa, Kai Mykkänen vastasi Vihreiden ex-puheenjohtajan ihmetykseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen vahvisti linjan.

– Asia on juuri näin kuten Kaitsu toteaa. Suomi pitää esillä kaikissa yhteyksissä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja oikeuksia. Viimeksi tiistaina kehitysministerien kokouksessa. Aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys, Virolainen summasi.

Alla poliitikkojen twiittejä aiheesta.

 

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Jääskeläinen

Soinin plokista:"Kummaksi menee maailma, jos elämän puolustamista tarvitsee puolustella.

Puolustan silti. Sopivalla ja sopimattomalla hetkellä."
Sehän toteutui heti, sekä kummaksi meno että hetken sopimattomuus. Tolokullinen ihminen olisi tietenkin huomoinut, että kyse ei ole Suomen kannasta vaan Soinin.

Erkki Johansson

Abortista ollaan niin montaa mieltä. Itse en hyväksynyt aborttia, kun siinä oli kysymys minun lapsestani, mutta mikä minä olen toisten päätöksiin puuttumaan?

Timo-poika voisi nyt hiukan rauhoittua ja ottaa oppia tästä periaatteesta.

Jarkko Palmgren

Irlanti totesi, ettei Paavi ole ollut erehtymätön, vaan erehtyväinen. Jos lehmälläkin on paremmat oikeudet ,on tuo uusi lainmuutos sitten askel parempaan suuntaan.

Katolilaisen Paavi-uskonnon /näkemyksen mukaan ei ehkäisyä saisi olla. Meitä on liki 8 Mrd täällä tuhoamassa ekosysteemejä.

Kaikkien uskovaisten pitäisi hetimiten alkaa rukoilemaan , että Paavi tunnustaa erehtyväisyytensä ja alkaa kehottamaan ja kannustamaan ehkäisyvälineiden käyttöön. Rukoilkaatte, että lähetysasemat ja kirkot muutetaan antamaan ehkäisyneuvolatoimintaa.

Kehitysapu tulisi kytkeä ehkäisyneuvola toimintaan ehdoksi kehitysmaissa.

Ravintoa ja resursseja riittää siellä paremmin kun biologian perusasiat pidetään mielessä. Myös yhteiskuntajärjestys lujittuu,kun luottamusjärjestelmä ja usko tulevaisuuteen on parempi. Maapallo on jo täyttynyt, kuten isossa kirjassa kehotettiin. Nyt on jarrutuksen aika. Kirkkojenkin ja muiden uskontokuntienkin - Aika kantaa vastuu tästä planeetasta syntyvyyttä rajoittamalla!

Markku Marttila

"Kummaksi menee maailma, jos elämän puolustamista tarvitsee puolustella.
Puolustan silti. Sopivalla ja sopimattomalla hetkellä." (toteaa Timo Soini)

Niinpä niin, Timo . Kummaksi on mennyt - ja jumalattomaksi - maailman meno.
Ihmistaimen surmaaminen äitinsä kohtuun on väärin. Olet Timo oikeassa.

Kalevi Siikonen

Eiköhän se lle Irlantilaisten oma asia. ei siihen tarvita meidän hallituksen virallista eikä epävirallista kantaa. Soini itessään voi tok halutessaan tuoda oman mielipiteensä julkaistavaksi. Tuomitkoon myös Israelin tarkka-ampujar, jotka tuhiavat jo kasvuikäisiä lapsia. Tosin edelleen yksityishenkilönä.

Veijo Murtomäki

Suomen alhainen syntyvyys kääntyisi nousuun, jos abortteja ei tehtäisi meilläkään. Siinä eräs näkökulma asiaan. Toisaalta murha ei muuksi muutu, tehdään elämän lopettaminen missä vaiheessa tahansa.

Muistan koulussa puhutun antiikin Kreikassa kulttuurista, jossa elinkelvottomat ihmiset heitettiin rotkoon, mitä opetuksessa kammoksuttiin. No nyt heitetään roskikseen todennäköisesti pääosin elinkelpoisia sikiöitä, mutta useimpien mielestä se on OK. Jotain ristiriitaista länsimaisessa ihmiskäsityksessä siten on.

Soinihan saa vakaumuksensa mukaisesti tuomita abortin, totta kai, mutta ministerinä hän väistämättä liittyy Suomen kantaan. Ministeri ei ole koskaan yksityishenkilö.

Tommi Vilkka

Timo Soini puhuu yksityishenkilönä eikä se saisi ketään kiinnostaa. Oikeasti hieno asia että irlanti vihdoinkin laillistaa abortin sielläkin kuolee naisia laittomiin abortteihin kuin muissakin maissa joissa abortti on laiton. Abortti keskustelussa vastustajat puhuvat kuin sikiö olisi jo 100% valmis aikuinen ihminen joka julmasti murhataan äidin kohtuun vaikkakin kyseessä on pieni möykky jota et voi erottaa minkään selkärankaisen sikiöstä niin alkuvaiheessa. Myös ihmiset unohtavat että nyt jo meillä on ihmisä jotka eivät saisi olla vanhempia mutta abortin kieltämisen jälkeen niitä olisi 10x enemmän sekä meillä olisi taas lastenkodit täynnä ja ne jotka ei sinne mahdu olisivat kadulla.

Antti Linkola

Aborttilaki ei aiheuta abortteja, ei yhtäkään. Abortti tehdään naisen pyynnöstä. Lailla voidaan naista valvoa ja ohjata. Elämän kunnioittaminen tarkoittaa tässä sitä, että meillä olisi niin elämänmyönteinen yhteiskunta, että yhdenkään raskaaksi tulleen ei tarvitsisi toivoa raskaudenkeskeytystä. Siinä on työmaata meille miehille -ja naisille.

Veijo Paasonen

Missähän vaiheessa on kyse ihmistaimesta? Siinä vaiheessa, kun taimi ei enään näytä samalta kuin kananpoika vastaavassa kehitysvaiheessa? Vai otetaanko määritykseksi se että katolisten mukaan siementä ei saisi heittää maahan, joka tarkoittaa että jo keskeytetty yhdyntä olisi syntiä Soininkin mielestä. Kondomit kun on ollut pitkään kieltolistalla katolisissa maissa.

Aikoinaan valtio tarvitsi kaikki lapset joita maan päälle vain saatiin, korvaamaan lapsikuolleisuuden aiheuttama väestön leikkaus.aborttivastaisuus vetoamalla väestönmäärään on kaukaiseen historiaan vetoamista, aivan kuin juutalaiset ovat sikavastaisia. Ennen oli ennen nyt on nyt.

Vai eikö ole käynyt mielessä, että kun eliniän odote on lähempänä 70 vuotta kuin 40 vuotta ja lapsikuolleisuua on prosentin osia eikä kymmeniä prosentteja, olisi hiukan eri tilanne ja perheensuunnittelu aivan eri asemassa kuin tuhat vuotta sitten. Silloin perheen koko pysyi kurissa ruualla. Ylimääräiset ja heikot kuolivat nälkään ja sairauksiin.

Ja kyllä, laitan äänekkäät abortinvastustajat samaan kategoriaan äärijuutalaisten ja -muslimien kanssa. Voisi heidätkin lähettää israeliin, missä on paljon ääriainesta.

Heikki Rosti

Eu politiikassa on elämän kunnioitus samalla tasolla,kuin ensimmäisessä Eu ssa n v.60 Jkr.Kun silloinen EU päättäjä Rooman keisari gladiaattoritaistelun huipennuksena käänsi peukalonsa ylös tai alaspäin riippuen siitä oliko hävinnyt riittävän urhea ja jos oli elämä säilyi,jos ei peukalo kääntyi alas .Keisarin tilalle EU kansandemokratiassa tullut suuri yleisö.Irlannissa peukalot kääntyivät alas ja hi-tec terveydenhuolto hoitaa loput.Kuin NatsiSaksassa. Mitä merkillistä tässä normaalia kansanvaltaa .Onhan se kenelle on. Meille se ei tule koskaan olemaan.Eu on räikeän kaksinaismoraalinen.EU ssa Lähi-idän sotarintamilla tapahtuvaa lapsien tuhoamista pidetään törkeän kuvottavana tekona(mitä se tietysti on isolla T lla),mutta kotirintaman teurastukset osa hi-tec lääketiedettä.No miten tämä sitten edistää keskustelua.Keskustelua tämä ei edistä,mutta tappamista tämä vähentää.

Pekka J. Mäkinen

Ongelma tässä on se että abortista on tullut ehkäisykeino. Jos joku puhuu äidin hengenvaarasta tai äidin oikeudesta määrätä omasta kehostaa (tappamalla toisen keho) , hän ei ole ymmärtänyt ongelman todellista laitaa.

Abortoitava ihmisalku on kuitenkin jo tunteva olento ja osaa tehdä jo monenlaisia asioita.