Keskiviikko 17.7.2019

EU kieltämässä pillit, vanupuikot ja kertakäyttölautaset – Useat kertakäyttömuovituotteet mustalla listalla

Luotu: 
28.5.2018 14:06
  • Euroopan komissio haluaisi saada keräyksen piiriin vuoteen 2025 mennessä 90 prosenttia EU:n kertakäyttöisistä muovipulloista esimerkiksi panttijärjestelmän avulla.
|

Euroopan komissio ehdotti maanantaina uusia koko EU:ta koskevia sääntöjä roskaantumisen vähentämiseksi. Komissio laittaisi täyskieltoon sellaiset kertakäyttöiset muovituotteet, joiden tilalle on saatavilla kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Pannaan laitettaisiin täten esimerkiksi vanupuikot, ruokailuvälineet, lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret. Kyseiset tuotteet pitäisi ehdotuksen mukaan valmistaa kestävämmistä materiaaleista.  

– Muovi voi olla erinomainen materiaali, mutta sitä on käytettävä aiempaa vastuullisemmin. Kertakäyttöiset muovit eivät ole viisas valinta talouden tai ympäristön kannalta, ja tämänpäiväisillä ehdotuksilla autetaan yrityksiä ja kuluttajia siirtymään kestävämpiin vaihtoehtoihin, Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo tiedotteessa.

Kertakäyttöiset muoviset juomapakkaukset komissio sallisi markkinoilla vain, jos ne on suunniteltu siten, ettei korkki tai kansi irtoa pakkauksesta.

Komissio puuttuu ehdotuksellaan aluksi kymmeneen kertakäyttöisen muovituotteeseen ja kalastusvälineisiin, jotka aiheuttavat 70 prosenttia Euroopan merien roskaantumisesta.

Selkeiden vaihtoehtojen puuttuessa komissio rajoittaisi muovituotteiden käyttöä maakohtaisilla vähennystavoitteilla, tuotteiden suunnitteluun ja merkintöihin liittyvillä vaatimuksilla ja tuottajille kohdistuvilla jätehuolto- ja puhdistusvelvoitteilla.

Tuottajien pitäisi ehdotuksen mukaan osallistua esimerkiksi jätehuollon kustannuksiin, ja velvoitteet koskisivat juomapakkauksia, mukeja, filtterillisiä savukkeita, kosteuspyyhkeitä, ilmapalloja ja kevyitä muovikasseja. Tuottajia kannustettaisiin myös kehittämään ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Vuoteen 2025 mennessä komissio haluaisi saada keräyksen piiriin 90 prosenttia EU:n kertakäyttöisistä muovipulloista esimerkiksi panttijärjestelmän avulla.

Esimerkiksi terveyssiteisiin, kosteuspyyhkeisiin ja ilmapalloihin komissio vaatisi laittamaan selkeät merkinnät, jotka kertovat, kuinka jäte kuuluu hävittää, sisältääkö se muovia ja onko sillä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Kalastusvälineet aiheuttavat 27 prosenttia rantojen roskaantumisesta, minkä vuoksi komissio täydentäisi tuottajan vastuuta. Lisäksi komissio lisäisi kansalaisten tietoutta kertakäyttöisten muovituotteiden ja kalastusvälineiden haitallisuudesta ympäristölle.

Tiedotteessa todetaan, että kertakäyttömuovin vähentäminen Euroopassa ei ratkaise koko maailman muoviongelmaa, mutta komissio toivoo EU:n edelläkävijyyden synnyttävän globaalejakin muutoksia.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tästä asiasta on ollut kaikille avoin EU-kuuleminen, mutta se on päättynyt jo 12.2.2018:

https://ec.europa.eu/info/consultations/reducing-marine-litter-action-si...

Miksi näistä kaikille avoimista EU-kuulemisista ei mikään taho Suomessa tiedota? Voisiko US ystävällisesti ottaa asiakseen tiedottaa näistä julkisista EU-kuulemisista oikea-aikaisesti? Ks. alla:

https://ec.europa.eu/info/consultations_fi

Harri Tapani

"Miksi näistä kaikille avoimista EU-kuulemisista ei mikään taho Suomessa "

Sepä se, asiaa on ihmetelty jo pitempään, sieltä EU:n suunnasta tulee kovin vähän ja huonosti tietoa tänne julkisuuteen ja usein kovasti jälkijunassa. Edes europarlamentaarikot eivät kerro juurikaan siitä mitä on menossa ja minkälaisia eteensä annettuja lakeja joutuvt tai saavat käsitellä. Kaikenkaikkiaan tiedotus EU-asioissa johtavissa medioissakin tuntuu olevan melko puutteellista ja jopa valkoivaakin.

Hannu Rautomäki

Juna meni jo.
Euroopan kielloilla ei ole juurikaan vaikutusta valtamerien jättimäisiin muovipyörteisiin, joista muovi ei katoa, vaan pelkästään jauhautuu mikroskooppiseksi ja päätyy kalaravinnon kautta ihmisiin.
Muovia syydetään valtameriin kautta maailman kuten ennenkin.