Tiistai 21.5.2019

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Luotu: 
30.5.2018 19:20
Päivitetty: 
31.5.2018 17:53
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tiedetään abortin vastustajaksi. Arkistokuva.
|

Etenkin vihreiden riveistä vaaditaan hallitusta reagoimaan ulkoministeri Timo Soinin (sin.) toimien vuoksi. Iltalehti on kertonut tänään Soinin osallistuneen virallisella työmatkallaan abortinvastaiseen tilaisuuteen.

Katolilaisen Soinin aborttikommentit herättivät jo viikonloppuna huomiota ja kokoomusministerit sanoutuivat niistä irti. Soini ilmaisi blogissaan pettymyksensä Irlannin kansanäänestyksen tulokseen laillistaa abortti. Lue lisää: Timo Soinin aborttikannanotolle tyrmäys: ”Tämä ei ole Suomen virallinen linja”

Eilen tiistaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tiedotti puolustavansa naisten ja tyttöjen oikeutta aborttiin.

– Aborttien salliminen on vastuullista tasa-arvo- ja ihmisoikeuspolitiikkaa. Suomi ei ole lipeämässä tästä periaatteesta kansallisilla tai kansainvälisillä areenoilla. Mitä haastavammaksi kansainväliset olosuhteet lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämiseksi käyvät, sitä sitkeämpi ja johdonmukaisempi Suomen tulee olla, ministeri Saarikko muistutti tiedotteessaan.

”Normaaleita ulkoministerin hommia”

Tänään keskiviikkona Iltalehti uutisoi Soinin osallistuneen Kanadan Ottawassa abortinvastaiseen mielenilmaukseen, mistä hän kirjoitti blogissaan jo 12. toukokuuta ja listasi ”normaaleita ulkoministerin hommia”. Päivitys 31.5. klo 17:52: Soini kiistää osallistuneensa marssille, mutta myöntää olleensa mukana järjestön iltavigiliassa, lue tarkemmin: Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

– Vaikuttamista, viestien viemistä, Suomen kantojen esittämistä. Asialliset hommat hoidetaan. Lisäksi katsotaan, mitä muuta mielenkiintoista on tarjolla. Ja onhan sitä, Soini kirjoitti blogissaan.

– Ottawassa kävin yhtenä iltana Pro- Life liikkeen iltavigiliassa, joka alkoi klo 21,00. Tuo tilaisuus järjestettiin ulkona, eikä kirkossa. Tapahtuma edelsi seuraavan päivän suurta Pro- Life marssia Ottawassa.

Soini tarkoitti marssilla suurta abortinvastaista National march for life -mielenosoitusta. Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen twiittasi 10. toukokuuta kuvan Soinin kanssa kynttilätuikut kädessä ja kirjoitti Twitterissä marssista:

– Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!

Voit katsoa kuvan jutun lopusta. Iltalehti ei tavoittanut Soinia kommentoimaan uutista, mutta Soini vastasi Helsingin Sanomille lyhyesti.

–Osallistuin iltavigliaan, joka alkoi klo 21.00. Tapahtuma oli vapaa-ajalla, eikä osa virallista ohjelmaa. On täysin selvää, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen – ja uskonnonvapaus, Soini vastasi Helsingin Sanomille tekstiviestissä.

”Täysin sopimatonta”

Etenkin vihreissä ollaan pöyristyneitä Iltalehden uutisoimasta tiedosta. Entinen puheenjohtaja Ville Niinistö vaatii hallitukselta selvitystä asiasta. Niinistön mielestä Soinin ”harkintakyky on nyt kyllä pahasti pettänyt”, kun hän osallistui tilaisuuteen virkamatkalla.

–Se on täysin sopimatonta, sillä Suomen ulkopolitiikan linja on edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Hallitukselta on vaadittava selvitystä ministeri Soinin toiminnasta ja Suomen ulkopolitiikan linjan vastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta virallisella työmatkalla, Niinistö kirjoittaa Facebookissa.

Niinistön mukaan National march for life -liikkeessä on kyse ”naisten itsemääräämisoikeutta ja koko aborttioikeutta vastustavasta liikkeestä”.

–Ei ole ongelma, jos ministeri osallistuu työmatkalla Suomen linjan mukaiseen mielenilmaisuun. Esimerkiksi vähemmistöjen puolustaminen on sitä. Ei ole myöskään ylitsepääsemätöntä sekään, että yksityishenkilönä ministerillä voi olla vapaa-ajallaan omia ja Suomen linjasta poikkeavia kantoja arvokysymyksissä. Sen sijaan on sopimatonta työmatkalla osoittaa mieltään linjaamme vastaan, kuten naisten oikeuksia tai aborttilakeja vastaan. Ulkoministeri edustaa Suomea. Tähän on nyt vaadittava hallituksen vastausta, Niinistö sanoo.

Kansanedustaja Emma Kari (vihr.) ihmettelee Twitterissä, miksi pääministeri ei puutu ulkoministerin toimintaan, jos se ei vastaa hallituksen linjaa. Kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) pitää niin ikään asiaa vakavana ja twiittaa aiheesta:

–On aidosti vakava kysymys, kuinka maamme ulkoministeri voi osallistua toisessa maassa aborttia vastustavaan mielenosoitukseen, joka on vastoin Suomen linjaa. Tämä vielä tapahtuu verovaroin maksetulla ja virallisella työmatkalla. Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson hämmästelee Soinin toimintaa.

–Suomen ulkoministeri on Kanadassa virallisella työmatkalla ollessaan osallistunut abortinvastaiseen mielenosoitukseen, kaiken lisäksi niin, että asiasta valtiosihteerin toimesta tiedotettu. Mitä sanoo hallitus? Andersson kysyy Twitterissä.

Päivitetty juttua ja otsikkoa 31.5. klo 17:52: Soini kiistää osallistuneensa marssille, mutta myöntää olleensa mukana järjestön iltavigiliassa.

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Salonen

Kyllähän vihreidenkin ministerit osallistuivat ministereinä ollessaan kaiken maailman homotapahtumiin ja turkistarhausta vastustaviin mielenilmauksiin, vaikkei siihen hallituksen lupaa ja linjausta ollutkaan. Nyt on vain kyse siitä, että vihreiden mielestä Soinin mielipide on väärä ja sen takia Soinilla ei ole "lupaa" mielipiteeseensä.

Mikko Räsänen

Mutta eikös näitä vihreitä ollut taannoin jossain anarkistien ja muiden pomminheittäjien marsseilla Berliinissä? Taisi nämäkin reissut olla ihan yhteiskunnan rahoilla maksettuja. Mutta toki vihreät saavat särkeä ikkunoita ja tuomita muiden elämänkatsomuksen, koska he ovat aina oikeassa ja suvaitsevat kaikki samaa mieltä olevat näkökannat.

Jorma Nordlin

Ei ministeri vaan voi noin sooloilla, sitten pitää jättää ministerin homma. Kyseisen ministerin harjoittama toisen hallituspuolueen jatkuva arvostelu on jotain sellaista, jota ei ole aikaisemmin suomalaisessa politiikassa nähty. Ministeri ei sitoudu yhteistyöhön vaan nokkii julkisuudessa toista hallituspuoluetta ja sitten marssii erilaisissa mielenosoituksissa ja tekee oppositiopolitiikkaa samaan aikaan, kun istuu hallituksessa.

Jorma Moll

Iltalehti>.....Soini on usein puheissaan ja kirjoituksissaan puolustanut elämän pyhyyttä ja vastustanut muun muassa aborttia ja eutanasiaa.
Soini on myös toiminut aktiivisesti vakaumuksensa puolesta....

ooo

Vielä on ihmisiä, joilla on arvot järjestyksessä.
Kuolleet kalat kulkevat virran vietävinä.

Arto Luukkanen

Jäin pohtimaan Soinin mielenosoitusta. Suomen ulkopoliittisena linjana on ollut aina se, että se korostaa korostaa valtiosuvereniteettiä, ts. vieraiden valtioiden sisäasioihin ei sotkeuduta toisen valtion viranhaltijoitten, kaikkein viimeisenä ulkoministerin, taholta. Ja jos Suomi rupeaa sotkeutumaan muiden maiden
asioihin ihan oman intonsa ilosta, tarjoaa se kuvan kansainvälisesti,
että tämä maa ei välitä suvereeniteeteistä eikä siis sitten omastakaan
mitään.

Ruotsihan harjoitti tätä "moraalista suurvalta politiikkaa" kylmän sodan aikana. USA:n suojeluksessa ja samalla aseita vieden kaikille joilla oli rahaa. Soinin sooloilu merkitsee sitä, että meille voi tulla "reippaalla mielellä" niin, että vierailevat ulkoministerit tulla vapaasti osoittamaan mieltään.

Suomen linjana on ollut myös se, että vieraan valtion ulkoasioihin ei saa sotkeutua, elleivät ne pätevästi osoitetutuista syistä kosketa omaa maata, mutta puhtaaseen sisäpolitiikkaan (ja vielä hallitusvastaisessa mielessä) sotkeutuminen on huippu; julistus siitä että maa on oman maansa siirtomaa! Mitkään dementit, että kyseessä oli ministerin yksityinen mielipide eivät auta, sillä ministeri on virallisilla vierailuilla itse valtio.

Eli ehdotan oppositiolle: antakaa Timpalle henkilökohtainen epäluottamuslause. Vähän samalla tavalla kuin kommunisti Yrjö Leinolle annettiin.

Heikki Rosti

Hohohoijaa! Siitähän on jo useampi vuosisata ,kun puolalainen Katariina Jagellonica Suomen poliittista kenttää hämmensi.Onneksi on nyt Soini ja tunteet taas kuumenee hellekesän kynnyksellä.Helteistä viikonvaihdetta myös politiikan arvostelijoille.

Kati Gröhn

Hyvä, että joku puolustaa vielä tänä päivänä vähemmistön oikeuksia elämään, joita syntymättömät lapset mielestäni sanan suurimmassa merkityksessä ovat! Abortti ei ole mikään pikkujuttu eikä ratkaisu holtittoman seksiseikkailun päätteeksi. Siinä lopetetaan viattoman lapsen elämä! Vihreätkin puolustavat olevinaan niin elämää ja luontoa, mutta puoltavat jotain noinkin raakaa kun ihmislapsen murha kovaan ääneen. Hyi mikä häpeä! Lähtökohtaisesti ei voi koskaan olla hyvä asia, se jos abortteja tehdään, mielestäni se on ollut suomenkin kanta, vaikka täällä varhaisilla viikoilla painavista syistä se sallitaankin.

Petri Muinonen

Aivan erinomaista, että ulkoministerimme osallistuu Pro life-tapahtumaan. Ihmiselämän puolustaminen on aina oikein, irvokasta että noin moni suomalainen poliitikko on kritisoimassa ja siis itse asiassa viattomien ihmiselämien tuhoamisen puolestapuhujia.