Keskiviikko 22.5.2019

IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Luotu: 
31.5.2018 15:53
Päivitetty: 
31.5.2018 16:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Valtiovarainiministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Iltalehdelle, että Juha Sipilän (kesk.) hallitus on käsitellyt ulkoministerin toimia. Arkistokuva.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi lyhyesti Iltalehdelle ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttiprotestia, jota on jyrkästi arvosteltu.

Vihreät nosti asiasta äläkän eilen keskiviikkona, kun Iltalehti uutisoi Soinin osallistuneen abortinvastaiseen mielenosoitukseen virallisen työmatkansa aikana. Lue tarkemmin: Ulkoministeri marssi aborttia vastaan työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö vaati hallitukselta selvitystä asiasta ja kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) ihmetteli, ”katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi”.

Asia on herättänyt muutoinkin keskustelua somessa ja yksi jos toinenkin on perännyt hallitusta kommentoimaan asiaa. Orpo antoi asiasta lyhyen kommentin Iltalehdelle.

– Ensinnäkin hän (Soini) kertoi, ettei ollut mielenosoituksessa, että siinä olisi ollut väärää tietoa. Hän oli osallistunut johonkin tilaisuuteen edellisenä iltana. Haluan tehdä täysin selväksi, että se (Soinin aborttikanta) ei ole hallituksen kanta eikä Suomen virallinen kanta. Meidän kantamme on aivan selkeä tässä, Orpo sanoi Iltalehdelle.

– Olemme käyneet tästä hallituksessa keskustelua ja todenneet yksiselitteisesti, että tämä ei ole hallituksen ja Suomen virallinen kanta.

Iltalehti kysyi, saako Soini tästä pyyhkeitä.

– Asia oli esillä, ja varmasti olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, että vaikka yksityishenkilönä on oikeus osallistua tilaisuuksiin, väärinymmärryksen vaara on aina olemassa, ja se pitää meidän kaikkien työssämme muistaa.

Iltatilaisuudella Soini viittaa iltavigiliaan, josta hän kirjoitti blogissaankin.

– Ottawassa kävin yhtenä iltana Pro- Life liikkeen iltavigiliassa, joka alkoi klo 21,00. Tuo tilaisuus järjestettiin ulkona, eikä kirkossa. Tapahtuma edelsi seuraavan päivän suurta Pro- Life marssia Ottawassa.

Marssilla Soini tarkoittaa suurta abortinvastaista National march for life -mielenosoitusta, josta nyt on kohistu. Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen twiittasi 10. toukokuuta kuvan Soinin kanssa kynttilätuikut kädessä. Voit katsoa kuvan jutun lopusta. Virtanen kirjoitti Twitterissä näin:

– Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!

Soini itse kommentoi asiaa eilen keskiviikkona Helsingin Sanomille lyhyesti.

–Osallistuin iltavigliaan, joka alkoi klo 21.00. Tapahtuma oli vapaa-ajalla, eikä osa virallista ohjelmaa. On täysin selvää, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen – ja uskonnonvapaus, Soini vastasi Helsingin Sanomille tekstiviestissä.

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kuisma Jussi

Että Herra Soini pääsi valtionpiikkin marsille jos olisi mennyt turistina omaan piikkiin mutta työmatkalla hän ulkoministerina otti osaa eli aika törkeä juttu mutta Sipilä antaa anteeksi mitä jos kaveri vähän hölmöilee

Raimo Laine

Muistan nähneeni ministerin pride-kulkueessa, mutta kenkää en ole havainnut.
Suomessa ministerikin voi tehdä vapaa-ajallaan mitä haluaa, mutta se ei tietysti saa olla valtion kannanotto. Myös uskonvapauskin maassa vallitsee.