Torstai 23.5.2019

Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

Luotu: 
31.5.2018 17:11
Päivitetty: 
31.5.2018 18:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat kommentoineet tänään ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kohuttua työmatkaa. Arkistokuva.
|

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttiprotesti nousi esille tänään eduskunnan kyselytunnilla, kun Ville Niinistö (vihr.) pääsi esittämään jo eilen esiin nostamansa kysymyksen pääministerille. Myös Soini itse kommentoi asiaa.

Niinistö vaati eilen keskiviikkona selvitystä hallitukselta julkisuudessa olleista tiedoista, joiden mukaan Soini osallistui abortinvastaiseen mielenilmaukseen työmatkallaan. Lue tarkemmin: Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Asia on herättänyt muutoinkin keskustelua somessa ja yksi jos toinenkin on perännyt hallitusta kommentoimaan asiaa. Petteri Orpo ehti sanoa Iltalehdelle, että asiasta käytiin keskustelu. Lue myös: IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi kyselytunnilla, ettei hallituksen linja ole muuttunut ja Soinin osallistuminen yksityistilaisuuteen oli etukäteen tiedossa.

–Yksityistilaisuudessa, jos ollaan ministerinä, niin silloin täytyy olla äärimmäisen tarkkana siinä, että esiinnytään yksityishenkilönä eikä ministerinä. Tässä kulkee äärimmäisen tarkka raja, Sipilä sanoi kyselytunnilla.

–Kävimme hallituksessa tänään lyhyen keskustelun siitä, että meidän täytyy olla äärimmäisen tarkkana siitä, että kun virkamatkoilla on oikeus myöskin yksityistilaisuuksiin osallistumiseen, että näissä tilaisuuksissa ollaan aidosti yksityishenkilönä, eikä ministerinä, Sipilä jatkoi ja lisäsi, että kaikki olivat asiasta samaa mieltä.

Soini painotti, että kaikissa demokratioissa pitää olla uskonnon-, mielipiteen- ja sananvapaus.

–Tämä on henkilökohtainen kantani, joka on vaaleissa punnittu. Joka kerta, kun olen tänne päässyt, sitä on minulta kaikkien vaalien alla kysytty ja kysytään varmasti tulevaisuudessakin, jos olen ehdolla, Soini sanoi.

–Kun valtioneuvoston jäsen on matkalla vaikkapa viikon, hänellä on useita vapaailtoja. Hän voi käydä joko jalkapallomatsissa tai Guggenheimissa tai vaikka Pride-kulkueessa harkintansa mukaan.

Soini kertoi, että puheena oleva mielenosoitus oli vasta seuraavana päivänä, eikä hän omien sanojensa mukaan osallistunut marssille, jossa oli mukana ”tuhansia ja tuhansia ihmisiä”.

–Se, mihin osallistuin, oli iltavigilia, joka oli edellisenä iltana, Soini sanoi ja lisäsi, että se ei ”tietenkään itse asiaa muuta miksikään”.

Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kuitenkin julkaisi Twitterissä kuvan, joka Virtasen Twitter-tekstin mukaan on marssilta:

– Pro life also in Ottawa. On National March for Life with Foreign Minister Timo Soini. This is awesome!

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Täysin umpimielistä arvostetua Timo Soinia kohtaan varmaan kiitettäisiin jos kävisi Karl Marxin haudalle kukkia viemässä.
Kuten kuulin Timo Soini sanoi tehneensä kyseisen mielenilmauksen yksityishenkilönä ja uskontonsa mukaan.
Muutoin Irlannin äänestys tulos abortista on ihan OK

Raimo Hakala

Miten erotetaan valtiota edustavan ja yksityishenkilön tekemiset? Ovatko ne erilailla arvioiatavia tekoja? Pitääkö laittaa joku merkki jolla tiedotetaan, että tämä on henkilökohtainen kantani joka saattaa poiketa valtiovallan kannasta? Ja miksi media kirjoittaa ulkoministeri Soini marssi mielenilmauksessa? Jos hän oli siinä yksityishenkilönä? Entä jääviys? Korjaan sitähän ei ole olemassakaan tässä poliittisessa ajassa ja tahtotilassa.

Mikko Räsänen

Luulenpa, että aika moni tekee niin. Ja kaiken lisäksi on hyvä, että poliitikollakin saa olla omat aatteet. Surullista on se, että äärierinomaiset tahot haluavat rajata mielipiteen ja ajatuksenvapauden suvaitsevaisuuden nimissä. Niinistö sai tässä kaipaamaansa some näkyvyyttä. Siitä tässä on nimenomaan kyse eikä muusta.

Perttu Pulkkinen

Ei Soinilla ole velvollisuutta stressata "Suomen virallisesta mielipiteestä" koska sellaisia ei ole olemassakaan! Jokaiselle on ihan oma henkilökohtainen mielipide, jota juuri tällaisissa tapahtumissa ilmaistaan laillisesti ja varsin rakentavasti. Hyvä Soini!

Marja-Terttu Peltovuoma

Tän hallituksen ministerit saa tehä mitä lystää kun ovat edustamassa Suomea veronmaksajien rahoilla...Soinin lisäksi silloi ministeri Mattila otti päiväkännit Ruotsin hallitusvierailulla ja mitä näitä on kaikkia.Hallitus on menettänyt jo kunnioituksen muuallakin kun Suomessa.

Juha Hämäläinen

Soini on toiminut aivan oikein. Vapaata aborttia ei tehdä hyväksytyksi äänestämällä. Kyse ei ole tässä demokratiasta vaan siitä mikä on oikein tai väärin. Toimittajankin aivoilla on ymmärrettävä asioiden tärkeysjärjestys.

Ehkäisy on tarkoitettu ehkäisyyn eikä abortti. Abortti on päätös, joka tehdään ääriritilanteissa eikä äidin halutessa. Siksi ei ihmistä saa tappaa rauhan aikana, mutta sodassa saa vihollisten tappamisesta ylennyksen ja kunniamerkin.

Kyse on ihmiselämän lopettamisesta ja lapsen oikeudesta elää eikä äidin mukavuusvalinnoista. Lapsi ei voi olla äitinsä vihollinen. Ihmisen elinkaari alkaa hedelmöittymisestä ja päättyy kuolemaan. Sen kuoleman ei tule olla abortti.

Tämä saattaa olla pettymys sille kansanosalle, joka ei mieti kuin omaa napaansa kaikessa.

Kari Korhonen

Ulkoministeri on ulkoministeri olipa hän missä tahansa 24/7 eikä hän saa missään tilanteessa osallistua tilaisuuteen mikä on vastoin Suomen yleistä linjaa ihmisoikeuskysymyksissä. Tämä asia ei miksikään selittelemällä muutu.

Atso Eerikäinen

Mitä Sipilän lausunto "Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä” merkitsee?
Suomenkielen mukaan: Ministerin (tässä tapauksessa Soinin) pitää anoa eroa ministerin virasta siksi ajaksi, kun hän on olemassa yksityishenkilönä, koska ministeri on ministeri 24/7 eli ministerillä ei ole työaikaa.

Jos ministeri osallistuu homokulkueisiin ministerinä, se on luonnollista, koska se on Suomen virallinen linja. Mutta onko Suomen linja aina ja kaikissa mahdollisissa maailmoissa se ainoa oikea linja?