Sunnuntai 26.5.2019

Työelämäprofessorin mitta täyttyi – erosi kokoomuksesta 20 vuoden jälkeen

Luotu: 
31.5.2018 18:16
Päivitetty: 
1.6.2018 10:33
  • Kuva: Alma Talent arkisto / Antti Mannermaa
    Kuva
    Tunnettu talouskeskustelija Pekka Mattila ilmoittaa eronneensa kokoomuksesta talouspolitiikan takia. Arkistokuva.
|

Aalto-yliopiston työelämäprofessori ja johtamiskoulu EE:n toimitusjohtaja Pekka Mattila on eronnut kokoomuksen jäsenyydestä 20 vuoden jälkeen. Syynä on puolueen talouspoliittinen linja.

Tunnettu talouskeskustelija Mattila kertoo päätöksestään Facebookissa.

–Kaikelle on aikansa. Tänään erosin kokoomuksen jäsenyydestä noin kahdenkymmenen vuoden suhteen jälkeen. Arvokysymyksissä olen aina hyväksynyt sen, että kokoomus on nimensä mukaisesti kokoomus, jossa toisiaan sietävät sekä liberaalit että konservatiivit, Mattila kirjoittaa päivityksessään.

–Parin viime vuoden aikana kipukohdaksi minulle muodostui puolueen suhde talouspolitiikkaan – tai siis sekä ideologisen että rationaalisen suhteen puute.

Talousliberaali Mattila ei pidä hallituksen lisäbudjettia vastuullisena.

–Ikääntyvä kansakunta elää juuri nyt suhdannehuippua, mutta hallituksen eilinen lisäbudjetti päätti taas menojen kasvattamisesta ja uudesta velanotosta. Tämä ei ole vastuullista politiikkaa ja lisää edelleen painetta kutistuville työikäisten sukupolville.

–Samalla kokoomus on ollut jo monessa hallituksessa kiristämässä hyvätuloisten palkansaajien kohtaamaa suhteellista veroprogressiota: kevennykset ovat valuneet tulohaitarin alalaitaan, ja yläpäätä on hemmoteltu irvokkaalla ja ikuiseksi muodostuneella solidaarisuusverolla. Näin ei rakenneta osaamisintensiivistä Suomea tai tueta kenenkään mahdollisuutta vaurastua työllään.

Mattila kokee eronsa vapauttavana.

–Arvioin nyt vanhaa puoluettani neutraalisti tavallisen vaalikarjan edustajana. Se on vapauttavaa. Liberaalin oikeistolaista ja vihervän yleisporvarillista maailmankuvaani ei muuten onneksi tarvitse tuskailla.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo Ilta-Sanomille, ettei pidä Mattilan lähtöä huolestuttavana, sillä puolueeseen liittyy nyt enemmän ihmisiä kuin eroaa.

– Päivänpolitiikan kuohunnoilla on hyvin vähän vaikutusta siihen, että lähtevätkö ihmiset puolueesta vai ei. Viime vuonna meihin liittyi tällä vuosikymmenellä ensi kertaa enemmän ihmisiä kuin erosi, siitä voi olla vähän rinta rottingilla. Sen takia en näe tässä isoa huolta, että ovi olisi alkanut tiuhemmin toiseen suuntaan käymään, Pesonen sanoo Ilta-Sanomille.

Päivitys 1.6.: tarkennettu Mattilan titteliä otsikossa työelämäprofessoriksi erotuksena professorista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irja Laamanen

Lahjoitetaan myös kaivosista mineraalit ilmaiseksi ja iloitaan muutamasta työpaikasta. Lahjoitetaan jalokivet, jotka on helppo kaivaa esille. Lahjoitetaan know hoe tällä kerralla Kiinaan, jotta kiinalaiset muutaman vuoden kuluttua voivat tehdä sellutehtaita ja tuottaa halpaa sellua maailmalle ja kilpailla suomalaiset ulos. Sinisilmäinen valtio, joka ei näe missään mahdollisuuksia anasaita mitään. Sitä ihmettelen. Kyllä pitäisi poliitikkojen oppia enemmän taloudesta. Sitä ei ymmärrä pääministeri eikä valtiovarain ministeri eikä varsinkaan muut ministerit. Höpisevät omiaan. Lintilälle annettu turhan iso valtionrahapussi hallittavaksi, osakkeet ja pääomat, joilla ei tiedetä mitä tehtäisiin. Ei hyvä. Kaatua tämän hallituksen sopisi ja äkkiä.

Antti Harkila
Vastaus kommenttiin #6

Äänestäjien pitäisi ymmärtää taloudesta jotakin mutta suurin osa ei ymmärrä edes perusasioita! Miten tämmöiset äänestäjät osaisivat valita parempia talousosaajia? Kyllä vapailla vaaleilla valittuja edustajia on vaikea haukkua! Vai mitä sanoo eteisen peilisi?

Tarja Laakso

Olin aikanaan sitä mieltä, että suurituloisten ja keskituloistenkin pitää maksaa veroja selkeästi enemmän kuin pienituloisten. Kuitenkin viimeisten vuosien aikana olen tullut siihen johtopäätökseen, että verotuksen pitäisi muuttua entistä enemmän yritys- ja arvonlisäverotuksen suuntaan ja vähintään keskituloisten verotusta pitäisi keventää.

Ja seuraavaksi tietysti kysytään, mistä näin jyrkkä ja "väärä" kannanotto. No siihen on lukuisia syitä, mutta jos aloittaa pienituloisten verotuksesta, niin siihen selkein syy on se, etteivät pienituloiset - muiden kustannuksella elävät, kansalaiset tunnu lainkaan ymmärtävän sitä, kuinka vähän he maksavat veroja ja kuinka heitä oikeasti elättävät erityisesti keskituloiset, mutta toki myös suurituloiset (osittain).
Minulle opetettiin (eräällä keskustelupalstalla) niin usean henkilön voimin se, etteivät työttömät, opiskelijat jne. tunnu lainkaan ymmärtävän tilannetta - siis he, jotka oikeasti elävät muiden rahoilla. Niin moni tällainen kertoi minulle, kuinka he sentään elättävät Suomen maan kun he maksavat työttömyyskorvauksestaan veroa ja kun kuulemma vain veroja maksavat saavat julkishallinnolta sellaisia etuja kuin poliisi, terveyspalvelut jne. ja paras mitä he selittivät siitä, mitä minä saan siitä kun maksan toista tuhatta kuukaudessa veroja, niin kuulemma saan sillä sähköt ja vedet talouteeni. Minä olen kyllä aikanaan ihan itse maksanut melkoiset maksut vesiliittymästä (siis tuhansia euroja siitä, että sain liittymän, sen lisäksi tietty itse kustannettuna kaikki omalla tontilla tehtävät kaivuutyöt jne. ja tällä hetkellä maksan todella suuria vesilaskuja, asuessani yhdessä Suomen kalleimmista alueista veden hinnan suhteen, ja sama juttu toki sähköjenkin osalta, että maksan jatkuvasti siirtomaksuja varsinaisen sähkönkäytön lisäksi - eli kyllä me olemme maksaneet ihan itse ne sähkönjakelun kustannukset, ei sitä valtio maksa minun puolestani).
Ja jos asioin poliisilaitoksella, maksan kaikesta palvelusta. Ja yleisen poliisitoimen hyödyt lienevät tasaiset niin veronmaksajille kuin niille, jotka saavat elantonsa meidän muiden maksamista verovaroista.

Suurituloisten osalta verotus olisi liian korkea, jos ne suurituloiset maksaisivat tuloveroja. Mutta kun eivät maksa (juurikaan), vaan huomattavasti pienempiä pääomaveroja - ja niistäkin saavat melkoisia verohelpotuksia konsteilla, joita eivät pienituloiset pysty hyödyntämään.

Ja kun tulevaisuus on selvästi sen suuntainen, että suursijoittajat saavat entistä suurempia osinkoja ja rikastuvat entistä enemmän, ja työ vähenee robotisaation ja digitalisaation seurauksena, ja yritykset saavat enemmän tukia kuin maksavat yhteisöveroja, niin kaiken kaikkiaan verotuksen pitäisi siirtyä työn verottamisesta kaiken muun verottamiseen.

Joten vaikka olen aina pitänyt kokoomusta öykkäripuolueena, on ehkä sittenkin alettava kannattamaan heidän joitain ajatuksiaan... jos kokoomus olisi keskiluokan / työntekijöiden puolue, voisi heitä ehkä kannattaakin, mutta kun he ovat rikkaiden puolue. Sitä en voi kannattaa, kun en ole rikas - ainoastaan keskituloinen (ja toistaiseksi en ole vielä päivääkään elänyt julkisilla tuilla - en työttömänä, en vanhempainvapailla, enpä oikeastaan edes sairaslomilla ja nekin harvat päivät ovat olleet niin lyhyitä jaksoja, että ovat tainneet tulla työnantajan kustannettavaksi).

Markku Nieminen

Just näin, mutta Kokoomus ja kaikki muut suuret puolueet ovat veronkiertäjien ja huijareitten suojelijoita. Tottakai koska kaikilla niillä itsellään on myös Panamassa pimeät tilit! Eilen oli juuri täällä FB;ssä lista, josta kaikki Panaman nilkit, ja arvostetut suomalaiset firmat kaikki löytyi!

Tapio Mäkeläinen

jestas mitä potaskaa. kaikilla 35000 kok jäsenellä tilit Panamassa ja puoluetta äänestävistä yli puolesta miljoonastakin useilla, vai? mitei nyt edes hieman mitä kirjoitat.

Se on ihan turha jalkaa polkea. Kokoomus tulee yhteiskunnan ja työn muutoksen takia pysymään 1-2. suurimpana puolueena pitkään.

Ralf Karlsson

Elokuusta 2010 alkaen Mattila on toiminut Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ensin vierailevana markkinoinnin professorina (2010-2013) ja elokuusta 2013 alkaen käytäntöön suuntautuneena professorina (professor of practice). [3] [2] Lisäksi hän toimii johtamisen ja markkinoinnin professorina Aalto University Executive Education -ohjelmissa Euroopassa ja Aasiassa

Irja Laamanen

Verojen kierto on isotuloisten keino olla maksamatta veroja. Se joka veroja valittaa on sitten tainnut olla jollakin lailla osaamaton rikas ja hyvätuloinen. Keskituloiset palkallan ja pienillä pääomatuloillaa tätä maata ylläpitää. Ökyeläkkeetkin maksavat. Jotenkin jokin uusi tapa kerätä valtiolle rahat olisi suotava, mutta ei tämä hallitus keinoja osaa keksiä. Näpertelee vain, eikä osaa talousmatematiikkaa ollenkaan.

Tapio Mäkeläinen

Kiss Goodbye! Yksi Kehä 1 Insider, Me, Myself and I vaikuttaja vähemmän. Nämä shampanjavispilä povarissa tepastelevat voivat perustaa oman kerhonsa ja katsoa miten pitkälle potkii. Kokoomus selvisi Kekkosesta ja 25 vuoden disposta niin eiköhän Hjalliksen ja tämänkin herran exitus kestetä.
Koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Ehkä Suomessa pitäisi olla yksi puhdas oikeistopuolue mutta sen elinkaari jäisi lyhyeksi. Sama koskee toista laitaa.
mattilan, Kosken ja kumppaneiden olisi syytä ajaa metrolla Matinkylästä Vuosaareen ja takas aamulla klo 06.30 ja kertoa näitä juttujaan kanssamatkustajille.
Itse olen kokoomuslainen vuodesta 1972.

Juhani Ahonen

Näitä talouskeskustelijoita, talousasiantuntijoita, talousjohtajia, talous ... jne tuntuu riittävän. En jää kaipaamaan yhtään talousmiestä tai -naista poliitiikan kentältä. Sen sijaan kaipaan sinne sisällöllisiä osaajia, joilla olisi kyky luoda perusta sille, millä tässä maassa tulevaisuudessa eletään.

Matti Loikkanen

Ei tämä tilanne talousneroa kaipaa.

Jokainen ymmrtää, että emme voi kuluttaa enempää kuin mitä hankitaan. Ja rahaa hankitaan työnteolla, eikä pekkas- ja krapulapäivillä. Emmkä myöskään voi elättää emmekä kouluttaa koko maailmaa, emmekä voi hoitaa kaikkia maailman sairaita.

Juhani Kerola

Ymmärrän hyvin Pekka Mattilan reaktion.

Itse en ole ollut Kokoomuksen jäsen, mutta usein olen sitä äänestänyt "paremman puutteessa"

Valitettavasti Suomessa ei ole oikeaa oikeistopuoluetta - Kokoomus on aika lähellä Keskustaa, ja vain Kokoomuksen oikeistosiipi (esim Lepomäki, Rydman) on niillä linjolla joita minä enimmäkseen kannatan.

Suomeen tarvitaan puolue, joka ajaa niiden etuja jotka opiskelevat, ahkeroivat, yrittävät, ja ponnistelevat, tai omistavat. Ja tuloksena saamansa maallisen hyvän saavat pitää itse, ilman että vasemmiston masinoimat "oikeudenmukaiset" verot leikkaavat niistä isoa osaa. En ole koskaan keksinyt miten voi millään perusteella toisen omaisuuden verottamista (=väkisin pois ottamista) pitää oikeudenmukaisena. Toinen on sen rehellisesti ansainnut, eikä ole hänen vikansa , että muilla menee huonosti. Miksi hänen, joka on hoitanut tuloksellisesti asiansa, pitää ruveta elättämään siipeilijöitä?

Nyt olisi tilaista oikealle oikeistopuolueelle.
Olen puhunut: "Uggh!"

Tarja Laakso

Seuraava kohta särähti tosi pahasti mielessäni: "En ole koskaan keksinyt miten voi millään perusteella toisen omaisuuden verottamista (=väkisin pois ottamista) pitää oikeudenmukaisena. Toinen on sen rehellisesti ansainnut..."

Oletko siis sitä mieltä, että työnteko ei ole rehellistä ansaitsemista (siis koska palkansaajien verotuksella julkishallinto elää - yhteisö- ja pääomaverot ovat murto-osa valtion verotuloista ja kunnat eivät saa niistä verotuloja suoraan lainkaan ja lisäksi yritystuet ovat suuremmat kuin yhteisöverot eli palkansaajat elättävät myös yrityksiä tai siis oikeammin niiden omistajia, koska tuotothan menevät omistajille ja joskus omistajille menee enemmän kuin yrityksen tuottojen verran osinkoina eli monestihan myös tappiolliset yritykset maksavat osinkoja), mutta se on rehellistä ansaitsemista että joku rikastuu pelkästään perinnöillään tekemättä mitään rikkauksiensa eteen, jotka hänen sukunsa on saavuttanut aikojen alussa aikana, jolloin omaisuus ja suku ratkaisivat sen, kuka rikastuu ja kenellä on mahdollisuudet opiskella jne. Ja kun nyt näillä rahoilla ko. rikkaan suvun kasvatti rikastuu, hänen pitäisi saada ne rikkaudet osallistumatta lainkaan hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen - vaikka hän saa ne kaikki samat palvelut (ja vielä vähän paremmatkin) maksamatta lainkaan niistä veroja (siis kaikki kunnalliset palvelut ilmaiseksi, jos hän maksaa vain pääomaveroja, koska pääomaveroja maksavat eivät maksa kunnallisveroa).

Tällainen sukunsa rikkauksilla elävä on ensinnäkin saanut jo syntyessään paremmat menestymismahdollisuudet ja toisekseen, kun hän menestyy, hän menestyy lähinnä työntekijöiden tekemän tuloksen avulla. Aika harva ihminen pystyy puhtaasti omalla työllään rikastumaan niin, että häntä voisi kutsua rikkaaksi. Kaikki sijoittajat saavat tulonsa muiden kustannuksella, eli yrityksen työntekijöiden avulla. Ilman työntekijöitä ei mikään suuryritys pysty tuottamaan voittoa. Ja suurimat voitot taitavat saada ne yritykset, jotka röyhkeimmin hyödyntävät halpatyövoimaa (jossain sellaisessa maassa, jossa voidaan polkea työntekijöiden palkkoja, ja joissa voivat tehtaat saastuttaa eniten ja muutenkin toimia huomioimatta ympäristö- tai eettisiä kysymyksiä). Globaalissa maailmassa rikkaat rikastuvat ja muut köyhtyvät (tämähän on ihan tilastollinen fakta, ja vain harvat näistä ovat rikastuneet omilla ansioillaan). Ja tällaisten toisten avulla rikastuvien siis pitäisi vielä päästä osallistumatta yhteisiin kustannuksiin, mutta hyötyvät niistä paljon enemmän kuin ne, jotka maksavat kaiken tämän (siis infran, koulutuksen jne. jotka hyödyttävät yrityksiä lähinnä). Kun todellakin tällä hetkellä jo suuromistajat maksavat prosentuaalisesti mahdollisesti pienempiä veroja kuin pienituloisimmat palkansaajat (esim. joskus muutama vuosi sitten kun katsoi verotilastoja, sieltä nousi esille eräätkin nimet, joilla oli verotettavia tuloja miljoonia, ja veroprosentit 8-16% niistä verotettavista tuloista, ja sen lisäksi he vielä luultavasti tienasivat ehkä moninkertaisesti niitä tuloja, jotka eivät kuulu Suomen verotuksen piiriin).

Ja pakko vielä lisätä loppuun se tosiasia, että aina ne verot joku maksaa, jos rikkaat eivät maksa, niin sitten maksavat ne palkansaajat.

Seppo Ilvessalo

Et sinä voi noin tietämätön tosiasioista olla eli puhut puuta heinää muutoin vain. Kyllähän sen nyt jokainen tietää, että vihervasemmisto meidän verotulomme hävittää heti kun saa siihen tilaisuuden. Keskusta ja kokoomus puolestaan yrittävät pitää menot tulojen puitteissa. Vihervasemmisto toki vastustaa talouskurin pitämistä naama punaisena. Sen ahneille kannattajille kun pitäisi olla aina kustantamassa toisten pussista lisää etuuksia.

Jarmo Makkonen

"Keskusta ja kokoomus puolestaan yrittävät pitää menot tulojen puitteissa."

2015 Orpo levitteli vain käsiään kun useamman miljardin kustannukset saapuivat Tornion kautta Suomeen, Talvivaaraan miljardi ja tuulimyllyille useampi, asumistukea yli kaksi miljardia. Yritystukea neljä miljardia ja EU: lle piikki auki, useampi miljardi sinnekin ja sitten maksetaan vieraiden maiden velatkin ja koheesiorahastosta lisää rahaa köyhemmille EU-maille . Tässä vain osa kokkareiden tuhlaamisesta jonka tekin kokkareet maksatte veroissanne.

Juha Virtanen

Tarja Laakso: Vaikka en ole sosiaalitukien saaja niin entä jos kaikille maksettaisiin saman suuruinen palkka eli palkkasumma koko Suomessa jaettaisiin tasan kaikkien palkansaajien kesken. Loppuisi kitinät että maksan enemmän veroja kuin saan palveluja.
Hyvätuloiset saa mm turvapalveluista leijonanosan koska vartiointipalvelut, poliisit ym turvapalvelun tuottajat suojaa hyväosaisia. Mikään ei uhkaa köyhintä kansanosaa paitsi hyväosaiset narsistit. Kun on köyhä niin mitä niiltä voi viedä, ei mitään paitsi tämä Laakson edustama narsistijoukko veisi hengen.
Entäpä jos noudatettaisiin kansainvälisiä sopimuksia, Suomen perustuslakia tai EU:n ja Euroopan neuvoston sopimuksia ja suosituksia. Suomessa olisi vähemmän leipäjonoja.
Nämä voitaisiin aivan hyvin rahoittaa lentoveroilla, isojen maasturien haittaveroilla jne. Nämä maanteiden "huvikuunarit" on vajaakäytöllä kun matkustajia on yleensä yksi paitsi oletettavasti Laaksolla on auto pullollaan ihmisiä.

Jari Rutanen

Suhdannehuipulla budjetin pitäisi olla jo tasapainossa.

Lisäksi euroalueella pitäisi olla korot normalisoitu ja EKP:n LTRO-rahaelvytys lopetettu, joka edelleenkin jatkuu 30 mrd/kk tahtia.

Seuraavassa taantumassa joudumme "takuudella" talous- ja rahajärjestelmäkriisiin.

Pasi Pulkkinen

Itse asiassa jos katsotaan kansantalouden mekanismeja, niin Euron vastustaminen on vasemmistolaisen politiikan tunnusmerkki, niin merkittävät on Emun säännöt tulonjaolle yhteisvaluutta-alueella. Eli kuinka oikeistolaisia puolueita meillä onkaan ?!?! :-)