Maanantai 17.6.2019

Karu varoitus Italian tilanteesta: ”Suomalaisten politiikkojen kannalta kriisi olisi erittäin vaikea”

Luotu: 
3.6.2018 09:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Giuseppe Conte nimitettiin perjantaina Italian populistihallituksen pääministeriksi.
|

Italian kriisiä pidetään rahoitusmarkkinoilla edelleen mahdollisena, mutta ei enää äärimmäisen todennäköisenä. 

ABN Amron tutkimusjohtaja Nick Kounis ja ekonomisti Aline Schuiling kuitenkin huomauttavat, että perjantaina virkavalansa vannonut populistihallitus nostaa uudelleen esiin ainakin kaksi huolenaihetta.

–Ensimmäinen on paisuva julkisen talouden vaje, joka saattaa johtaa kestämättömään velkatilanteeseen. Toinen on eurokriittisyys, joka saattaa johtaa yhteenottoon Italian hallituksen ja Euroopan välillä, vaikkei Italian euroero näytäkään todennäköiseltä, he kirjottavat kommentissaan.

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto puolestaan pohtii, mitä tapahtuisi puoluekannatuksille Suomessa, jos Italian kriisi ja euroalueen tukipäätökset ”iskevät päälle” ennen eduskuntavaaleja.

–Suomalaisten politiikkojen kannalta Italian kriisi olisi erittäin vaikea. Jos päädyttäisiin siihen, että euroalueen pitäisi tukea avoimesti ja mittavasti Italiaa, suomalaisten äänestäjien tukea asialle olisi vaikea saada. Italian ongelmat koettaisiin maan itsensä aiheuttamaksi. Tässä suomalaiset eivät olisi täysin väärässä, hän toteaa kolumnissaan Kalevassa.

Kounis ja Schuiling muistuttavat, että Italian pelastaminen mahdollisesta talouskriisistä edellyttäisi myös ehtoja Euroopan unionilta eikä näitä ehtoja välttämättä katsottaisi hyvällä Italiassa.

–Erityisesti Pohjois-Euroopan euromaat saattaisivat silloin ottaa hyvin tiukan kannan ja tilanne saattaisi johtaa vaaralliseen peliin, he ennakoivat.

Risto Murto vertaa tilannetta Kreikan kriisiin, mutta huomauttaa, että Italia on selvästi vakavampi ongelma kuin Kreikka. 

–Italian BKT on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Kreikan. Italian valtion velan koko on yli 2 000 miljardia euroa, kun Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa, hän kertaa lukuja.

Murron mukaan  Kreikan hallituksen ainoa valttikortti oli uhata eurosta eroamisella. Uhkaukseen kuitenkin vastattiin toteamalle, että eurosta voi periaatteessa erota. Italian tapauksessa tilanne on Murron mukaan kokonaan toinen.

–Italian tapauksessa maan koko johtaa siihen, että Saksa ei voi antaa samaa vastausta. Italian kaoottinen euroero aiheuttaisi niin suuren shokin koko eurojärjestelmälle, että se haastaisi jo koko eurojärjestelmän olemassaoloa. Frankfurtilla ja Brysselillä on kaikki syyt pyrkiä välttämään edes asialla spekulaatiota.

Euroero on Italian molempien hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja Legan ohjelmissa, vaikka se hallitusohjelmasta lopulta poistettiin. Hallituksen uusi Eurooppa-ministeri, ekonomisti Paolo Savona tunnetaan yhteisvaluutan vastustajana. Juuri Savonan eurokriittisyys johti siihen, että presidentti Sergio Mattarella torppasi M5S:n ja Legan hallitussuunnitelmat viikko sitten, sille alun perin Savona oli määrä nimittää valtiovarainministeriksi.

Italian mediassa nostettiin viikolla esiin myös Legan johtajan ja nyt Italian uuden sisäministerin Matteo Salvinin kahden vuoden takainen lausunto, jonka mukaan Italian euroero nousee hallituksen asialistalle, jos Lega voittaa vaalit ja pääsee hallitusvastuuseen.

Lue lisää: Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Asiantuntijat: ”Riski ei ole täysin nollassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Italian valtion velan koko on yli 2 000 miljardia euroa.
Kreikan valtion velka on runsaat 300 miljardia euroa.

Mitenkä paljon olikaan Suomen valtion velka tai kaikkien euromaitten yhteinen velka?

Taidetaan kaikki olla eletty Euroopassa velaksi mutta kenelle?

Hannu Rautomäki

Eurokolhoosissa Suomikin on vastuussa Italian ja muiden euromaiden talouksista ja veloista kuten Irlannin, Portugalin, Espanjan, Kyproksen ja Kreikan tukikarusellit osoittivat.
Jos Italiankin suuri velkakuorma lankeaa muiden maiden maksettavaksi tukien kautta eurokolhoosille soivat kirkonkellot.