Maanantai 17.6.2019

Velkaneuvollaan raivostuttanut kokoomuslainen: ”Seison edelleen viestini takana”

Luotu: 
3.6.2018 10:25
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin huhtikuussa 246 miljoonan euron edestä Suomessa.
|

Kokoomuksen eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri, Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri sanoo edelleen seisovansa torstaina kohua aiheuttaneen tviittinsä takana. 

Meri kommentoi torstaina Twitterissä vasemmistoliiton viestiä perinnän pienituloisille aiheuttamia vaikeuksista näin: ”Ilmainen neuvo kaikille perinnän aiheuttamien vaikeuksien kanssa painiville: laskut kannattaa maksaa ajoissa.” 

–Nyt muutama vuorokausi myöhemmin, olen miettinyt näitä sanoja paljon. Ymmärrän hyvin, että kärkevyydessään ”kaikille” perinnän kanssa vaikeuksiin joutuneille ihmisille suunnattu viesti on herättänyt hämmennystä ja vastareaktioita, ja jälkikäteen katsottuna muotoilemalla viestin toisin olisi vältytty monilta väärinymmärryksiltä ja mielenpahoituksilta. Seison kuitenkin edelleen viestini takana. Paras tapa välttyä perinnän aiheuttamilta ongelmilta on maksaa laskut ajoissa. Neuvoni ongelma on kuitenkin siinä, ettei kaikille ole mahdollista maksaa laskuja ajoissa, Meri kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän korostaa, että talousongelmat saattavat myös olla seurausta erilaisista elämän vastoinkäymisistä kuten sairastumisesta, työttömyydestä tai yritystoiminnan vaikeuksista. 

–Näissä tilanteissa äkilliseen maksuvalmiuden alenemiseen voi olla ollut vaikea tai jopa mahdotonta varautua. Ymmärrän, että näitä ihmisiä neuvoni laskujen maksamisesta ajallaan on saattanut loukata ja olen siitä pahoillani, Meri sanoo.

Hän toivoo samalla, että viestin aiheuttama ”myllerrys” tarjoaisi mahdollisuuden keskustella aiempaa konkreettisemmalla tasolla ylivelkaantumisesta. 

–Ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Entistä suuremmalla osalla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä, minkä lisäksi myös ulosotossa olevien määrä on lisääntynyt. Pääsyiksi tähän on esitetty korttimaksamisen yleistymisestä ja erilaisten kulutusluottojen ja pikavippien tarjonnan kasvua. Nämä yhdessä ovat merkinneet henkilökohtaisen taloudenpidon hallinnan vaikeutumista ja olleet osaltaan lisäämässä ylivelkaantumista.

Meri uskoo, että positiivisen luottorekisterin käyttöönotto auttaisi vähentämään velkakierteeseen joutumista ja tätä kautta ylivelkaantumista. 

–Tällä hetkellä lainanantajilla ei ole käytössään kokonaiskuvaa velanhakijan taloudellisesta kokonaistilanteesta. Ongelmia syntyy siitä, että kaikki luotonhakijat eivät ymmärrä ilmoittaa tekemiään osamaksusopimuksia ja luottokorttivelkoja lainoikseen. Positiivisen luottorekisterin kautta yksilön kaikki olemassa olevat lainat näkyisivät luotonmyöntäjälle, mikä helpottaisi luottopäätösten pohjaamista lainanhakijan todelliseen tilanteeseen, hän arvioi.

Pikavippien osalta korkokattosääntelyn laajentaminen ja markkinoinnin entistä tiukempi rajaaminen voisivat Meren mukaan vähentää pikavippien kysyntää ja tätä kautta lainojen takaisinmaksun laiminlyönnistä aiheutuvia perintä- ja ulosottokuluja. 

–Pikavipeistä on valitettavasti tullut tapa paikata jo ennestään kestämätöntä taloustilannetta, minkä vuoksi ne ajavat velallisen usein vain yhä syvemmälle suohon.

Hän sanoo, että myös talous- ja velkaneuvonnalla on keskeinen merkitys ylivelkaantumisen ehkäisemisessä. 

–Mitä nopeammin maksukyvyn heikentymisen jälkeen tilanteeseen voidaan puuttua, sen helpommin tilanne on korjattavissa. Ihmisten tietoisuutta palveluista tulisikin lisätä ja näin saada entistä useampi hakeutumaan entistä aikaisemmassa vaiheessa apua tarjoavien palvelujen piiriin.

Suomen Pankki on useaan otteeseen varoittanut suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta. Keskuspankin ekonomisti Olli Tuomikoski kertoi perjantaina, että vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin huhtikuussa 246 miljoonan euron edestä, eli 22 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tuomikoski puhuu jo "kulutusluottomerestä".

Lue myös: 

Suomen Pankki varoittaa: Kotitalouksien velka voi luoda noidankehän

Pikaluottoihin uusia kiristyksiä – Oikeusministeri haluaa uuden korkokaton

Suoraa puhetta suomalaisten veloista: ”Setelien loppuminen lompakosta ei enää toimi rajoitteena”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Mitäpä tuosta suuttumaan, oikeassa hän on. Tietenkin persaukisen on varmasti vaikeaa päästä velkakierteestä jos siihen on jostakin syystä joutunut.

Mutta jos ei ole velkahelvetissä, se on helppo välttää elintasoaan säätämällä.

Elias Habana

Arvon kommentoijat unohtavat, että aika moni entinen yrittäjä elää velkahelvetissä käytännössä elämänsä loppuun saakka. Suomessa kun ei kannata epäonnistua yrittäjänä. Jos niin käy niin enää ei ole paluuta. Yhdysvalloissa sentään annetaan uusia mahdollisuuksia yrittää henkilökohtaisen konkurssin kautta. Näin markkinat säilyvät dynaamisina ja kannustavat nousemaan uudelleen jaloilleen toisin kuin meillä, jossa lyötyä lyödään lisää ja hänelle ilkutaan vielä kaikissa piireissä.

Mikko Toivonen

Meri neuvoi niitä joilla on rahaa hoitamaan maksuliikenteensä oikein. Ei niitä joilla ei rahaa ole maksuliikenteen hoitamiseen. Vähän kuin eräs kokoomuslainen naislääkär tuossa takavuosina lausui että kukaan ei tienaa alle 2600 euroa kuussa.

Teppo Oikari

Hienosti jätetään huomioimatta kulutuskysynnän supistaminen. Kun perustarpeiden kustannustaso on noussut jo aikapäiviä sitten yli kipurajan, niin kysynnän lisäämiseksi kulutuspyramidia on rakennettu velkavetoisesti. Samalla tämä on viety salakavalasti edelleen hintoihin. Kusessa ollaan kun kaikki on tapissa!

Anu Aarela

Köyhällä ei ole varaa pikavippeihin mutta siitä huolimatta niitä käytetään viimeisenä mahdollisuutena. Varakas ymmärtää olla ottamatta pikavippiä eikä sitä edes tarvitse. Eikö tuon laittoman koronkiskonta tavan voisi siis kieltää kokonaan.