Tiistai 21.5.2019

Lakialoite: 121 kansanedustajaa kieltäisi pikavippien markkinoinnin

Luotu: 
3.6.2018 11:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arto Satonen korostaa, että ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma.
|

Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) lakialoitteen korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen eli pikavippien markkinointikiellosta on allekirjoittanut 121 kansanedustajaa. Lakialoitteen takana on edustajia kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta. 

Satonen korostaa, että ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Hän muistuttaa, että maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, johon yhtenä syynä voidaan pitää korkeariskisten kulutusluottojen yleistymistä.

–Markkinointikiellolla vaikutetaan erityisesti heräteostona otettuihin pikavippeihin ja ennaltaehkäistään siten ihmisten joutumista velkakierteeseen, Satonen painottaa.

Kansainvälisenä esimerkkinä markkinointikiellosta voidaan hänen mukaansa pitää Hollantia, missä pikavippien markkinointi kiellettiin vuonna 2017. Myös kansainvälinen suuryritys Google on rajoittanut Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia. 

Lue myös: Velkaneuvollaan raivostuttanut kokoomuslainen: ”Seison edelleen viestini takana”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Moninkertaisien lakimuutoksien jälkeen saatiin viimein korkokatto, kun alun perin pikavippien kokonaisvuosikorot olivat jopa 400 %.
Etenkin suuri joukko nuorisoa ehdittiin kuitenkin velkaannuttamaan korviaan myöten ja luottorekisteriin.
Nykyisessäkin laissa kuitenkin suurimmat pikavipit jätettiin edelleenkin ilman mitään korkokattoa.
Vaikuttaa siltä, että eduskunnassa hyväksytään lakeja edes lukematta niiden sisältöä.

Raimo Laine

Jotkut eivät vain ymmärrä, toiset eivät osaa laskea ja jotkut ovat jopa juovuksissa, mutta rahaa saa heti ja paljon.
Mainontakielto on varmasti tehokas ja helppo tehdä.
Vippejä muuten on vaikea kokonaan kieltää ja etekin kieltoa valvoa.

Jaakko Karki

Pikavippi toiminta pitää panna luvanvaraiseksi ja siihen liittyvä koronkiskonta tulee kieltää esimerkiksi säätämällä maksimikorko (mukaan luettuna kaikki kulut), kuten viitekorko plus 10 prosenttiyksikköä vuodessa.

Kristina Ljungqvist

Olisi jo korkea aika kieltää pikavippien markkinointi. Se on niin agressiivista, että itse koen sen jo häirintänä. En ole koskaan ottanut yhden yhtä pikavippiä, mutta saan kolmisenkymmentä pikavippimainosta vuorokaudessa sähköpostiini. Olen yrittänyt estää niitä, mutta ei onnistu. Aiheuttaa adrenaliinin kohoamista useita kertoja päivässä. Kiellon vaikutus muihinkin, kuin velkaantuneisiin ja velkaantuviin olisi siis ainoastaan myönteinen asia!