Tiistai 22.1.2019

Sari Essayah puolustaa Timo Soinia: ”Ministerillä on oikeus ilmaista vakaumuksensa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.6.2018 18:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sari Essayahin mukaan Timo Soinin aborttikanta ei ole ollut kenellekään politiikkaa seuraavalle yllätys.
|

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah linjaa, että ulkoministeri Timo Soinilla (sin.) on oikeus ilmaista aborttia vastustava mielipiteensä.

–Ministerillä on oikeus ilmaista vakaumuksensa, minkä linjasi oikeusasiamies jo 2013 silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen vapaa-aikanaan Kansanlähetyspäivillä pitämän puheen johdosta. Silloinkin oli kyse abortista, ja ministerin vakaumuksesta. Oudoimmissa tulkinnoissa sisäministerin väitettiin jopa yllyttäneen kansalaisia rikkomaan lakia. Oikeusasiamies vahvisti tuolloin uskonnon- ja sanavapauden periaatteen, joka koskee myös valtioneuvoston jäsenenä olevia henkilöitä, Essayah kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Hän huomauttaa myös, ettei Soinin aborttikanta ei ole ollut kenellekään politiikkaa seuraavalle yllätys. 

–Katollisena kristittynä hän on vuosien varrella tuonut näkemyksensä esille lukuisissa vaalikoneissa ja toimittajien tiukoissa tenteissä. Nyt hän sitten vakaumuksensa pohjalta blogissaan harmitteli Irlannin aborttia koskeneen kansanäänestyksen tulosta, ja siitäkös kalabaliikki syntyi. Asiaa tuntematon olisi voinut luulla, että Suomen hallituksella oli ollut etukäteen sovittu kanta Irlannin kansanäänestykseen, josta ulkoministeri oli mennyt lipeämään. Missään vaiheessa ulkoministeri Soini ei tainnut kirjoituksessaan myöskään kertoa muutoksista hallituksen kehityspoliittiseen linjaa. Alkoi kuitenkin nettinärkästys, johon osallistuivat twiittailevat poliitikot oikealta vasemmalle. Kun ”väärästä” vakaumuksesta on uskonnonvapauden omaan perustuslakiinsa kirjanneessa Suomessa kuitenkin vaikea muuta kuin moittia, tarvittiin lisää evidenssiä, Essayah sanoo.

Timo Soini osallistui toukokuun alussa Kanadassa työmatkansa aikana vapaa-ajalla March for Life -liikkeen iltatilaisuuteen jossa rukoiltiin ja poltettiin kynttilöitä abortoitujen sikiöiden muistolle.

Tasvallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Talouselämän haastattelussa pitävänsä Soinin osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa omituisena. Niinistön mukaan ministeri ei voi noin vain muuttua ulkomailla yksityishenkilöksi.

Lue lisää:

Sauli Niinistö Timo Soinin aborttiprotestista TE:lle: ”Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus”

Timo Soinia ryöpytettiin aborttimarssista, jonka hän kiisti – Juha Sipilä: ”Näissä tilaisuuksissa ei olla ministerinä”

IL: Hallitus käsitteli Timo Soinin aborttiprotestia – ”Haluan tehdä täysin selväksi, että se ei ole Suomen virallinen kanta”

Ulkoministeri osallistui aborttiprotestiin työmatkalla – vihreät tyrmistyi: ”Katsooko hallitus taas Soinin touhut sormien läpi?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Ministeri on virkamatkallaan velvollinen hoitamaan virka-asioitaan, josta hänelle maksetaan palkkakin, eikä marssimaan minkään henkilökohtaisen vakaumuksensa puolesta ja valtion linjauksia vastaan.
Virkamatkalla ei ole valinnaista Suomen ja itsensä edustamista.

Jorma Nordlin

Ministerin sananvapaus on syystäkin rajoitettua. Kun ei ole enää ministerinä voi käyttää sananvapauttaan. Ministerin toista maata koskeva kannannotto omissa nimissään, joka on vastoin hallituksen linjaa pitääkin olla kiellettyä.

Jari Haapaniemi

Timo Soini voisi kommentoida (ottaa kantaa) myös katolisen kirkon pappien harjoittamaa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä! Hyväksyykö ulkomisteri Soini tämän vai tuomitseeko hän (Suomi) tämän hyväksikäytön!

Jos abortti asiaan löytyy Soinilta kanta niin kait hartaalta katolilaiselta Soinilta tähänkin löytyy kanta?

Heikki Rosti

Kirjoitat katolisten pappien synneistä,ikäänkuin joka ainut rötöstelyyn sortunut eli yleistät.Poliittisten lausumien vitsaus on on yo lausumasi kaltainen.Kun yhdellä sormella osoittaa lähimmäistään niin kolme sormea osoittaa lausujaa itseään.Timo osoitti operaatiollaan elämän puolesta kuolemaa vastaan.Natsisaksassa Timo olisi tuomittu ammuttavaksi kansan vihollisena,Suomessa vain toistaiseksi mediakohuun.

Seppo Simonen

Sari rohkeasti puolustaa kristillisiä arvoja ja siitä kiitos. On nihilismiä kieltää Timo Soinilta yksityisyys ja miljoonien Katollisten uskontovakaumuksen mukainen tunnustus.
Joskus olen miettinyt sitä että Katollinen uskonto tarjoaa vapaamman sielun elämän.

Carl Grandell

Kysymys ei ole sananvapaudesta tai uskonnonvapauden, ne ovat kiistattomia oikeuksia, vaan siitä että Soini väitti osallistuvansa yksityishenkilönä eikä ministerinä, vaikka puoluetoverin twiitissä eksplisiittisesti ilmoitettiin "Foreign Minister" eikä "Mr Soini". Merkillistä että Soinin epärehellisyyttä tuetaan Kristillisten puolelta - antaako uskonto oikeuden epärehellisyyttä?

Osmo Juntunen

Raamattu sanoo: Enemmän tulee totella Jumalaa kun ihmistä ,kunnioitan ihmisen omaatuntoa ja vakaumusta kun haluaa vilpittömästi toimia oikein ,vaikea olla kaksinaamainen kun Jumala näkee ihmisen sisimpään niin siinä on vaikea mennä totuudesta poispäin .