Torstai 20.6.2019

Näkökulma: Keskustan kierre on syntynyt monista tekijöistä

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskusta ei tiettävästi ole koskaan ollut näin alamaissa kannatuksessa näin lähellä vaaleja ja puoluekokouksen tullessa.
|

Suuria muutoksia puolueiden kannatuksessa ei toukokuussa tapahtunut, mutta yksi asia jaksaa ihmetyttää. Se on keskustan luisuminen aina vaan alemmas.

Viime viikolla kepun vahva taustavaikuttaja Timo Laaninen analysoi IL:lle alamäen syyksi sosiaali- ja terveysuudistuksen soten keskeneräisyyden. Laanisen mukaan keskusta ottaa asiassa turpaan, koska sote niin leimallisesti yhdistetään puolueeseen.

Laanisen selitys on kuitenkin vain yksi osa totuutta. 

Näyttää yksinkertaisesti siltä, että Juha Sipilän johdolla keskusta ei enää nouse, vaikka hänen johdollaan hallitus onkin saanut taas maan talouden pyörät pyörimään.

Puolue ei tiettävästi ole koskaan ollut näin alamaissa kannatuksessa näin lähellä vaaleja ja puoluekokouksen tullessa. Siitä huolimatta Sipilä hurrataan viemään keskusta kohti seuraavia vaaleja.

Keskusta on menettänyt aimo osan kannattajistaan. Siihen ja Sipilään ei juuri tällä hetkellä luoteta.

Epäluuloja kannattajakunnassa herättää ruoskan heiluminen työmarkkinoilla aktiivimalleineen. Sen takana nähdään hallituksen halua pakata ihmiset maaseudulta etelän kaupunkeihin.

Ihmiset eivät ole unohtaneet muitakaan etuus- ja lomarahaleikkauksia. Maataloudessa tuskastellaan tulojen yhä pienetessä, seuraavaksi alkaa taistelu EU-tukien leikkaamista vastaan.

Monista asioista on kasvanut kannatuksen kierre alaspäin.

Pääministeripaikan ratkaisevat SDP ja kokoomus käyvät kovaa sotaa mielikuvista.

Demarit lupaavat korjata "pahan porvarihallituksen" tekemät leikkaukset. Eläkeläisille luvattu korotus saikin kokoomuksen raivoihinsa, lähinnä sen takia, että se oli vaalitaktisesti erittäin onnistunut veto.

Kokoomus yrittää leimata SDP:n "vastuuttomaksi populistipuolueeksi" ja onnistuukin siinä kohtalaisen hyvin, jos katsoo valtamedian valtavirtaa. Oppositiopuolueen esitykset leimataan aina helpommin epäuskottaviksi, vaikka ne olisikin perusteltu hyvin. Se on sitten arvokysymys, mikä puolue kenenkin kukkarolle menee menoja rahoittaessaan.

Kokoomus varjelee kynsin hampain imagoaan tiukan valtiontalouden puolueena. Sitä tietysti hieman haittaavat muun muassa lupaukset varainsiirtoveron poistamisesta ja satojen miljoonien eurot lisäbudjetit, mutta väliäkös niillä - mielikuvat jylläävät.

Laanisen sote-pohdinnassa on sikäli perää, että eihän se Sipilän ja kokoomuskollega Petteri Orpon johtajuutta hirveästi mairittele, jos ja kun sote-päätökset menevät syksyyn. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa meillä on kahden kuukauden sisällä kolmet vaalit: eduskunta-, maakunta- ja Euroopan parlamentin vaalit.

Keskustan mahdollisuudet pysyä kiinni hallitusvastuussa perustuvat siihen, että SDP ja kokoomus eivät löydä toisiaan vaalien jälkeen. Tosin, jos kepun vaalitulos on lähelläkin nykyisiä kannatuslukuja, se vaatisi melkoista halua olla vallassa lähteä hallitukseen sellaisen rökäletappion jälkeen.

Oli hallituksen johtokaksikko sitten sinipunaa, punamultaa, pelkkää porvaria tai jopa vihervassaria, niin soten rukkaaminen tulee jatkumaan vielä seuraavankin hallituskauden. Siihen rinnalle tulee vielä sotu- eli sosiaaliturvauudistus, joten puheenaiheet ovat jo tiedossa.

Lue myös: IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Mitäs Sipilä tavallisen suomalaisen elämästä tietää tai ymmärtää.

Perässähiihtäjien kuoro on riisunut keisarin vaatteista ja nyt puolueen tilaa jeesustellaan jopa lestadiolaisten suviseuroissa. Tervemenoa Kempeleelle ajamaan kuvitteelliset pakolaiset kämpästä ulos.

Ari Myllis

Mistä lähtien Euroopan yleinen talouskasvu on ollut Sipilän ansioita? Lähinnä hallituksen pitkään uroteko listaan voi lisätä, että se omilla toimillaan viivytti talouskasvun alkamista Suomessa noin kahdella vuodella.

Seppo Simonen

Karl Marxin nimeen vannovat odottavat mannaa taivaalta mutta kun mannaa ei tipu. Täällä jo odotetaan evoluution tuomaa apua Keskustapuolueen hiipumiseen mutta turha on viellä Keskustan pyyhettä kehään heittää.

Annetaan Antin ja Petterin mittelöidä keskenään ja Juha kirii keskeltä samalle viivalle ja ohikin. Kun Britit perääntyi he myös sanoivat että me tulemme taas ja niin tulivat samoin käy Keskustapuolueelle.

Suomi OECD maiden suurin sosiaalitoimisto on kyllä tiensä päässä myös tulevat hallitukset kokee kahulla velaksi elämisen kirot, kuten sanoin ilmaista mannaa ei sada taivaalta.

Risto Salonen

Eipä Marxin nimeen huutajia taida Suomessa olla, ellei sitten elokuvapuolella.
Britit tulivat takaisin, koska heillä oli jenkkien tuki takanaan.
Kepulla ei ole ketään takana, enää. Kekkonen kuollut ja suuri ja mahtavakin historiaa.

Hannu Rautomäki

"...Juha Sipilän johdolla keskusta ei enää nouse, vaikka hänen johdollaan hallitus onkin saanut taas maan talouden pyörät pyörimään."

Kepussa on hanakasti viljelty myyttiä Sipilän hallituksen aikaansaamasta talouskasvusta, vaikka sillä ei olekaan asiaan mitään osuutta.
Talous polki paikallaan kymmenisen vuotta, ja pienoinen talouskasvu johtuu vain ulkomailta tulleesta vientiteollisuuden kysynnän kasvusta.
Sekin pienoinen talouskasvu todennäköisesti hyytyy jo ensivuonna.

Miikka Keränen

Olisi kyllä mielenkiintoista saada puolueeton selvitys mikä rooli nimenomaan tämän hallituksen politiikalla on ollut talouskasvun ja työllisyyden kasvun suhteen. Eli miten paljon maailmantalous on vaikuttanut ja miten toisenlainen politiikka olisi puolestaan voinut vaikuttaa. En siis allekirjoita täysin väitettä, että hallitus olisi saanut maan talouden pyöriä pyörimään.

Markku Kesola

Suurin ja ainoa merkittävä syy kepun kannatuksen romahtamiseen on MTK:n ja Kepun ajama maatalouspolitiikka, tuotanto keskitetään pohjoiseen, Kepulandiaan.....etelän tuotantoa ajetaan alas...täysin järjenvastaisesti. Mm. Lapissa raivataan uutta peltoa ja rakennetaan suuria robottinavetoita, sama linja koko pohjoisella C-tukialueella, täysin vastoin EU-liittymissopimuksen ehtoja. Kepulainen maatalousministeri Jari Leppä on korottanut pohjoisen alueen ennestäänkin korkeita tukia, etelään ei mitään. MTK/kepu järjesti mm. traktorimarssin ja mielenosoituksen Senaatintorille, missä vaadittiin ja myös saatiin uusia tukia pohjoiseen, etelään ei mitään. EU-liittymissopimuksen mukaan maataloustuotanto ei olisi saanut kasvaa eikä siirtyä tukialueelta toiselle, sitä on rikottu häikäilemättä. MTK pj Juha Marttilalla on maitotila Lapissa, maatalousministeri Jari Lepällä Savossa...korkeitten maataloustukien C-tukialueella. Etelän viljelijät ovat kääntäneet selkänsä kepulle.

Nita Hillner

Minulle tuli mieleen yksi asia. EU haluaa pienentää miljonäärien maataloustukia. Keskusta, MTK ja Sipilä vastustavat jyrkästi. Mielestäni sosiaalitukia ei pidä jakaa mielin määrin ennestään rikkaille ihmisille. Tuet kuuluvat pieni- ja keskisuurille maatiloille. Kummallista on, että mitä suurempi ja omavaraisempi maatila, sen suuremmat tuet...

Juha Kivioja

On lopulta huomattu että Kepun maakuntamalli ja hallinnon määrän kasvattaminen on järjenvastaista. Ihmiset muuttavat asutuskeskuksiin ja joutuisivat maksamaan maakuntien ylisuuren hallinnon. Samasta syystä Kepu ajaa hallintoa kun kun vielä ovat vallankahvassa ja Kokoomus Stubbin typeryyden takia mahdollistaa tämän.