Keskiviikko 22.5.2019

Turvallisuudesta huolestunut Sauli Niinistö FT:lle: ”Putin ei unohda ystäviään”

  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Financial Timesille suorin sanoin vallitsevaa maailmanpoliittista tilannetta. Presidentin keskeinen huolenaihe on edelleen Vladimir Putinin johtama Venäjä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käy läpi EU:n ja Suomen globaaleja uhkia Financial Timesille antamassaan haastattelussa. Haastattelussa keskeiseen asemaan nousevat maailmanpolitiikan haltuunsa kaapanneet vahvat johtajat, joille EU on Niinistön mukaan jäämässä toiseksi.

Kiinan Xi Jinpingin, Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Venäjän Vladimir Putinin kaltaiset johtajien aikana pelkkä neuvottelupöytiin pääsy on Niinistön mukaan hankalaa.

–On vaikea saada paikkaa pöydässä, sillä pöytä on varattu vahvoille ja vaikutusvaltaisille, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä EU:n tulisi herätä kasvavaan geopoliittiseen riskiin, sillä puheisiin ovat palanneet sellaiset sanat kuin sota, ohjukset ja ydinaseet.

Jutun mukaan Niinistö ei peittele yhtä suurimmista huolenaiheistaan, joka on Vladimir Putinin johtama Venäjä. Venäjän suhteen on hänen mukaansa oltava selkeät mielipiteet ja ne on esitettävä suoraan.

Presidentti kertaa haastattelussa pitkää historiaansa Putinin kanssa. Hän muistelee Pietarin kaupungin edustajana toimineen Putinin vierailua Turkuun 1990-luvun alussa. Putin kutsuu tapaamisessa mukana olleita edelleen vierailulle Moskovaan, vaikka he ovat jo eläkkeellä.

–Hän ei unohda ystäviään, jos häntä on kohdeltu kunnioittavasti, Niinistö muistuttaa.

Tullessaan valituksi suoraan toiselle kaudelle Niinistö muistutti myös kiitospuheessaan Suomen asemasta.

– Suomi on maailman vakain maa ja se on kuulkaa iso juttu, Niinistö totesi vaalivalvojaisissaan.

–Pieni mutta vakaa on paljon vahvempi kuin suuri ja säröinen.

Financial Timesin haastattelussakin Niinistö korostaa Suomen ylläpitämää puolueetonta asemaa. EU:n ja Naton välille hän kaipaa solidaarisuutta ja EU:lle vahvempaa yhteistä turvallisuuslinjaa.

Brexitistä huolimatta Niinistöllä on briteistä hyvää sanottavaa. Hänen mukaansa Iso-Britannian puolustus on vakaalla pohjalla.

–Useat eurooppalaiset alkoivat uskoa satuun ikuisesta rauhasta. Britit eivät ole tehneet niin.

Suomi toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Niinistön mukaan tällä hetkellä käydään keskusteluja neuvoston kokouksesta, johon osallistuisivat kaikki kahdeksan jäsenmaata, mukaan lukien Yhdysvallat ja Venäjä. Hänellä on ilmastonmuutoksesta painavaa sanottavaa.

–Jos menetämme Arktisen alueen, menetämme maapallon. Se on niin yksinkertaista.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

No en kuitenkaan Britannian sotalaivastoa napapiirille lähettäisi,ettemme Arktisia vesiä menettäisi.Pisteitä Saulille maininnasta ,että EU enää 3.tai 4.ketjussa.Hyvä näin.Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Juhani Tuomi

Mielestäni Paasikiven siteeraaminen on lähinnä epäisänmaallista. En voi ikinä ymmärtää venäjänmielisyyttä suomalaiselta. Toisen maailmansodan jälkeen se oli kai pakollista, nyt kun olemme saaneet nauttia vapaudesta ja aidosta suvereniteetista vuodesta 1995 lähtien, eräät suomalaiset fiilistelevät nöyristeleyn aikaa. Häpellistä!

Harri Tapani

Se mainitsemasi vapaus ja suvereeniteetti tai loppua EU:hun ja euroon. Ja EU, sehän on kuuluisa demokratiavajeestaan josta on kirjoitettu jopa jokunen kirjakin. Toki joissain asioissa olimme taustalla jo tuolloin olleet Yhdysvaltojen käskyläisiä aivan pakosta ja pakottamalla.

ETA-sopimus oli aika hyvä, se rajoitti kyllä, mutta hieman vähemmän kuin EU, salli tippa enemmän itsemääräämisoikeuttakin. Norjalaiset taas olivat fiksuja ja jättivät ensiin EEC:n väliin ja sitten EY:n, Eta sentän heillekin kelpasi. Sveitsi ja Islanti eivät vieläkään osaa arvostaa EU:ta ja sen komissioita ja komissaareja ja kulissinomaista puolivallatonta parlamenttia.

Juhani Tuomi

Minä pidän Paasikiven siteeraamista lähennä häpeällisenä. Toisen maailmansodan jälkeen suomalaisten oli pakko nöyristellä Venäjää, mutta en oikein ymmärrä, että miksi Suomen tulisi niin nykyään tehdä. Suomi on suvereeni valtio joka valitsee ystävänsä ihan itse. Venäjä voisi lopettaa alkuun Ukrainalaisten kiusaamisen ja antaa heidän myös valita ihan itse omat ystävänsä.

Raimo Laine

Putin on onneksi pragmaatikko, joka ajaa vain Venäjän intressejä. Venäjälle tärkeää on liittoutumaton ja ystävällinen Suomi, joka pitää pitkät rajamme rauhallisena, jolloin torjuntaa voidaan keskittää muualle uhanalaisempiin kohteisiin.

Harri Tapani

" Ei Venäjällä ole mitään sotilaallista uhkaa ulkopuolelta."

Kuikan mielestä ehkä ei mutta venäläisten mielestä kyllä ja siihenhän he ovat varautuneet jo vuosia. Linkissä aiheesta suhteellisen kattava selvitys jo useamman vuoden takaa ja kuvaus miksi Venäjä varustautuu puolustautumaan lännestä tulevaa sotailaallista uhkaa vastaan:

"Arvovaltainen Foreign Affairs -aikakauslehti arvioi tasan vuosi sitten, että Yhdysvallat on jo nyt ensi kerran historiassa lähellä ydinaseistuksen yksinvaltaa. Ollaan lähellä tilannetta, jossa Yhdysvallat pystyy tuhoamaan Venäjän ja Kiinan ydinaseet ensi-iskulla ilman pelkoa vastaiskusta...."

Tuolta sitten jatkot:

https://www.uusisuomi.fi/comment/772282#comment-772282

Ja tokihan kaikki tietävät, mikä lehdykkä tuo Foreign Affairs -aikakauslehti on.

Jori Kajanto
Vastaus kommenttiin #11

Venäjän mielestä kaikki sellaiset ovat uhkia, jotka ovat sen laajenemisen tiellä. Mitään viitteitä ei ole siitä, että mikään toinen maa hyökkäisi Venäjän kimppuun, ellei Venäjä itse hyökkäystä aloita.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #22

" sen laajenemisen tiellä..."

Suosittelen tutustumaan tarjottuihin linkkeihin noin ensi alkuun, sieltä keskusteluista löytää sitten enemmänkin asiaa joka voi olla kyllä monelle Jorille & co hiukka yllättävää, sen verran paatoksella he tuota Venäjän "hyökkäystä" ovat toitotottaneet...

Jarkko Palmgren

Otsikkoa kun miettii, niin mitenkähän on nopea tuo Putin unohtamaan, jos joutuu ns. vihamiehen roolin?

-Suomen klassinen ongelmahan on tuo NATO. Nyt USA.n julistettua tuontitullit mm. suomalaiselle Tornion jne teräksellekin , niin herää kyllä kysymys, että kannattako hävittäjälentokoneita todellakin tilata USA.sta? -Tuota ajatellen, ryt rupeaa näyttämään tuo Ruotsin JAS Gripen ainoalta vaihtoehdolta.

Suomen puolustamisen kannalta kaikkein tärkeintä on itä-rajan suljettavuus.

Rajavartijamme on lampaannahkasta tehtyjä . Näytöt 2015-2017.
Kun Venäjän eteläisistä osista muuttaneet islamilaiset sanovat onnettomilla: 1m korkeudella ,ei edes koko tien sulkevilla riukuporteilla sanan "Asylum" ,niin portti aukeaa ja taas luikahtaa maahan ketä tahansa ja millä aikeilla tahansa. -Suurin osa
toki: todennäköisesti elintaso ja pohjattoman runsauden sarven sosiaaliraha mielessä.

Ennen seuraavaa ryöpsähtävää NATO- keskustelua on avattava suu ja ryhtyä tekoihin rajajoukkojen ja rajavartioiden kouluttamiseksi . Piikkilankaa ja Norjan mallin mukaista muutamien kymmenien kilometrien aitajärjestelyitä tarvitaan ylityspaikkojen molemmille sivuille. Sitten elektronista valvontaa ja kiinniotto-partioita. Sudet, karhut ja Itikat ja arvaamaton Pohjolan luonto auttaa jnkv. tiettömien taipaleiden kohdilla.

Kaikki ed. kerralla 2015-2017 tulijat, tulivat asfalttiteitä. Jonkun verran salakuljetettiin ja mikro-osa metsiä myöden.

Rajamiesten kannattaisi matkustaa koulutusreissuille Itävaltaan , Unkariin ja Israeliin.

Itä-raja on saatava jatkossakin ihan oikeasti uskottavaksi . Ei voi olla taas niin , että Putin päättää ,kuka saa sen ylittää.

- Kyllä Suomen kansallakin on oltava oikeus päättää ja vaatia poliitikoilta sitovia , suoria kannaottoja vaaleja edeltävästi. Kaikkien rajojen ja erit. itä-rajan tarvittaessa tapahtuvan sulkemisen suhteen.

Tuo vaan tietysti jätetään kiemurrellen kysymättä ja vastaamatta!!!

-Toimittajatkin ovat siinä täysin selkärangattomia. NATO:sta kyllä kysytään! Mutta tärkein asia jätetään ensin hoitamatta! -Kuin virtahepo olohuoneessa.

Kai Niemeläinen

Palmgren, saat kysyä vaaliteltoilla haluamiasi kysymyksiä ehdokkailta. Kysy! Niin minäkin teen.

Toki kysymykseni ovat kovin erilaisia kuin sinun. Minua kiinnostaa erityisesti ehdokkaan kanta Nato-jäsenyyteen. Sellaisen mahdollisuuden ehdottomasti sulkevat tai asiasta kansanäänestystä vaativat eivät saa minun ääntäni.

Jarkko Palmgren

Kyllä vastuullisen median on kysyttävä tuo raja-kysymys puolueiden puheenjohtajilta tenteissä ja vaalikoneissa.

Kunnon porvarillista ja Suomen asiaa ajavaa toimittajaa ei vaan meinaa löytyä tuota esittämääni asiaa kysymään. MTV-Bonnier-Telia tentit katkeavat mainoskatkoon aina kun pääsätään asiaan. . Sama oli Pressatentti 2018. Sauli sanoi rajavartioston johtajan sanoneen , ettei suomesta löydy rajamiestä joka käännyttää rajalla " asylumia" hokevan... -siitä päätellen Sen on pantava miehet kurssimatkalle Itävaltaan.... jne. jne... Tuosta ei keskusteltu.

-Ongelma on ,että missä menee naiiviuden ja tyhmyyden raja. Taannoin oli luuta vasten ovea ,jos ei oltu kotona. Sitten avain ulko-oven maton alla..Kun tuli abloyt.

Mutta kaupunkilaiset : -Te Afrikka- rakastajat ja muut viher-vasemmiston " kaikki on yhteistä"-porukat - poistakaa lukot ovistanne ja laittakaa luuta ovelle hoitamaan asiaa.

Suomen itä-raja on samanlaisessa luottamuksen tilassa.

- Mutta ei puhuta siitä... -juu ei puhuta.... sillä mennään ....juu.

Jarkko Palmgren

Käsittääkseni n. 5000-6000 tuli turvalliseksi todetusta Venäjän federaatiosta. Mitään tilastoja perusteettomuuķsien osuudesta perusteltuihin ei haluta kansalle selvittää....- ei puhuta niistä... juu ei puhuta. -Ja kun ei puhuta, ei asiaa ole. Suomen valtamedioiden toimittajat voidaan yhtähyvin korvata jollain lähikuppiloiden "Jarmoilla" ...jos mielenkiinto ja uutisvirta suunnataan omien näkemysten mukaan ja valikoivasti.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #19

Norjalaisten mukaan suurin osa meni Norjaan, ja kun Norja tukki rajansa niin loput n.1700 tuli Suomeen, tästä kohtuu selkeä uutinen YLE:llä jonka tuotantoa muuten yleensä karsastan.

"Fridtjof Nansenin instituutin tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoita houkutti Norjaan ja Suomeen halpa matka ja turvallinen reitti. "

(Korjattu 31.8. klo 10.03 turvapaikanhakijoiden lukumäärä 1 741:een aikaisemman 1 200:n sijaan.)"

https://yle.fi/uutiset/3-9128359

Harri Tapani

”Putin ei unohda ystäviään”

No, Suomessa sellaisia ei tätänykyä ole, ainakaan politiikassa päättäjinä, että ei siitä väliä vaikka ei unohdakaan. Se tietysti että jos muistaa niitä toisia sitten jotka ei niin ystäviä olleetkaan, niin se voi olal hiukka kiusallinen juttu.

Sami Rinta-Mänty

Onko siitä nyt jotain näyttöä että Arktinen alue olisi katoamassa? Merijään määrä ja paksuus on kovan viime talven jäljiltä vähintäänkin normilukemissa samoin kuin Grönlannin jäätiköt. Kyllä tästä on puhetta piisannut mutta mitään epänormaalia ei ole tapahtunut. Koska järki voittaa?

Juha-pekka Naukkarinen

MM-jalkapallokisojen jälkeen,todennäköisesti syksyllä alkaa rytinä Venäjän suunnalta,Putin kerää tukea ja poliittiset pisteet ensin kisoista ja sitten alkaa voimapolitiikka toimia,armeijan toimintakyky on testattu murhaamalla naisia ja lapsia Syyriassa,Ukrainassa harjoitellaan kovilla,ei Putinilla ja Venäjällä ole muuta kuin valtaisa armeija,jonka rakentamiseen meni satoja miljardeja taaloja kansalle kuuluneita rahoja,sitä on aika käyttää,onhan ydinaseet tae,että Venäjälle ei hyökkää kukaan,sitten nähdään ketkä kuuluvat Putinin ystävä kerhoon!

Matti Mork

Sami Rinta-Mänty,perehdy asiaan kun ei taida pätkääkään kiinnostaa arktisen alueen muutokset,viime helmikuussa viimenen viikko oli koko mittaushistorian lämpimin 24 ja Maaliskuun ekan viikon välillä pohjois grönlannissa oli koko ajan plussan puolelle,jopa 8 astetta,alueella missä ajankohtaan nähden pitäisi olla nmiinus 20 ja 50luvullla rakennettu tutkimusasema koilliskanadassa,sama juttu. Netistä löytyy aseman tutkijoiden videoo ja järkyttäviä kommentteja paikan päältä.kun jäätiköt sulaa ja virtaa kuin kevät joet.Juha-Pekka Naukkarinen,mikä rytinä alkaa kisojen jälkeen,onko niin pahat painajaiset venakkoo kohtaan,että omia patoutumia kerotaann julkisesti totena ja ihan omia jorinoita.mitään tekemistä minkään toden kanssa. Jos jotain taas ilmenee,ni venäjän mustamaalauskampa jatkuu,se on varma,kun jenkit ei saa nukkeporoshenkolta tukikohtaa krimille ja Zyyriaa ei saanu jenkkisponssaaamat kapinalliset nujerrettua.vai kisojen jälkee rytisee venäjän suunnasta...huvittavia jorinoita..