Maanantai 20.5.2019

Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

Luotu: 
4.6.2018 15:24
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Kojamon listautumisella on Teollisuusliittoa johtavalle Riku Aallolle taloudellista merkitystä. Hänen vuosipalkkionsa puheenjohtajan töistä nousee pörssilistautumisen myötä viime maaliskuussa päätetystä 26 000 eurosta 60 000 euroon, ilmenee yhtiön listalleottoesitteestä.

Faktakulma

Kojamon osakemyynnistä eniten tienaavat omistajat, jos myydyksi tulee enimmäismäärä:

Ilmarinen 88,2 - 100,3 milj.€

Varma 82,8 - 97,4 milj.€

Teollisuusliitto 78,9 - 92,8 milj.€

JHL 42,6 - 50,1 milj.€

Rakennusliitto 40,5 - 47,7 milj.€

Pam 36,5 - 43,0 milj.€

Pro 36,7 - 43,1 milj.€

OAJ 36,4 - 42,8 milj.€

Tehy 8,1 - 9,0 milj.€

AKT 5,1 - 6,0 milj.€

Tradeka-sijoitus Oy 4,7 - 5,6 milj.€

VvL 0,5 - 0,6 milj.€

Jyty 0,4 - 0,5 milj.€

Laskelmissa käytettyjen lukujen lähde: Kojamon listalleottoesite

Asuntojen vuokraamiseen erikoistunut Kojamo tekee monista omistajistaan vauraita, jos sen listautuminen pörssiin sujuu suunnitelmien mukaan.

VVO:na pitkään tunnetun firman kymmenen suurimman omistajan joukossa valtaosa on ammattiliittoja, eli rikkaudet satelevat tässä tapauksessa erityisesti työntekijäpuolelle.

Yhteensä osakemyynnistä on luvassa Kojamon nykyisille omistajille enimmillään runsaat puoli miljardia euroa. Ammattiliittojen osuus voi nousta noin 300 miljoonaan.

Eniten liitoista tienaa Metalliliiton ja kahden muun liiton perillinen Teollisuusliitto, jolle tilitetään 79 – 93 miljoonaa euroa, jos Kojamon osakemyynnissä menee kaupaksi liitolle jyvitetty enimmäismäärä. Luku on saatu yhtiön listalleottoesitteestä, jonka mukaan Teollisuusliitto myy enimmillään runsaat yhdeksän miljoonaa osaketta ilmoitettuun 8,50 – 10,00 euron kappalehintaan.

Teollisuusliiton sijoituspäällikkö Timo Korpijärvi vahvistaa laskelman.

–Nuo ovat julkisia tietoja, joita siteeraat. Kertolasku tuottaa tällaisia tuloksia, hän sanoo.

Teollisuusliiton taseessa osakkeet on arvostettu vajaalla eurolla kappale, eli voitto osaketta kohti menee jonnekin seitsemän euron paremmalle puolelle ja kokonaisuutena nähtävästi jonnekin 70 miljoonan euron yläpuolelle. Voitto on liitolle verotonta.

–Yleishyödyllisenä yhteisönä me emme maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroja, Korpijärvi toteaa.

Teollisuusliiton näkökulmasta Kojamo on jatkossakin potentiaalinen suuren käteisen lähde, sillä nyt on menossa myyntiin vasta alle kolmannes sen omistamista Kojamo-osakkeista.

Teollisuusliitto on Kojamon mahtitoimija, sillä sen puheenjohtaja Riku Aalto on tulevan pörssiyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Myös henkilökohtaisella tasolla Kojamon listautumisella on Aallolle taloudellista merkitystä. Hänen vuosipalkkionsa puheenjohtajan töistä nousee pörssilistautumisen myötä viime maaliskuussa päätetystä 26 000 eurosta 60 000 euroon, ilmenee yhtiön listalleottoesitteestä. 

Muiden hallituksen jäsenten vuosipalkkiot kohoavat vastaavalla tavalla kaksin-kolminkertaisiksi aikaisempaan nähden. Päätös korotuksista tehtiin viime kuun loppupuolella pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, kun yhtiö valmistautui täyttä häkää listautumiseen. 

Uusi Suomi on tavoitellut Riku Aaltoa kommentoimaan Kojamon hallituksen palkkioita, mutta hän ei ole ehtinyt vastaamaan.

Teollisuusliiton jälkeen parhaimmille osakemyyntiansioille pääsevät JHL, Rakennusliitto, Pam, Pro ja OAJ. Niille kaikille on luvassa 36 – 50 miljoonaa euroa kullekin, jos kaikki menee hyvin. Matematiikka on sama kuin Teollisuusliiton tapauksessa.

Liitot ovat olleet pitkään VVO:n eli Kojamon omistajia. Rakennusliike Haka perusti yhdessä ay-liikkeen kanssa VVO:n eli Valtion vuokratalo-osuuskunnan vuonna 1969 tuottamaan vuokra-asuntoja suomalaisille. Niin sanotun punapääoman omistama Haka meni konkurssiin 1990-luvun lamassa.

Kojamo on nyt keskittynyt Suomen suurimpien kasvukeskusten vuokra-asuntoihin. Se toimii edelleen joiltain osin myös VVO:n nimellä.

Kojamon listautumisanti alkoi tänään. Yhtiö aikoo kerätä osakeannissa ja -myynnissä uutta pääomaa 150 miljoonaa euroa. Kauppa osakkeella on tarkoitus aloittaa Nasdaq Helsingin pre-listalla ensi viikon perjantaina ja päälistalla seuraavalla viikolla.

Lähes viiden miljardin sijoituskiinteistöjä hallinnoivan firman markkina-arvoksi on tulossa annettujen osakehintojen pohjalta yli kaksi miljardia euroa.

Lue lisää aiheesta:

230 000 jäsenen ay-liitto perustelee VVO-miljooniaan: ”Kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Eikö saisi pyrkiä tulokseen?”

VVO:n jättiosinko suututtaa: ”Oho. Siksi asuminen on kallista”

LUE MYÖS:

IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

”Lopputuloksena lehmänkaupoista voi kokoomukselle jäädä käteen vain hapantunut maito”

Faktakulma

Kojamon osakemyynnistä eniten tienaavat omistajat, jos myydyksi tulee enimmäismäärä:

Ilmarinen 88,2 - 100,3 milj.€

Varma 82,8 - 97,4 milj.€

Teollisuusliitto 78,9 - 92,8 milj.€

JHL 42,6 - 50,1 milj.€

Rakennusliitto 40,5 - 47,7 milj.€

Pam 36,5 - 43,0 milj.€

Pro 36,7 - 43,1 milj.€

OAJ 36,4 - 42,8 milj.€

Tehy 8,1 - 9,0 milj.€

AKT 5,1 - 6,0 milj.€

Tradeka-sijoitus Oy 4,7 - 5,6 milj.€

VvL 0,5 - 0,6 milj.€

Jyty 0,4 - 0,5 milj.€

Laskelmissa käytettyjen lukujen lähde: Kojamon listalleottoesite

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Wikipedia kertoi, että Kojamoa ja jo VVO:ta omisti/omistaaa eläkeyhtiöiden lisäksi myös kunnat ja kaupungitkin samoin kuin ammattiliitotkin, ilmeisen hyvä tuollainen verovaroistakin (asumistuki) rahoitettu bisnes, kun jo ulkomaiset omistajatkin ovat siitä kiinnostuneita, ja osahan ulkomaiselle sijoittajalle asunnoista jo myytiinkin.

Timo Virtanen

Moraalisesti se on tuomittavaa.
- valtio on avustanut ko yhtiötä (osuuskuntaa)
- asukkaat ovat maksaneet korkeita vuokria valtiolta saamansa asuntotuen turvin
- ay- liikkeen jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia (verokeinottelua)
- vuokratulot ovat ay-liikkeelle verovapaita tuloja samoinkuin ko yhtiön maksamat suuret osingot
- myyntivoitto tulee myös olemaan verovapaata tuloa
Siis varsinainen "veroparatiisi" Suomen rajojen sisällä. Ei ole ay-väen ja vasemmiston syytä tuomita ulkomaisial veroparatiiseja, kun niitä löytyy vasemmiston omasta kotipesästä. Lainsäädäntöä olisi nopeasti muutettava, että ay-liikkeen verokeinottelu saadaan loppumaan.

Eero Pekonen

Näin pienituloisia kyykytetään, ei ole väliä onko rahastaja työnantaja- tai työntekijäpuolelta. Rahastus alkoi heti, kun vallintarajat purkauti ARA-kohteista. No, Nuorisosäätiön asema sentään oli pakko muuttaa kun Yle perhana toi sotkut julkisuuteen. Onko Suomessa rakenteellista korruptiota?

Harri Tapani

Se oli silloin kun vuokrasäänetelykin oli olemassa, vuokrasääntely sitten purettiin (ja joitakin muitakin asioita muutettiin) ja politiikot vakuuttivat oikein ministerin suulla, että kyllä kilpailu pitää huolen että vuokrat eivät nouse...No naurettiinhan sellaiselle vakuuttelulle jo silloin heti tuoreeltaan.

Ensio Jauhiainen

pitää verrata paljonko pieni päättäjien porukka on saanut kaiken "kattavia tulospalkkioita ,optioita kultaisia kädenpuristuksia ja paljon sellaisia rahoja mistä koitetaan olla hiljaa " mikä veikeintä tässä rahastuskarusellissa on ,valtio oantanut kymmeniä miljardeja monilla nimikkeillä rahaa yhtiöille mitä on jaettu osinkoina ja monilla muilla nimikkeillä omistajille on Fortun kaikki muutkin valtion omistamat yhtiöt voi perkata jokaisesta vana johtaa kansan taskusta pois nyt yritetään VR ja maantiet myydä sitä linjaa meni Sonera ja Garunalle sähkönsiirto rahastus kun ei tuulivoimakaan selviä puhtain paperein

Tapani Tuominen

Ammattiyhdistysten verovapaus on sitten poistettava myös tämän listauksen myötä. On sietämätöntä, että meillä on keskellä Helsinkiä liittojen veroparatiisi ja samaan aikaan demarit ja muut sosialistipoliitikot valittavat suut vaahdossa kuinka paratiisisaarilta jää saamatta "miljardien verotulot".

Irma Asikainen

Suuri osa VVO:N asunnoista rapistuu käsiin ja vuokralaiset maksavat korkeita vuokria, kun asuntoihin pääsee pienellä vakuudella kiinni, eivätkä monet saa muualta asuntoa, kun ei ole vakuuksia. Sama pätee muten muihinkin vuokrataloihin, niin säätiöiden, vakuutusyhtiöiden, Saton, tms. Olen monesti miettinyt, mitä näille taloille aikanaan tapahtuu, kun ne rapautuvat siihen kuntoon, että korjaaminen ei enää ole järkevää. Purku? Onko se järkevämpää kuin korjaus? Ainakin lyhyellä tähtäimellä näyttää olevan taloudelliseti kannattavaa, koska rahaa jää noin pljon jaettavaksi, mutta.......

Harri Tapani

" Purku? Onko se järkevämpää kuin korjaus? Ainakin lyhyellä tähtäimellä näyttää olevan..."

Purkuun ja uutta tiiviisti ja ahtaasti minne vaan mahtuu ja vaikkei aivan mahtuisikaan. Kun tehdään halvalla ja laadusta on jo montakin juttua näistä uusista jo medioissakin. Tuossa yksi:

"Lukija kimpaantui nykytaloista ..."

https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/201802132200740398_uh.shtml

Ja se uusi on kallistakin, tuloksena vuokralaisille usein:

"THL:n laskelmat osoittavat: Sosiaalietuudet riittävät yhä vähempään, vuokrasta maksetaan entistä suurempi osa toimeentulotuella"

https://yle.fi/uutiset/3-10135465

Vanhat halvat asunnot on käytännössä kaikki purettu muuttovoittoalueilta, sieltä missä työpaikkoja ja palveluita on, sillä sitten on seurauksensa hinnoissa ja palkkavaatimuksissakin, vuokrapyynnöistä puhumattakaan.

Mikko Toivonen

Yököttävää lukea kuinka ammattiyhdistysliike rahastaa kansalaisia ihmisyyden ja monen muunkin toiminnallisen asian perustarpeella, asumisella.
Siten pitävät itse oman kustannustason korkeana ja kilpailukyvyn heikkona kun asuminen on ihmisen suurin yksittäinen jatkuva kulu.
VVO-Kojamohan on tunnetty raaoista vuokristaan, jotka ovat maan keskitson yläpuolella 40-50%

Harri Tapani

Ja kuten varmaan huomasit edeltä, Kojamoa omistaa eläkevakuutusyhtiöt ja jopa kunnat sekä kaupungit...

Vuokrien suuruudesta taisit hieman liioitella...ovat samaa tasoa muiden vuokralafkojen kanssa, no yhdessä vuokrayhtiössäon kerrotun mukaan yleisesti hieman kalliimpaa, mutta se ei kuulu VVO/Kojamo ryppääseen vaan aivan toisaalle.

Mutta muuten Suomen vukratalojen tuotanto ja reknnustuotanto on ollut 'mielenkiintoista' vähintään jo perinteisestikin kuten Wikipediakin osaa kertoa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Noppa-juttu#Keskustapuolue_syytettyn%C3%A4

"Rakentamisen musta kirja – rötösherroja ja kartellien solmijoita

Noppa-juttu ja Naurissaaren sekä metron lahjukset saivat nimen rötösherrajahti. ”Turun tauti” vaivasi myös Vantaata, Tamperetta ja Oulua. Puolueet keräsivät rakennusliikkeitä pimeää vaalikassaa."

https://www.rakennuslehti.fi/2016/10/rakentamisen-musta-kirja-rotosherro...

"Poliisi selvittää Kotilinnasäätiön ja Lehto Groupin kumppanuussopimusta"

https://www.aamulehti.fi/uutiset/poliisi-selvittaa-kotilinnasaation-ja-l...

Ja tietysti tämä tuore otsikkokin:

”Piittaamaton” Nuorisosäätiö rikkoi toistuvasti lakia – Virasto jyrähtää: Yleishyödyllisyysasema peruttu ja pian irtisanotaan lainat"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250453-piittaamaton-nuorisosaatio-rikko...

Matti Kouri

Kojamon (entisen VVO:n) toiminta asuntomarkkinoilla kyllä kestää eettisesti vertailun minkä tahansa toisen vuokra-asuntofirman toimintaan, mutta väärinhän se on, kun työntekijöiden edustamat liitot saavat siitä jonkinlaista voittoa.

Ettehän te paukapäät vaadi porvareiltakaan tappiollista toimintaa asuntomarkkinoilla. Jostakin syystä mielestänne olisi palkansaajia puolustavien järjestöjen niin tehtävä! Kaipa se riittäisi monelle, että Wahlroos ja kumppanit keräävät pääomat rikkaiden aseman puolustamiseksi, kun niinhän se on aina ollut. Ja eihän nämä ay-liikkeen edustajat ilmeisesti edes osaa niitä rahoja käyttää:-(

Vakavasti puhuen – olen sitä mieltä, että jokainen sentti, jonka työväenliike pystyy työnantajien ja pääomapiirien pussista tiristämään palkansaajien ja heidän perheidensä etujen ajamiseen, on paikallaan!

Lisäksi, vaikka vakuutusyhtiöt (lue pääomapiirien edustajat) ovat myös tässä aikalailla saamapuolella, niin ei siitä oikein tunnu irtoavan otsikoita. Kumma juttu! Ei teilläkään täällä valittavilla tunnu olevan siihen mitään sanomista.

Pertti Aaltonen

Yhteiskunnan varojen kuppaaminen on yhtä väärin tekeekö sen bolsheviikki tai porvari. Nyt pidetään suurta porua siitä, että Soten myötä voittoja valuu osinkoina pörssiyhtiöihin. Asumistuki valuu jo nykyisin pörssiyhtiöihin ja muihin, kuten tälle Kojamolle. Asumistukea maksetaan yli kaksi miljardia euroa vuodessa.

Asumistuki tulisi siirtymäaikaa käyttäen poistaa ainakin pörssiyhtiöiden omistamilta asunnoilta. Samalla tietysti vuokramenoja ei saisi ottaa huomioon po. yhtiöiden osalta toimeentulotukea laskettaessa.

Pertti Aaltonen

Eivät asunnot mihinkään häviä, vaikka asumistuki loppuu. Järjestelyssä olisi vaikka viiden vuoden siirtymäaika. Siirtymäaikana (pörssi)yhtiöt voisivat luopua yhteiskunnan tukemasta vuokraamisesta tai sitten vuokraavat niille joilla on varaa ilman asumistukea asua niissä. Tilalle voitaisiin rakentaa muiden kuin yhtiöiden omistamia asuntoja.

Asumistukea voitaisiin myöntää edelleen niihin asuntoihin jotka ovat yksityisten vuokranantajien (luonnollisten henkilöiden) omistuksessa. Yksityisen vuokraajan on vaikeata hävittää vuokratuloa verottajan ulottumattomiin.

En tiedä miten päätöntä on estää verovarojen valumista osinkoihin. Ainakin esitetty Soteratkaisu on kokenut vastustusta sen takia, että verovaroja valuisi sen myötä osinkoihin ja sitä kautta veroparatiiseihin.

Mikko Räsänen

Olet asian ytimessä. Asumistuen saajia käytetään härskisti hyväksi tässä parin miljardin euron kuppauksessa. Yksikään vuokralainen ei oikeasti hyödy pätkääkään asumistuesta. He ovat sitä varten, että puolueet ja niitä lähellä olevat ay liikkeet ja muut puliveivaajat saavat itselleen helppoa rahaa. Puolueet mielellään puhuvat asumistuen lisäämisestä ja tuetun asumisen kehittämisestä. Se on suoraa rahaa heidän omaan plakkariin. On keksitty sellainen rahanpesukone, että yhdelläkään puolueella ei ole tarvetta eikä halua lähteä sitä purkamaan. Ja lopuksi - kaikki tuet laiskistavat ja vääristävät todellisuutta.

Kaarlo Kunnari

On näköjään nimenkin osalta jo osattu kertoa että on kyse koijaamisesta. Koijarit hoitaa vuokrahuoneistobisnestä ja on osattu antaa oikea nimikin, Kojamo eli koijaamo. En osallistu rahoittamiseen, sillä ei ole liikoja rahoja koijareille jaettavaksi.