Maanantai 20.5.2019

Keskustalainen ryöpyttää kelvottomia gallup-lukuja – ”On vain se hallituksen mössö”

Luotu: 
4.6.2018 18:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan puoluetoimisto Apollonkadulla Helsingin Töölössä.
|

Keskustan puoluesihteeriehdokas Jirka Hakala tuulettaisi puolueen toimintaa perusteellisesti. Hänen mukaansa surkeita kannatuslukuja ei muuten saada nousuun.

Keskusta on madellut kannatusmittauksissa alhaalla. Tuoreessa IL-US-gallupissa puolue kuittasi vain 15,1 prosentin kannatuksen, mikä on historiallisen vähän vajaa vuosi ennen eduskuntavaaleja. Lue lisää: IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

–Nämä gallupithan ovat aivan kelvottomat. Aivan onnettomat. Ne ovat olleet surkeat jo pitkään, mutta silti rytmiä ei ole muutettu, Hakala sanoo Uudelle Suomelle.

–Se ei valitettavasti onnistu sillä, että ollaan haaleita ja ympäripyöreitä ja on sumea profiili.

Hakalan mukaan keskustalle on luvassa ensi vuoden eduskuntavaaleista iso pettymys, jos sama meno jatkuu. Hän haluaa uuden otteen tekemiseen.

–Sitten meidän on vielä mahdollista kääntää tämä kehitys paremmaksi, mutta nykytahdilla ei kannatus nouse. Näihin lukuihin ei saa tyytyä, nyt tarvitaan voimakkaita otteita.

Hakalan mielestä keskusta ei ole tarjonnut innostavaa ja puhuttelevaa vastausta siihen, miksi äänestää puoluetta.

–Ihmisillä ei ole vahvaa mielikuvaa siitä, mitä keskusta tavoittelee, mikä on keskustan asialista tai mihin arvoihin keskusta nojaa. Jos meidän profiili epäselvä, ihmiset eivät asetu meidän taakse gallupeissa tai vaaleissa.

Hakalan mukaan ”keskustan pitää aktivoitua juuri keskustan lipun alla” ja pohtia, mikä on puolueen linja. Toiston pitää olla jatkuvaa ja liikkeellä joka viikko. Tähän on valjastettava myös ministerit ja kansanedustajat. Nyt puolue on keskittynyt Hakalan mukaan kertomaan hallituksen toiminnasta samalla, kun toinen puoli on unohtunut kokonaan.

–On vain se hallituksen mössö, hallituspuolueiden yhteiset kompromissit, josta meidän oma väki tai kansalaiset eivät erota, mikä on se keskustan näkökulma näihin asioihin.

– Kun päähuomio keskittyy hallitustyöhön, ei puhutella enää ihmisiä, mikä näkyy gallupeissa. Ei se hallituksessa oleminen saa tarkoittaa sitä, että puolueen lippu taitellaan pöytälaatikkoon ja keskusta ilmaantuu vasta muutama viikko ennen vaaleja taas liikkeelle. Pitää olla koko ajan liikkeellä.

Hakala huomauttaa, että kansa ei lämpiä pelkästään sille, mitä on saatu aikaan, vaan odottaa aina näkemystä myös tulevasta.

Keskustan sääntöjen mukaan puheenjohtaja vastaa politiikasta ja puoluesihteeri toiminnasta. Niinpä Hakala ei ota kantaa siihen, millaista poliittista linjaa puolueelta nyt kaivataan. Sen sijaan politiikan tekemisen tavan hän tuulettaisi oikein kunnolla.

Tällä puolella kokoomus on hoitanut kotiläksynsä Hakalan mielestä pääministeripuoluetta paremmin, eikä ole kärsinyt hallitusvastuusta samalla tavalla kuin keskusta. Toisaalta hallituksen tekemät säästöt ja leikkaukset eivät Hakalan mukaan myöskään hetkauta yhtä paljon kokoomuslaisia kuin keskustalaisia.

Hakala toivoo tulevan viikonlopun puoluekokouksesta vahvaa keskustelua siitä, onko keskustan näkökulma olemassa ja onko se tarpeeksi rohkea, mietitty ja rakennettu. Hän listaa aiheiksi esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisen, koulutuksen ja yritystoiminnan edistämisen.

Hakalan mielestä keskustan on yhä mahdollista jopa voittaa seuraavat eduskuntavaalit. Ne käydään ensi huhtikuussa, joten Hakalan mukaan ”aikaa kyllä on”. Hän muistuttaa, että vuonna 1995 keskusta nousi viidessä kuukaudessa 5 prosenttiyksikköä juuri ennen vaaleja.

Hakala ei suostu lyömään pöytään kannatuslukua seuraavien hallitusneuvottelujen haamurajaksi. Hän huomauttaa, ettei edes voisi puoluesihteerinä linjata, millaisella tuloksella hallitusneuvotteluihin lähdetään. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että vaalituloksella pitää olla ratkaiseva merkitys asiassa ja pohtii, että nykyinen gallup-kannatus ei riitä.

–Olisi todella vaikea lähteä hallitusneuvotteluihin, jos tulisi tosi raju vaalitappio, hän pohtii.

Tappion välttämäiseksi keskustan pitää Hakalan mielestä nyt rohkeasti innostaa ja suututtaa ulostuloissaan. Poliittisten kilpailijoiden kanssa voi ottaa rajustikin yhteen, jos asiaan uskotaan.

– Varman päälle pelaamista ei tarvita varsinkaan näillä kannatusluvuilla. Meidän ei tarvitse olla puolue, jonka linjauksia kaikki kannattavat. 25 prosenttia suomalaisista riittää hyvin. Puhuri pitää saada käyntiin.

Hakala huomauttaa, että keskusta vaikuttaa pieneltä puolueelta somesta katsottuna. Aktiivisuudessa hän kannustaa ottamaan mallia kansanedustaja Mikko Kärnästä (kesk.), joka on profiloitunut somessa ja tiedetään aktiiviseksi kannanottajaksi tiedotteissa. Eduskunnasta Paavo Väyrysen tieltä pian putoava Kärnä on ollut mukana some-kohuissa ja saanut paljon näkyvyyttä.

–Pitää olla jotakin mieltä ja kertoa se suoraan, Hakala linjaa.

LUE MYÖS:

IL-US -kannatusmittaus: SDP:n nousu taittui, silti yhä ykkösenä - keskusta historiallisen alhaalla

Näkökulma: Keskustan kierre on syntynyt monista tekijöistä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Jos Kepu haluaa parempia kannatuslukuja niin ei ole kuin yksi temppu joka autta, tai oikeastaan kaksi.

- Temppu numero yksi on se, että heivatkaa se Sipilä pois puolueen johtajan pallilta.
- Temppu numero kaksi on se, että olkaa vihdoin rehellisiä edes itsellenne.

Kansalla ei ole epätietoisuutta sitä mitä Kepu tavoittelee. Se on jo nähty moneen kertaan, eikä tavoitteiden keskipisteessä ole maanviljelijä tai maitotilallinen

Heikki Rosti

Pojat ,ette te tiedä mitää eikä sitäkään vähää tämä Mirka.Yllä mainitun puolueen kannatus ensi kevään vaaleissa 30,0%.Älkää vain vaihtako kipparia,se on tyhmintä mitä voitte tehdä.Maailma muuttuu rajusti ensi kevääseen mennessä.En ole minkään puolueen jäsen,vaikka kaksoiskansalaisuuteeni kuuluu myös Suomen kansalaisuus .Palaan aiheeseen keväällä 2019 .Hybridisodan aikana kaikki muuttuu valon nopeudella ja mikään ei ole niinkuin ennen .Lennokasta loppuvuotta.

Jaakko Aalto

Tuskinpa Kepun kannatus 30 prosenttiin nousee, mutta siinä Heiikki Rosti on oikeassa, että jos gallup-lukujen pelottamana ryhdytään töytäilemään, huonosti käy. Gallup -politikointi tuhoaa puolueen siinä kuin kvarttaalikapitalismi firman. Kyllä politiikassa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja sitkeyttäkin.

Teijo Myllylä

Kepu on parhaimmillaan tupailloissa miettimässä maataloutta. Sipilä voisi keskittyä kasvattamaan omaisuuttaan vakuutuskuorien suojassa ja jättää valtakunnanpolitiikan osaavammille. Kepun sanoma korreloi hyvin kannatuksen kanssa. Kiky kakkonen jo mietitty?

Per-ole Stenman

Ainoa mitä nyky kepu tavoittele on kannssan köyhyttäminen ja nöyryttäminen ja rikkaiten rikastumista ja oma palkkan nostaminen ja työlästen palkkan leikkaminen kaiken maailman kikyllä kyllä kanssa tietä ja tunte omassa nahassa tämä Sipilän touhuja ja kyllä kannssa jätä keskustapuolue äänestämättä jatkossa ainakin 20vuotta koska kannssa on pitkävihainen ja hyväämuistinen eikä autta minkälainen kepulikonsti siihen.

Irja Laamanen

Keskustan eduskuntaryhmä on täynnä eläkeläisiä. Missä ovat kepun nuoret? Ei taida löytyä. Kaupungeissa on eri meninkin. lintilä tuntuu ihan turhalle ministerille. Samoin Saarikko ja Vehviläinen, jotka jauhavat samaa levyä. Ei mitään ajattelua, vaan muiden totuuksia papukaijan lailla. Siinä on kuva keskustasta. Enne oli toisin ajattelijoitakin löytyi. Nyt ei. Pinta liitoa pääministeriltäkin eilen soteasioista TV:ssä, pelkkää uskoon perustuvaa höpinää.

Erkki Laitinen

"...hallituksen tekemät säästöt ja leikkaukset eivät Hakalan mukaan myöskään hetkauta yhtä paljon kokoomuslaisia kuin keskustalaisia."

Alex Stubb kehuskeli, että hallitus tekee täysin kokoomuslaista politiikkaa. Hakala näyttää asian ymmärtäneen, mutta keskustan muulta johdolta tuo tieto puuttuu. Sipilä sopisi paremmin kokoomuksen edustajaksi hallituksessa. Keskustalaisuutta hänen toimissaan ei näy. Maakuntahallinnon kytkeminen valinnanvapauteen oli Sipilän temppu, jolla keskusta sidottiin soteuudistukseen.

Seppo Simonen

Keskustapuolue ei saa olla mikään kvartaaligalluppien populisti kansanliike vaan kansalaisille turvallisen jatkuvuuden tuova yhteisöllisyys joka tuo myos elämän iloa taipaleelle.

Tämä hallitus on oikeastaan ensimmäinen kunnolla somemedian kynsissä toimiva konservatiivinen kokoonpano joka on joutunut aivan uskomattoman ja ansaitsemattoman ilkeiden voimien hyväksikäytettäväksi.

Aikaisemmat niinsanotut sekarotuiset höttöhallitukset ovat saattaneet Suomen valtion pitkästi yli 100 miljardin velkaikeeseen mutta suoraan kansan päivittäisessä elämässä se ei näkynyt muuten kuin työttömyytenä mutta sekin korjaantui työttömillä ansiosidonnaisilla eduilla.

Tämä hallitus rupesi suitsimaan kansan hyvinvointia nipistämällä etuja eikä älyä tehdä edes vanhaan malliin vaalibudjettia toimittajien rienattavaksi.

Mitä tulee Keskustan gallupmenestykseen niin nyt on saatava positiiviset energia ja itsetunto liikkeelle ja antaa ilkeiden voimien uuvuttaa itsensä negatiivisten ajatusten syövereihin.