Sunnuntai 26.5.2019

Jan Vapaavuori hyökkäsi rajusti omaa puoluettaan vastaan Ylellä: ”Kokoomus on myynyt kaikki pyhät periaatteensa”

Luotu: 
5.6.2018 08:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) alkaa olla yhä varmempi siitä, että hallituksen sote-uudistus kaatuu – ja on siitä tyytyväinen. Arkistokuva.
|

Hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan kapinoiva Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvosteli kovin sanoin omaa puoluettaan Ylen A-studiossa. Vapaavuoren mielestä uudistus on yhä lähempänä kaatumistaan.

Hän huomautti istuneensa itsekin monta vuotta perustuslakivaliokunnassa, jolta tuli viime viikolla kriittinen lausunto. Vapaavuori muistutti, että valtiovarainvaliokunnalta tuli jo aiemmin ”murskaava lausunto”, joka on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle. Tilanne on nyt Vapaavuoren mieleen, sillä uudistus horjuu hänen mielestään entistä pahemmin.

–Se vielä jotenkuten roikkuu ilmassa, mutta kyllä tämä nyt hyvältä näyttää, hän sanoi maanantai-iltana televisiossa.

Vapaavuoren mielestä hallitus yrittää runtata läpi niukalla enemmistöllä uudistuksen, ”johon oikeastaan kukaan muu ei usko”.

–Eihän tähän usko enää kukaan, kuin ehkä muutama siellä hallituksessa, enkä ole heistäkään ihan varma. Kyllä tämä on yhä lähempänä kaatumistaan.

Kokoomukselta odotetaan vielä virallista sote-kantaa perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon jälkeen. Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) rauhoitteli tilannetta tuoreeltaan, mutta totesi samaan aikaan, että poliittisten johtopäätösten aika on myöhemmin. Kokoomukselle tärkeästä valinnanvapauslausunnosta tuli lopulta lievempi kuin kokoomus pelkäsi, mutta valiokunta toivoi silti olennaista lykkäystä vaiheistukseen ja tarkennuksia rahoituslakiin.

Vapaavuori ei ottanut ohjelmassa kantaa siihen, kuinka vaikeita kysymykset ovat kokoomukselle ja voiko kokoomus yhä olla mukana sotessa. Sen sijaan hän totesi kovasti hämmästelleensä puolueensa toimintaa.

–Minusta tuntuu, että kokoomus on tässä matkan varrella myynyt jo melkein kaikki periaatteensa, hän sanoi ja luetteli perään kokoomuksen periaatteita.

Hetkeä myöhemmin Vapaavuori palasi aiheeseen vielä kovemmin sanankääntein.

–Kaikki kokoomuksen keskeiset, pyhät periaatteet valtiontalouden vastuullisesta hoidosta, kestävyysvajeen nujertamisesta, kaupunkilaisen äänen kuuntelemisesta, vastuullisesta, huolellisesta lainvalmistelusta, hyvistä arvioinneista on myyty jo matkan varrella ja nyt tästä valinnanvapaudestakin uhkaa jäädä vain ihan pieniä murusia jäljelle, Vapaavuori sanoi toistaen samanlaisen luettelon kokoomuksen periaatteista.

Hallituksen rivit ovat rakoilleet etenkin kokoomuksessa, jonka kansanedustajista Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat ilmoittaneet äänestävänsä uudistusta vastaan eduskunnassa. Puolueesta eronnut Harry ”Hjallis” Harkimo pohtii vielä ratkaisuaan, mutta myös eduskuntaan palaava Paavo Väyrynen aikoo äänestää hallitusta vastaan. Lue lisää: Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Vapaavuoren mielestä kokoomuksessa ratkaisuaan pohtivat saavat ilman muuta nyt lisäkipinää. Vapaavuoren mukaan uudistukseen ”ei saa kokoomuslaista voitonmerkkiä edes vilkkaalla mielikuvituksella enää tämän jälkeen”.

Vapaavuori aikoo osallistua viikonloppuna puoluekokoukseen, niin kuin aina, huolimatta kovista sanoistaan. Hän arvelee, että kiusallista aihetta eli sotea vältettäisiin kokouksessa.

Vapaavuoren mielestä on luotu valtava illuusio siitä, että nykyinen sote olisi perustavalla tavalla rikki. Vapaavuoren mukaan ongelmia on, mutta ne eivät vaadi jättireformia. Jonojen purkaminen ja ongelmakunnat ovat hänen mielestään täsmäongelmia, joihin tarvitaan täsmäratkaisuja.

Vapaavuoren mukaan hallituksen ei olisi pitänyt lähteä tekemään jättimäistä uudistusta, vaan edetä pienin askelin. Hän syyttää, että soten aidot motiivit ovat ”osin valtapoliittisia ja osin mytologisia”.

Vapaavuori uskoo, että sote tulee eduskunnan käsittelyyn vasta syksyllä, jos ”pysyy hengissä”.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Sotea on väännetty niin pitkään ja vaikeasti, että alkaa tuntumaan, ettei noin suuri homma onnistu Suomen ylitiukan lainsäädännön ja poliittisen järjestelmän johdosta. Pitäisikö vaan luopua ja keskittyä nykyjärjestelmää parantamaan?

Seppo Simonen

Tuli katsottua Jan Vappavuoren jargonit ja on todettava että siinä puhuu katkeroitunut mies joka pelkää omien palliensa puolesta ja diktaturoi jo maan hallitusta.
Helsingistä lähti edellinenkin huonosti päättynyt kapina ja haluaako Vapaavuori jäädä historiaan lakimiespopulistina.

Pertti Aaltonen

Vapaavuori on ollut pormestarina yli vuoden. Mitä hän on tehnyt Helsingin perusterveydenhoidon tilanteen korjaamiseksi? Jonot lääkäriin ovat monella terveysasemalla pitkät jne.. Aikaa kyllä olisi ollut tilanteen korjaamiseen, ainakin siitä olisi ehtinyt tehdä esityksiä. Tuntuu, että Vapaavuori on liittynyt demarien EI-liikkeeseen.

Jos Vapaavuori on ollut niin varma Soten kaatumisesta, niin sen varalle olisi jo pitänyt laatia perusterveydenhoidon parantamissuunnitelma.

Juha Heikkinen

Vapaavuori on täysin oikeassa. SOTEa pitää korjata täsmäkorjauksin. Maakuntahallinto veisi nekin rahat mitkä tarvitaan ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Itse olen nähnyt ja osin kokenut Kainuun SOTEn ja sen toimivuutta ei tarvitse pönkittää uudella hallintohimmelilä. Lisäksi olen nähnyt ja kokenut OYS-, KYS- ja nyt viimeiset 9 vuotta HYKS-Ervat ja niiden toimivuuden eikä niihin tarvita jättiuudistusta. Ymmärtääköhän uusmaalaiset sen että heiltä menee HUS - organisaation hyvin hoidettu ja uudistumiseen pyrkivä muutostyö täysin hukkaan jos SOTE hyväksytään hallituksen esittämällä tavalla.

Pertti Hyppönen

Siis tuo, että kokoomus on "myynyt" periaatteensa. Paljonkohan myynnistä on saanut tuloja? Varmaan jotain optioita, joiden tulevasta arvosta ei ole takeita. Ehkä Kepulta jonkun iltalypsyämpärillisen lehmänmaitoa?
Siis SOTE:ssa, eihän kansalainen kaipaa muuta kuin, että pääsis lääkäriin, jos on tarvis. Nytte Kepu rakentaa Maakuntamallia ja Kokkarit Valinnanvapautta. Kumpikaan ei korjaa tätä taviksen pääsyä lääkäriin. Kepun Norminpurkutalkoot voisi aloittaa SOTE:n kaatamisella.

Harri Tapani

”Kokoomus on myynyt kaikki pyhät periaatteensa”

No mutta, niin taitaa olla tehnyt samalla tapaa lähes kaikki muutkin eduskuntapuolueet, eli huono on valita nykypuolueista, meillä vaikuttaisia olevan hieman kuin yksipuoluejärjestelmä nykyisin, tai viimeiset parikymmentä vuotta vain pienin painotuseroin, mutta ei se sinänsä ihme ole, kun ohjeet ja komento tulee Ulkomailta EU:sta.

Mikko Toivonen

Asiahan on täsmälleen niinkuin Vapaavuori tässä asiassa ilmaisee. Ongelmia ja uudistamisen tarvetta oli, mutta ne olisi kaikki voitu hoitaa rauhallisesti, pienin askelin.
Ongelmat ovat lopulta melko pieniä.
Aivan varmaa on että ihmisten absoluuttisia perustarpeita kuten terveyden ja vanhustenhuoltoa ei voi millään vapaavalinta versiolla lahjoittaa pörssiyhtiöille joiden lakisääteinenkin tarkoitus on tuottaa maksimaalista voittoa omistajilleen. Se osa voi olla olemassa, mutta missään tasa arvoisessa jaq vastuullisessa systeemissä se ei juurikaan ylitä 20% koko alan markkinasta

Seppo Simonen

Tämä Helsingin pormestari on saanut vihervasemmisto aatteen ja täten jättää taakseen polittisen kotinsa vai liekkö Kokoomus koskaan sitä ollutkaan, kysymys mikä mies tämä onkaan.

Asuntoministerinä esti maaseudun hyvinvoitia estämällä Topi Sukarin Ideaparkin rakentamisen Pieksamäelle, mikäs liike-elämän vastustaja tämä mies onkaan.

Nyt hän vastustaa edistyksellistä uutta sote ja maakuntamallia kun ei saanut Helsingistä omaa maakuntaa, kysymys mikä mies tämä onkaan.

Kysymys on nyt paljon suuremmasta Suomalaisen monipuolue demokraatiasta nyttemmin näyttä siltä onko enää mahdollista muodostaa puolueista vakaata enemmistöö perustuvaa hallitusta kun hallituspuolueiden sisälläkin on oppositio.

veli leppäjuuri

Sukarin ideaparkki Pieksämälle olisi tarkoittanut kaupungin keskustan lähes kuolemista. Siellä on jo ihan tarpeeksi monta tyhjää liikehuoneistoa. 18 maakuntaa ja 2100 uutta valtion virkamiestä niissä, tulevat maksamaan veronmaksajille huomattavan paljon.

Antero Koski

Koti, uskonto ja isänmaa. Kaikki on mennyt taivaan tuuliin. Koti on siellä mistä saa parhaan liksan, uskonto on mieluummin islami kuin kristillisluterilainen ja isänmaa on eu.
Kokoomusta tuli äänestettyä vuosikaudet, mutta sitten tuli jyrki boy ja teki temput, petti puolueen sekä kotimaan ja paljastui rintama karkuriksi kun teki kunnon vahingot kotimaalleen. Stubb oli ulkoministerinä yllättävän hyvä, mutta sen jälkeen pelkkä eu lobbari. Nykyinen napoleon on ylimielinen valehtelija jonka aikana kokoomus on muuttunut entisen puutarhaosastonsa etumieheksi ja vasureiden lakeijoiksi sotea lukuunottamatta. Mutta pitäähän vielä olla edes jotakin, millä eroittaa kokoomuksen punavihreistä. Samaan kuplaan mahtuvat oikein hyvin.

Simo Perttula

Tavoitteet "myydään" sitämyöten kuin hallituksessa pysyminen taataan? Nyt on ollut Kokoomuksen kohdalla niin. Ja aikaisemmin Maalaisliitto-Keskustan kanssa! Pienemmillä sirpalepuolueilla ei ole mitä myisi?
Nyt SDP keikkuu sinne ja tänne kuin helppoheikit aikanaan markkinoilla!