Sunnuntai 16.12.2018

Suomi 2000-luvulla: Rikkaan lapsi selviää syövästä useammin kuin pienituloisen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.6.2018 17:38
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuva.
|

Tuoreen tutkimuksen mukaan pienituloisten lapset kuolevat Suomessa herkemmin syöpään kuin rikkaimmissa perheissä, Mediuutiset kertoo. Vanhempien tulo- ja koulutustaso näyttää vaikuttavan lapsen selviämiseen syövästä, vaikka kaikki lasten syövät hoidetaan maksutta yliopistosairaaloissa.

Acta Oncologica -tiedelehdessä julkaistiin eilen tutkimus Impact of Parental Socioeconomic Factors on Childhood Cancer Mortality in Finland: A Population-Based Registry Study , jossa tehtiin tämä ikävä havainto.

Jos vanhemmat kuuluivat ylimpään tuloluokkaan, lapsilla oli noin 30 prosenttia pienempi riski kuolla syöpään kuin alimmassa tuloluokassa olevien vanhempien lapsilla. Myös korkeasti koulutettujen vanhempien lapset kuolivat harvemmin syöpään kuin vähemmän koulutettujen vanhempien lapset.

Vanhempien työllisyystilanteella, äidin iällä, sisarusten lukumäärällä tai vanhempien yhdessä asumisella ei itsenäisinä tekijöinä näyttänyt olevan vaikutusta syöpäkuolleisuuteen.

Rekisteriaineistolla tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien sosioekonomisen aseman vaikutusta alle 20-vuotiaana syöpädiagnoosin saaneiden lasten ja nuorten kuolleisuuteen viiden vuoden sisällä diagnoosista. Potilasaineisto käsitti 4437 Suomessa vuosina 1990–2009 syöpädiagnoosin saanutta lasta ja nuorta.

Suomessa kaikki syöpää sairastavat lapset saavat samat hoidot yliopistosairaaloissa, eikä itse hoidoista koidu perheille juuri mitään kustannuksia.

Mikä voi siis olla kuolleisuuserojen takana? Siihen tutkimus ei anna suoraan vastausta.

Taloudellista kuormitusta perheille kuitenkin aiheuttaa se, että toinen vanhemmista jää yleensä kotiin hoitamaan sairasta lasta.

Aikaisempien tutkimusten perusteella on mahdollista, että vähemmän koulutetuilla vanhemmilla voi olla alhaisempi terveydenlukutaito eli kyky vastaanottaa ja käyttää hyväkseen terveyteen liittyvää tietoa.

– Lapsen syöpädiagnoosi on perheelle aina valtavan iso järkytys, ja varsinkin alkuvaiheessa uutta tietoa tulee paljon. On ymmärrettävää, ettei kaikkea pysty heti sisäistämään, sanoo väitöskirjatutkija ja lastentauteihin erikoistuva lääkäri Anniina Tolkkinen Suomen Syöpärekisteristä.

Lasten syövän elossaololuvut ovat Suomessa kansainvälistä kärkitasoa. Lasten yleisimmän syöpätaudin, akuutin lymfaattisen leukemian, viiden vuoden elossaololuku on tuoreen CONCORD-3 tutkimuksen mukaan Suomessa Euroopan toiseksi korkein.

Lue myös:

Tilasto paljastaa: Rikkaat rikastuvat Suomessakin – Rikkain 10 % omistaa jo 47 prosenttia varallisuudesta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Ranta

Otsikossa halutaan aiheuttaa paheksuntaa mutta näin asia on aina ollut ja tulee olemaan. Rikkaalla on varaa elää terveellisesti, paremmat ruat, enemmän unta etc. Myös parempilaatuisia hoitoja voi ostaa ja vaikka mennä ulkomaille hoitoon. Mitä syytä olisi kerryttää varallisuutta jos se ei nostaisi elämän laatua?

Pertti Hyppönen

"Aikaisempien tutkimusten perusteella on mahdollista, että vähemmän koulutetuilla vanhemmilla voi olla alhaisempi terveydenlukutaito eli kyky vastaanottaa ja käyttää hyväkseen terveyteen liittyvää tietoa."
Niinpä niin, ja mitä tälle sitten voi tehdä? Toiset haluaa kouluttautua enemmän kuin toiset. Luonnonvalinnassa kaikki eivät ole samalla viivalla vaikka kuinka haluttaisiin.