Torstai 23.5.2019

Perussuomalainen sai Orpolta lupauksen: Bensaveron laskemiseen valmius

Luotu: 
5.6.2018 19:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio.
|

Hallitus tarkastelee raakaöljyn hintakehitystä ja harkitsee tarvittaessa lupaustaan polttoaineveron laskemisesta, lupasi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kansanedustaja Ville Taviolle (ps.) eduskunnassa tiistaina.

Tavio kysyi Orpolta jo viime viikolla, aikooko hallitus pitää lupauksensa polttoaineverotuksen uudelleentarkastelusta. Hallitus linjasi kehysriihessään vuonna 2016, että jos öljyn maailmanmarkkinahinta nousee 80 dollariin tynnyriltä, verotusta harkitaan uudelleen. Öljyn hinta käväisi yli 80 dollarissa toukokuussa.

Orpo ei viime viikolla muistanut hallituksen aiempaa lupausta, mutta oli nyt selvittänyt asiaa.

– Selvitin sen todellakin, ja selityksenä se, että se [hallituksen linjaus] oli ajalta ennen kuin olin aloittanut valtiovarainministerinä. Mutta nyt on kuitenkin hyvä uutinen se, että [öljyn] maailmanmarkkinahinta on laskenut 75 dollariin ja öljyn tuotantomäärä on paremmin nousussa. Mutta kunnioitamme tietenkin niitä linjauksia, mitä hallitus on tehnyt. Katsotaan jatkossa, Orpo vastasi Taviolle.

Tavio totesi raakaöljyn hinnan todella nyttemmin taas laskeneen. Hän kysyi kuitenkin vielä, että jos hinta nousee ”vähän pysyvämmin” yli 80 dollariin, aikooko hallitus lunastaa lupauksensa verojen tarkastelusta.

– Toivoisin, että hallitus varautuisi siihen polttoaineveron laskuun.

Orpo vakuutti, että näin tarvittaessa tapahtuu.

– Todella on niin, että mikäli hinta nousee yli 80 dollarin, niin silloin hallitus tarkastelee näitä verotusratkaisuja uudelleen. Sen pystyn lupaamaan, että varmasti tarkastellaan ja sitten katsotaan kokonaisuutta, Orpo sanoi.

Ministerin mukaan on tärkeää, että polttoaineen hinta ei nouse liikoja.

– Koska sillä on merkitystä myöskin työllisyyden kannalta ja ihmisten ostovoiman kannalta, niin kyllä se ihan vakavasti pitää ottaa. 

Lue lisää: Kansanedustaja vaatii: Bensan hintaa alennettava Suomessa – ”Soinin lupaus pidettävä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Bensavero on myös haittavero. Mitä enemmän bensaa poltetaan, sitä enemmän hiilidioksiidia ja muita kaasuja ilmaan ilmaston lämpenemistä lisäämään ja ihmisten terveyttä huonontamaan. Samalla se on myös uusiutumatonta energiaa, jota muutenkin tulisi säästää eli pitäisi luopua turhista ajeluista. Öljyn hintahan on nousussa, joten hintahan pitäisi nousta. Samahan koskee myös dieseliä. Mitä enemmän ajellaan, sitä enemmän tulee myös hiukkassaastetta ihmisten elinikää lyhentämään.

Juha-pekka Naukkarinen

Polttoaineveroon reilu korotus olisi paikallaan,se olisi vapaa ehtoista veronmaksua,jos kulutus pysyisi samana,niin valtio saisi rahaa hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi tai velkojen maksuun,jos kulutus laskisi,niin onnettomuudet,tienhoitokulut,ilmansaasteet vähenisivät,nyt ihmiset ostavat autot ja polttoaineet velaksi,sitten tupruttavat ne savuna taivaalle,valtava tappio kansantaloudellisesti,löysät pois ja euron korotus litrahintaan,näin ruuhkat vähenisivät myös täällä köyhässä Itä-Suomessakin!

Markku Nieminen

Tässä taas yksi "yhden asian liikkeen" aloite! Harvinaisen paljon näitä kysymyksiä, aloitteita ja vaatimuksia on "yhden asian liikkeellä"! Nämä muut yleispuolueet sen sijaan keskittyvät vain yhteen asiaan, josta Perussuomalaisia syyttävät, Suomen islamilaistamiseen. Noloa! Eikö vain?